Kultura
17. FESTIVAL U SVETVINČENTU

Tjelesno ispisivanje misli, osjećaja i priča na ljetno zaigran i nenametljiv način
Objavljeno 12. srpnja, 2016.

I ove godine, 17. put, u magičnom se Svetvinčentu održava Festival plesa i neverbalnog kazališta. Ovaj mirni gradić na poseban način zaživi kada se upale svjetla pozornica koja publiku odvode u svijet gdje su riječi suvišne.

Tijekom četiri dana, na četiri jedinstvene lokacije; pod zvjezdanim nebom renesansnog trga, u kaštelu Grimani, renesansnoj loži te u dvorani Mediteranskog plesnog centra, predstavit će se koreografi, plesači, umjetnici i performeri iz raznih zemalja Europe. U sklopu suradnje s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves, koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi, hrvatskoj publici prvi će se put predstaviti Andreas Constantinou s koreografijom TheWOMANhouse, kao i mađarsko-portugalski dvojac Anna Réti & Ricardo Machado svojim radom POINT OF YOU.

U sklopu glavnog programa prikazat će rad poznate španjolske plesačice, bivše članice kompanije Akram Khan, koja odnedavno plovi i koreografskim vodama – Lali Ayguade, koja će se predstaviti koreografijom Kokoro. Ponovno će ugostiti i dobitnike srebrnog Lava 2015. na Venecijanskom bijenalu, španjolski kolektiv Señor Serrano, koji je već osvojio hrvatsku publiku 2012., ovaj put multimedijalnom predstavom “A House in Asia”. Uz strane goste predstavit će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene od kojih izdvajaju “Anatomiju mačke” Petre Hrašćanec i Ksenije Zec te “Spone” Zagrebačkog plesnog ansambla.

U Mediteranskom plesnom centru, koji sa svojim rezidencijalnim programom djeluje kroz cijelu godinu, u nedjelju, 24. srpnja bit će predstavljen program Kreativna Europa – Kultura; Od ideje do cilja, o kojem će govoriti Anera Stopfer, a pripremaju i intenzivan radionički program edukacije za profesionalne plesače, koji će voditi istaknuti pedagozi Lucy Marinkovich s Novog Zelanda i Francisco Córdova Azuela iz Meksika.

- Festival u Savičenti je susret plesa i neverbalnog, fizičkog i ambijentalnog i multimedijalnog kazališta i novog cirkusa, borilačkih plesnih vještina, raznolikih inačica korpografija: tjelesnog ispisivanja misli, osjećaja i priča. Pokrenut s trećim tisućljećem naše civilizacije, narastao je u rijetko kulturno čvorište, susretište umjetnika i publike, nacija i rasa, poetika i stavova, žanrova i stilova. A sve to na ljetno zaigran, suptilan, nenametljiv i nepretenciozan način – kaže Maja Đurinović. N.Vekić

Možda ste propustili...

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

NASTUPILI S "TRAČEVIMA"

Kazalište Pečuh gost Komedije

Najčitanije iz rubrike