Kultura
27. BRODSKO GLAZBENO LJETO

Sudar Percussion:
Publika je bila opčinjena
- sve se prašilo od
ritma i dobrih vibracija
Objavljeno 17. srpnja, 2016.

Da postoji posebna privlačnost između vrhunskih glazbenika udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion iz Samobora i brodske publike, potvrdio je njihov ponovni susret na koncertu u sklopu 27. Brodskog glazbenog ljeta, koji je zbog kiše umjesto na vanjskoj pozornici održan u Kazališno-koncertnoj dvorani.

Od izlaska pred publiku donijeli su dobre vibracije i pravi užitak za dvjestotinjak ljubitelja karakterističnog zvuka udaraljki, izvođenjem programa suite za sladokusce - Eat Suite, skladbi nagrađivanog pijanistA, skladatelja, aranžera Mateja Meštrovića, koji su pretprošle godine premijerno predstavili u Slavonskom Brodu.

Iznimni glazbenici redali su vrsni “menu” skladbi Paprikash, Baklava's Dance, Paprenjak... u pozadini praćen ilustracijama hrane. Na isti je način uslijedila Mozartova “Alla Turca”. Nevjerojatno brzim, a hormoničnim ritmom neobičnih instrumenata marimbe, vibrafona, glockenspiela, zvona, ksilofona, bubnjeva, drum seta, percussiona... opčinili su publiku koja je cijelo vrijeme sudjelovala šuškanjem, pucketanjem prstima, pljeskanjem. Posebice su, činilo se, uživali i jedni i drugi u udaraljkaškom teatru - kada su četvorica od sedmero virtuoznih glazbenika iznenadili publiku svirkom kuhača po stolovima. Sve se prašilo od ritma i dobrih vibracija.

- Želimo pokazati da sve što se može dotaknuti, može proizvesti neki zvuk i biti zanimljivo, postati dijelom udaraljka. Dosad smo svirali po starim dijelovima automobila na otpadu, po stolovima, stolcima, upaljačima... Publika uvijek dobro prihvati, zabavi i nasmije se - kaže prof. Goran Gorše, umjetnički voditelj ansambla.

Ništa manje zanimljiv nije ni novi projekt koji su dijelom i predstavili. Riječ je o obradama francuskog skladatelja Jeana Micheal Jarrea i prapočetcima elektronike, s neobičnim instrumentima. Možemo reći da je to edukacijski koncert kako bi ljude upoznali s instrumentima koje inače nemaju priliku vidjeti svaki dan.

Izveli su Jarreovu skladbu Oxygene, koja je nastala prije 40 godina, a svojevrsnom angažiranom glazbom i samoborski udaraljkaši žele ukazati na problem onečišćenog zraka i ozonskih rupa. Zato u rujnu - na Svjetski dan ozonskog omotača - na Medvedgradu snimaju i edukativni spot.

- Sve što radimo, radimo s velikom ljubavlju i entuzijazmom - dodaje Gorše, a potvrdio je to i najnoviji nastup s vrsnom i neumornom ekipom: Filip Merčep, Luka Pešutić, Aleksandar Vešić, Aljoša Crnobrnja, Nicolas Sinković i Stanislav Muškinja. Odreda akademski obrazovani glazbenici svoju su mini turneju započeli u Zagrebu, nakon Umaga obradovali i Brođane, a potom kreću za Ohrid.

U protekle su tri godine održali više od stotinu koncerata u Hrvatskoj i široj regiji, no planiraju svoj životno-profesionalni put ostvariti i dalje, na zapadu. Nastup ovih virtuoznih udaraljkaša bio je još jedan koncert za pamćenje, a dugotrajnim zasluženim pljeskom publika je izmamila bis - obrade filmske glazbe.

Ansambl Sudar Percussion utemeljen je prije šest godina, i od tada uspješno promiče i popularizira udaraljkašku glazbu. Riječ je o rezindencijalnom ansamblu majstorske radionice Ivane Bilić, Marimba week, koja se svake godine održava u Samoboru. Osim muzikalnosti s nevjerojatnom lakoćom sviranja, donose inovativnost i neizbježnu zezanciju - ukratko: virtuozitet.

Ansambl je surađivao s nekima od najznačajnijih svjetskih udaraljkaša i skladatelja, kao što su Emanuel Sejourne, Pius Cheng, Dane Richeson, Ney Rosauro, Svet Stoyanov, Slovenian percussion duo, Rachel Xi Zang, Nancy Zeltsman, Paolo Cimmino, Tatjana Koleva, Maraca 2, Eric Sammut, Bogdan Bacanu, Ivana Bilić...

Brodsko glazbeno ljeto ovakvim programima, ocjenjuje publika, pomiče granice kulturnih dosega, za što je najviše zaslužan ravnatelj KKD-a, Hrvoje Špicer, koji se drži iskušanog recepta - pažljivo koncipiran program, s raznovrsnom, ali kvalitetnom glazbom.

Marija RADOŠEVIĆ

više od 100

KONCERATA ODRŽALI SU U PROTEKLE 3 GODINE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike