Regija
ATRAKCIJA U VUKOVARU

Na mostu preko Vuke 3D slika rupe u mostu
Objavljeno 20. srpnja, 2016.

Vukovar je dobio novu atrakciju! Na pješačkom mostu preko Vuke naslikana je, naime, prva 3D slika u tom gradu, a autor je mladi umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda, inače jedini hrvatski 3D street art umjetnik.

Na mostu u blizini hotela Dunav taj je umjetnik netom završio slikanje anamorfne slike koja na 100 “kvadrata” prikazuje trodimenzionalnu – rupu preko drvenog mosta, a koliko je njegov uradak zanimljiv stanovnicima Vukovara svjedoče i brojna fotografiranja pokraj neobične slike. Kako je autor sam pojasnio, riječ je zapravo o “iskrivljenoj” slici koja dobiva 3D efekt kada se gleda iz jedne točke uz upotrebu leće mobitela, kamere ili fotoaparata. Slika je nastajala nekoliko dana, a nastanak te prve 3D slike u Vukovaru inicirao je i financirao Grad Vukovar. Umjetnički posao iznosio je nepunih 24.000 kuna.

– Vukovar je dobio novo ruho i postavio sebe na kartu urbanih suvremenih gradova – kazali su u gradskoj upravi, nakon što je prvi čovjek grada, gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima i osobno obišao dovršeno djelo Filipa Mrvelja. Prva je to 3D slika u Vukovaru uopće, a prema najavama gradonačelnika, neće biti i posljednja. Takav oblik umjetnosti, istaknuto je, stvara veliku interakciju s domaćim ljudima, ali i turistima zbog svoje atraktivnosti.

Izradu 3D anamorfne slike pratila je i marketinška kampanja na društvenim mrežama preko kanala Filipa Mrvelja. Kampanja je obuhvatila objave na Facebooku, Instagramu i Twitteru, komunikaciju s korisnicima navedenih mreža, kao i snimanje i objavu videouratka o izradi 3D anamorfne slike koji će se uskoro moći pogledati i na službenim web-stranicama Grada Vukovara. Inače, slike mladog međunarodno poznatog autora Filipa Mrvelja – zaslužnog za gotovo 20 metara dugu sliku iluzije trodimenzionalnog prostora na pješačkom mostu na ušću rijeke Vuke u Dunav, u grad Vukovaru – nalaze se diljem svijeta.

Sanja BUTIGAN
PREPOZNAT I U SVIJETU

Filip je bio je prvi 3D umjetnik koji je takvu sliku naslikao na Cipru. Do sada je svoje radove predstavljao i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Turskoj, BiH, Rumunjskoj, Austriji, Švicarskoj, Tajlandu i u Kataru.

Bajka u Toulonu

Mrvelj je prošle godine svoju street art umjetnost spojio s pustolovinom kada je s prijateljem Krešimirom Hercegom biciklom prešao više od 1000 kilometara, od Slavonskog Broda do francuskog Toulona, gdje se održavao Street Art Festival posvećen bajkama. Svoju su avanturu nazvali “Bike Adventures of Hlapich and Lima”. U Toulonu je Filip oslikao 3D crtež dviju čizama, hrvatske i francuske (simbola dviju ispod iscrtanih država), povezanih vezicama.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike