Regija
POTPORA U POLJOPRIVREDI

Novac dobio i OPG Tenjeri za proizvodnju jaja
Objavljeno 14. srpnja, 2016.

BELI MANASTIR - Grad Beli Manastir nastavio je s isplatama potpora u poljoprivredi. Jučer su, naime, potpisani ugovori s još šest OPG-ova i fizičkih osoba, čime je njihov broj povećan na 33. Kako je istaknuo dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić, natječaj je raspisan 1. travnja ove godine, a traje do iskorištenja sredstava, najkasnije do 30. studenoga. U proračunu je osigurano 300.000 kuna, kako za ovu tako i za iduće dvije godine.

- Natječaj je podijeljen u pet mjera, a odnosi se na potpore u plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnju meda, zatim biljnu i stočarsku ekološku te organsku poljoprivrednu proizvodnju. Također, potičemo početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnostima te projekte kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima - podsjeća Bogatić, pozivajući zainteresirane Belomanastirce da se jave na natječaj jer sredstava ima još.

Do sada su najviše interesa pokazali pčelari. Ostali se na natječaj javljaju pomalo “stidljivo”. Tako su i jučer najviše potpora dobili pčelari, ali je, prvi put, ugovor potpisan i s jednim od rijetkih baranjskih (registriranih) proizvođača kokošjih jaja, Tomislavom Tenjerijem, koji je u tu svrhu nedavno osnovao i istoimeni OPG.

- Na natječaj sam se javio kao poljoprivrednik početnik. Nedavno sam otvorio OPG jer se planiram početi baviti intenzivnijom proizvodnjom jaja od koka nesilica i koka hrvatica - priča Tenjeri, dodajući kako se nada da će sve skupa dobro krenuti. Prigodu vidi u činjenici što je među rijetkima u Baranji koji je registriran za ovakvu proizvodnju. Za početak je kupio 60 koka nesilica, točnije pilića starih osam tjedana, koji su sada stari 14 tjedana, te ishodio potrebne dozvole.

- Ciklus proizvodnje završava otprilike u srpnju pa sam koke nesilice kupio od vlastitih sredstava kako bi ove godine već mogao prodavati jaja. Prvu turu jaja očekujem u rujnu. Prodavat ću ih na kućnom pragu i na belomanastirskoj tržnici, na kojoj planiram zakupiti štand - priča Tenjeri, napominjući kako je do sada uložio 5000 kuna, pa će mu 10000 kuna gradske potpore dobro doći.

Mora, naime, sagraditi još jedan kokošinjac po EU standardima, a plan za blisku budućnost mu je farma sa 150 koka nesilica i koka hrvatica.

- Ako posao krene dobro, ići ću u proširenje proizvodnje. Dogradonačelnik je najavio nove natječaje u iduće dvije godine pa ću se vjerojatno i na njih javiti - podvlači Tenjeri.

Ivica GETTO
Novca U GRADSKOJ BLAGAJNI još ima

Kako saznajemo, u gradskom je budžetu preostalo još 100-tinjak tisuća namijenjenih potporama u poljoprivredi. Stoga iz gradske uprave pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj i povuku sredstva. Iznosi potpora zavise o mjerama, a može se inkasirati između 5000 i 15000 kuna. Do kraja godine očekuju još 20-ak potencijalnih korisnika te podsjećaju kako će po 300.000 kuna biti osigurano 2017. i 2018. godine. “Krajnji je cilj raspisivanja natječaja i dodjela potpora razvitak poljoprivrednih grana koje smo, u suradnji sa strukom, prepoznali, i koje bi mogle donositi određeni profit”, kaže Bogatić, ponavljajući kako je najveći dio kolača bio planiran za mjeru 1, koja obuhvaća plasteničku proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja. Napominje kako je ovo prv put da grad Beli Manastir raspisuje sličan natječaj, osim onog koji je svojedobno raspisan za nasade te onih u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike