Autoglas
PREMIJERA: ŠKODA KODIAQ

Škodina ofenziva
u SUV segmentu
Objavljeno 12. srpnja, 2016.

Modelom Kodiaq Škoda započinje veliku ofenzivu u SUV segmentu. SUV sa svestranim kvalitetama dugačak je 4,7 metara i nudi najveći prtljažni prostor u svojoj klasi. S opcijom ugradnje trećeg reda sjedala ima još jednu dodatnu značajku svestranosti u segmentu. Prodaja započinje početkom iduće godine.

Već na prvi pogled Kodiaq je pravo Škoda vozilo, i u SUV segment donosi novi dizajn Škode te nudi raznovrsne kvalitete za obitelj, slobodno vrijeme i posao. Model s pet sjedala nudi prtljažni prostor zapremnine i do 2065 litara, najveći u klasi. Stražnja klupa, koju se može pomicati uzdužno, dio je serijske opreme, a nasloni se mogu prema potrebi namjestiti pod različitim kutovima.

Na početku prodaje Kodiaqa početkom 2017. godine kupci će moći birati između pet motora, dva TDI i tri TSI. Najjači benzinac, motor 2,0 TSI, sa 132 kW (180 KS) skrbi za dinamičnu vožnju, a zahvaljujući novorazvijenom postupku izgaranja ipak radi jednako štedljivo kao i agregat manjeg obujma. Visok udio čelika visoke čvrstoće u karoseriji čine Kodiaq neuobičajeno laganim – još jedan važan faktor za njegovu učinkovitost.

Kod prijenosa snage na raspolaganju su potpuno različite tehnologije – ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa, DSG-mjenjač, prednji pogon i 4 x 4 pogon na sve kotače. Najveći SUV iz Češke cestama svih vrsta vlada odmjereno, udobno, a istodobno dinamično i agilno. Doživljaj vožnje postaje još atraktivniji ako vozilo ima ugrađen sustav za izbor profila vožnje Drive Mode Select i novu adaptivnu regulaciju amortizera DCC. S njima se daju konfigurirati načini rada za upravljač, papučicu gasa, DSG mjenjač i amortizere, i to u više modusa.

I na neravnom teretnu Kodiaq se osjeća kao kod kuće. Kad cesta završi, opcijski Offroad-modus pomaže vozaču u pogonu 4 x 4. Jednim pritiskom na tipku važni sustavi – menadžment motora, sustavi pomoći, elektronički sustavi podvozja kao što su ABS i ESC, a i opcijski DCC za amortizere, samostalno se prilagođavaju uvjetima terena.

Milan BUGARIĆ
Inteligentno umreženje

Inteligentno umreženje između automobila i pametnog telefona kod Kodiaqa doseže novi nivo. Platforma SmartLink sa standardima Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink i SmartGate, opcijski se može naručiti za osnovni sustav infotainmenta. Za više kategorije sustava infotainmenta SmartLink je serijski ugrađen. Priključak za telefon s induktivnim punjenjem povezuje pametni telefon na krovnu antenu i istodobno ga bežično puni.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce