Osijek
NEDOSTAJE LIJEČNIKA

KBC Osijek raspisao natječaj za 33 specijalizacije
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Vezani članci

IZMIJENJEN PRAVILNIK O SPECIJALISTIČKOM USAVRŠAVANJU

Nema više “robovlasničkih ugovora” o specijalizaciji

Klinički bolnički centar Osijek objavio je natječaj za izbor pristupnika za odobravanje specijalizacije za sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme za desetke doktora medicine.

U bliskoj bi budućnosti bolnica tako dobila 33 specijalizanta - po jednog za abdominalnu kirurgiju, opću internu medicinu, dječju kirurgiju, fizikalnu medicinu, internu medicinu, ortopediju i traumatologiju, otorinolaringologiju, plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, pulmologiju, reumatologiju, transfuziju i paradontologiju. Po dva se specijalizanta traži za hematologiju, kardiologiju, maksilofacijalnu kirurgiju, nefrologiju, pedijatriju i oralnu kirurgiju, dok se za hitnu medicinu traži njih čak osam.

- Iz svih je ovih područja deficit djelatnika, što zbog odlazaka u mirovinu, što zbog iseljavanja u inozemstvo, a zbog toga se 'krpamo' specijalizantima s drugih odjela. Primjerice, već dugo neuspješno tražimo specijalizante za hitnu medicinu, a kad bismo ih imali, Centar za objedinjeni hitan prijam funkcionirao bi bolje nego sada - ističe dr. Kopić.

- Kad je u pitanju oralna kirurgija, u Osječko-baranjskoj županiji potrebna su tri specijalista, a imamo samo jednog. Žalbe su svakodnevne, jer bolesnici nemaju kamo otići, a specijalisti su potrebni i radi Studija dentalne medicine. Ovo je pogled u budućnost, jer ako ne gledamo u tom smjeru, dogodit će se situacija kao s ortodontima, odnosno nedostatak kadra. Jer, zašto bi netko tko treba operirati umnjak morao ići u Slavonski Brod ili Viroviticu? - upitao se dr. Vlatko Kopić, zamjenik v. d. ravnatelja KBC-a Osijek. Ističe kako u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji nema ni jednog oralnog kirurga, a u cijeloj Slavoniji i Baranji ni jednog paradontologa koji ima ugovorni odnos s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Kako dnevno kroz osječki KBC prođe i do 10.000 pacijenata, vidljivo je, kaže dr. Kopić, da se sve više bolesnika upućuje u osječku, a ne u neku od zagrebačkih bolnica. Uz uvođenje nekih novih metoda i širenje djelatnosti, dodaje, logično je da je nužnost za kadrom sve veća, a kada završe specijalizaciju, novi će specijalisti dodatno podići razinu kvalitete zdravstvene usluge.

Marija MIHELIĆ
STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

U tijeku je i natječaj za prijam pripravnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme, točnije na godinu dana, uz korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Osječki KBC tako traži 59 prvostupnica sestrinstva, 115 medicinskih sestara / medicinskih tehničara, 14 primalja, dva prvostupnika radne terapije, 22 prvostupnika radiološke tehnologije, dva prvostupnika fizioterapije, 16 prvostupnika za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku i 35 zdravstveno-laboratorijskih tehničara.

- Razina zdravstvene zaštite bit će bolja jer ćemo dobiti ljude koji će pomoći postojećim djelatnicima. Mi njih educiramo, a oni dobivaju novčana sredstva HZZ-a, i nama koji odlučujemo obveza je pomoći tim mladim ljudima da krenu dalje - poručio je dr. Kopić.

deficit

KBC-u OSIJEK KRONIČNO NEDOSTAJU SPECIJALISTI

Najčitanije iz rubrike