Osijek
PANNONIAN CHALLENGE

Svi na Kopiku! BMX vozači
računaju na podršku publike
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

Natjecateljski program 17. Pannonian Challengea, nakon otkazivanja dijela programa zbog lošeg vremena, napokon počinje, na zadovoljstvo brojnih zaljubljenika u eskremne sportove.

Nakon kulturnog i glazbenog programa, na raspored dolazi najbogatiji BMX sportski program do sada. Stoga je jučer u hotelu Osijek održana konferencija za medije, na kojoj su organizatori FISE Svjetskog kupa i organizatori Pannonian Challengea, kao i predstavnici Grada Osijeka, te popularni vozači najavili ekstremnu zabavu sljedeća tri dana u skateparku na Copacabani.

Na početku je predstavnike medija pozdravio Joseph Villeflayoux, direktor marketinga FISE Svjetskog kupa, koji je podsjetio na dugu tradiciju FISE-a, Međunarodnog festivala ekstremnih sportova.

FISE Svjetski kup

- FISE je 1997. godine osnovao Herve Andre-Benoita, koji je želio u jedan događaj spojiti sve ekstremne sportove, s amaterskim i profesionalnim vozačima - istaknuo je Villeflayoux te dodao kako je prve godine festivalu nazočilo čak 45 tisuća ljudi. Nastavljajući o brojkama, direktor marketinga FISE-a prikazao je rast tog natjecanja navevši da je na svibanjskom natjecanju u Montpellieru bilo 600 tisuća ljudi, a još ga je 40 milijuna pratilo preko društvenih mreža i televizije, čime je to postao najveći događaj ekstremnih sportova u svijetu. Villeflayoux je za kraj rekao da je Osijek, poput Montpelliera, Denvera, Edmontona i Chengdua, izabran u konkurenciji od 20 gradova, upravo zbog svoje atrkativne turističke pozicije i prirodnih ljepota, kao i iznimno profesionalne organizacije Pannoniana.

Jurica Barać, izvršni direktor Pannonian Challengea, iskazao je zadovoljstvo velikim odazivom medija i rekao da je organizacija Svjetskog kupa u Osijeku samo potvrda uspjeha cijele ekipe Pannoniana i Grada Osijeka. Naposljetku je pozvao sve sugrađane da podrže ovaj događaj i vozače te da dokažu kako je osječka publika najbolja publika na svijetu.

Johan Berthonneau, sportski direktor FISE Svjetskog kupa, naglasio je kako je Međunarodni biciklistički savez prepoznao i podržao FISE, čime se dokazao rast popularnosti ekstremnog sporta.

- Na Svjetskom kupu u Osijeku sudjelovat će više od 50 profesionalnih vozača te više od 80 juniora amatera i djevojaka. Time dokazujemo kako je BMX natjecanje dostupno svima i trudimo se razviti ga za buduće generacije - rekao je Berthonneau, dodavši kako će se na FISE-u ove godine dobiti prvi svjetski prvak u BMX-u.

Dogradonačelnik Vladimir Ham zahvalio je na trudu i radu organizatora Pannoniana, naglasivši kako su učinili velik korak i za promociju Osijeka kao turističke destinacije za mlade.

Vozači hvale publiku

Vozač Logan Martin, ukupni pobjednik FISE Svjetskog kupa 2015., sretan je što prvi put sudjeluje na Pannonianu te vjeruje da će ovo natjecanje biti izvrsno iskustvo za njega. Njegov kolega Marin Ranteš, najbolji hrvatski vozač, koji je u Montpellieru ušao u top 12 najboljih svjetskih vozača, istaknuo je veliko značenje dolaska Svjetskog kupa u Hrvatsku, zemlju u kojoj je, kako je rekao, ekstremni sport na margini, no u Osijeku je, rekao je sa smiješkom, najbolja publika, koja ga uvijek najviše bodri i pomaže mu u zahtjevnim trikovima.

U četvrtak (21. srpnja), dakle, počinju kvalifikacije profesionalnih BMX vozača - prva će grupa svoje trikove pokazati od 17 do 19 sati, a druga od 20 do 22 sata. Večernji glazbeni program donosi izvrsne DJ-eve i mlade, energične punkere.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike