Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ECHINACEA ANGUSTIFOLIA L.

Ehinacea jača imunitet
Objavljeno 18. srpnja, 2016.

Ehinacea (Echinacea angustifolia L. - E. purpurea Moench.) - sinonim. Rudbeckia purpurea pripada obitelji glavočika (Familiae Asteraceae). Prirodni je antiinflamatorik, antioksidant, analgetik, antibiotik, antidot, antivirus, detoksikant, dermetik, imunostimulans, limfatik, mikocid, metabolik, regenerator, stimulans.

Sjevernoamerički Indijanci tradicionalno rabe cijelu biljku s korijenom za liječenje raznih bolesti, i to naročito raznih rana, ozljeda, infekcija i upalnih stanja organizma. Američka medicina prema zapisima iz 1887. godine rabi ehinaceu za liječenje sifilisa i prehlade, gripe. Početkom 19. stoljeća vrlo je popularna tinktura pod nazivom "Meyer's Blood Purifier", to jest za detoksikaciju - čišćenje krvi. Od 1930. ehinacea se preporučuje za jačanje imuniteta. U homeopatiji se pojavljuje raširena uporaba matične tinkture od 1916. do 1950., i to naročito u Njemačkoj, gdje se i najviše istražuje.

Ljekovito djelovanje

Bazga ili ehinacea? Osobno dajem prednost bazgi i to poradi stoljetne kućne uporabe u liječenju raznih infekcija dišnih organa i putova, što ne znači da je jačeg ili slabijeg ljekovitog djelovanja od ehinaceje, a ehinaceu preporučujem, poradi vrlo jednostavne uporabe kapsula ehinaceje, kao odlično zaštitno, preventivno i terapijsko prirodno ljekovito sredstvo na raznim putovanjima, kao i pri izloženosti pojačanom stresu i naporu. Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja te se rabi za jačanje imunološkog sustava kao jedan od jačih, djelotvornijih imunostimulansa kojima se pojačava, to jest potiče umnožavanje limfocita (bijela krvna zrnca) i makrofaga (stanice koje nastaju od monocita, a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost), što izravno dovodi do jačanja imunološkog sustava (povećava aktivnost i sposobnost obrambenih stanica).

Fiziologija djelovanja sastojaka ehinaceje odnosi se na jačanje hijaluronske kiseline (hijaluronid) koja je sastavni građevni dio tkiva te sprječava razvoj patogenih bakterija stafilokoka i streptokoka, što u konačnici dovodi do prestanka širenja infekcije i regeneracije oštećenog tkiva.

Istraživanja i iskustva

Današnja uporaba ehinaceje je vrlo raširena te se njezini proizvodi, tablete, komprese, tinkture, masti, kreme, sirupi, čajevi preporučuju za liječenje raznih tegoba sve do preporuke uzimanja kao suplimenta, to jest dodatka prehrani. Laboratorijska istraživanja na miševima potvrđuju veliku ljekovitost ehinacije u liječenju abnormalnog rasta stanica, novotvorina-tumora, leukemije (inhibira karcinomne stanice) itd. Ehinacea se ne preporučuje kod autoimunih bolesti, multiple skleroze, AIDS-a, HIV-a itd.

Zapadna pučka medicina rabi ehinaceu kao: antiinflamatorik, antioksidant, antiviral, detoksikant, dermetik, mikocid, regenerator, stimulans, za liječenje: bolesti dišnih organa i putova, bolesti urinarnog-mokraćnog sustava, bolesti kože, bolesti uha, bolesti imunološkog sustava, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, raznih rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekata, ujeda pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju stanica - čišćenje krvi i organizma.

Ivan LESINGER
Rabimo je za liječenje:

l slabog imuniteta (općenito za jačanje oslabljenog imuniteta kod raznih bolesti),

l infekcije dišnih putova i organa (nazeba-prehlade, gripe, upale sluznice grla i nosa), ehinaceja je naročito djelotvorna kod pojava prvih simptoma bolesti),

l bolesti dišnih puteva i organa (bronhitis, kronični bronhitis, kronični kašalj, katar, mukozne sluzi, emfizem),

l bolesti krvi (stimulira porast bijelih krvnih zrnca),

alergija (pelud)

l ozljeda, udaraca, modrica, nagnječenja mišića i tkiva, raznih rana od ugriznih i ubodnih itd.

l ugriza otrovnih zmija,

bolesti limfe (limfnih žlijezda i tekućine-infekcije).

l Protiv Chronove bolesti

l Ehinacea se pokazala vrlo djelotvorna i kod gljivičnih infekcija (kandide), ženskih bolesti (infekcija vagine, maternice itd.), bolesti prostate (infekcije), umora i iscrpljenosti organizma, stresa i stresnih situacija te za jačanje općenito psihofizičke kondicije kod pojačanog intelektualnog i fizičkog naprezanja, poremećaja izlučivanja interferona u organizmu (potiče - stimulira izlučivanje), bolesti kože (osjetljiva koža na ultraljubičaste zrake sunca, rabi se kao preventiva i kurativa, psorijaze, opeklina, ozeblina, raznih kožnih nečistoća, ekcema, kožnih čireva-prišteva, akni), bolesti crijeva (nadutosti kao posljedica plinova), bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih puteva (infekcije), malignih bolesti (stimulira razvoj imunoloških T stanica koje uništavaju karcinomne stanice te za ublažavanje tijeka bolesti i kemoterapijskog liječenja), zaraznih bolesti (virus herpesa, sifilisa), bolesti uha (upalna stanja), zubobolje (svjež korijen stavljamo na bolestan zub), nesanice (umiruje).

Čaj

1 jušna žlica usitnjenog korijena ili listova, 2 dl vode

l PRIPREMA: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 1 sat ako je čaj od korijena, a 15 minuta ako je čaj od listova.

l UPORABA: Uzimamo 2 - 4 šalice čaja na dan.

l NAPOMENA: Čaj od korijena ima jače djelovanje od listova.

Tinktura

200 grama korijena, 1 l 60-postotnog alkohola,

l PRIPREMA: Močimo u alkoholu usitnjeni korijen 30 dana uz povremeno mućkanje.

l UPORABA: Uzimamo 3 puta na dan po 10 - 15 kapi s malo vode ili čaja, a u početnom stanju bolesti uzimamo odmah 30 kapi s malo vode ili čaja.

l NAPOMENA: Tinktura ima jače djelovanje od čaja.

Oblog

(za liječenje ugriza otrovnih zmija i insekata)

l PRIPREMA: Listove i korijen očistimo od zemlje te usitnimo u kašastu smjesu koju stavimo na ugriznu ranu.

l UPORABA: Na mjestu ugriza otrov isišemo sisaljkom ili ustima i stavimo smjesu te previjemo.

l NAPOMENA: Ovaj recept služi kao dodatna edukacija ljubitelja prirode, jer je znano da je najbolji lijek liječnik sa serumom.

Homeopatija

Kao matična tinktura od korijena ehinaceje vrlo je popularna u liječenju raznih infekcija i upalnih stanja, kožnih bolesti te za detoksikaciju cijelog organizma.

Karakteristike biljke

l OPIS: Biljka s jakom i šupljom stabljikom koja naraste i do 1,5 metara visine. Listovi linearni, duguljasti, dužine 10 - 20 cm, prekriveni sitnim dlačicama i na rubu nazubljeni. Cvijet je cvjetna glavica grimizne ili purpurne boje. Korijen razgranan.

l VRIJEME CVATNJE: VI. - IX. mjesec.

l MIRIS I OKUS: korijen ima karakterističan miris, a okus ljut i peckajući.

l STANIŠTE: Kod nas u vrtovima kao ukrasna biljka te na plantažama. U slobodnoj prirodi raste u Sjevernoj i Srednjoj Americi. Uzgajaju se najviše sljedeće vrste ehinaceje: Echinacea angustifolia E. purpurea. E. pallida.

l BRANJE I PRERADA: Rabi se cijela biljka zajedno s cvijetom, a najviše se rabi korijen od kojeg se pripremaju razni ljekoviti pripravci.

l EHINACEJA SADRŽI: eterična ulja, cinarin, alkilamid, fenole, betain, apigenin, ehinokozid, polisaharide, borneol, ehinacin, resin, luteolin, poliacetile, kvercetin, kiseline palmatnsku-cikorijsku-kavenu-klorogensku, inulin, vitamin C, bakar, željezo, jod, sumpor, kalij itd.

Moguće su alergije osjetljivih osoba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike