Kultura
67. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Misle i na budućnost: Koncerti laureata prestižnih međunarodnih natjecanja
Objavljeno 9. srpnja, 2016.

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. će srpnja ispred crkve sv. Vlaha svečano biti otvorene 67. Dubrovačke ljetne igre i trajati do 25. kolovoza. U 47 dana, na gotovo 20 ambijentalnih lokacija, više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta pred 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, najavili su intendant Igara Mladen Tarbuk, pomoćnica za dramski program Mani Gotovac, punomoćnica ravnateljice Paulina Njirić te gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen.

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju dva naslova. “Kafetarija” Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja je u režiji Tomislava Radića igrala 10 godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. će Igrama redatelj Vinko Brešan svoju “Kafetariju” također postaviti ispred Sponze, kao komediju s pjevanjem i plesanjem, u čemu mu je vjerni suradnik Mate Matišić koji potpisuje songove. Glume Nikša Butjer i Pjer Meničanin. Proslavi obilježavanja velike obljetnice 400 godina smrti W. Shakespearea, pridružuju se i DLJI postavljanjem “Othella” u prijevodu Vladimira Gerića, i u režiji Ivice Boban. Na tvrđavi Lovrjenac Othella će igrati Dragan Despot, Jaga Rakan Rushaidat, a Dezdemonu Anja Đurinović. Premijera je 20. kolovoza.

- Othello na Lovrjencu bavit će se pojavom manipulatora današnjice. To su oni koji se čine umilni, anđelčići, ali će naći načina da zauzmu vlast i da unište onoga pokraj sebe. To je Jago i takvog lika nema nigdje drugdje kod Shakespearea. Jago uništava plemenitost, ljepotu, vrijednost kakvu nudi Othello – kazala je Mani Gotovac.

Od repriznih izvedbi bit će “Dubrovačka trilogija” u režiji Staše Zurovca. Iz ZeKaeMa “#radninaslovantigona” argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice. Iz Gavella stiže Molièrov “Umišljeni bolesnik”, redatelja Krešimira Dolenčića. Sofoklova “Antigona - 2000 godina kasnije” u režiji Lenke Udovički, pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, 20 godina nakon rata. Redateljica Mira Muhoberac postavila je “Dunda Maroja”. Dvije izvedbe su u parku Umjetničke škole.

Za ljubitelje baleta, DLJI u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih “Preludij za poslijepodne jednog fauna” Claudea Debussyja, u koreografiji Edwarda Cluga i “Carmen” Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, izvoditi na otoku Lokrumu. Suvremeni ples će predstaviti Zagrebački plesni ansambl djelom Daniela Abreua “Anything”.

Lokrum će biti i mjesto na kojem će, u okviru programa Pisci na Igrama, kroz dvije autorske večeri Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić ispričati dosad neispričanu priču Maksimilijan i Carlota, o nesretnom i hrabrom nadvojvodi, njegovoj nemirnoj i osjetljivoj supruzi, te snovima koje su imali na tom otoku. Večer poezije Igora Zidića održat će se u novoobnovljenoj crkvici svetog Stjepana u Pustijerni, a autorska večer dramatičara, scenarista, skladatelja i glazbenika Mate Matišića u Kneževu dvoru. U okviru istog programa, u scenskoj preradbi i prilagodbi Mani Gotovac prikazat će se i Predgovor, gitara i 7 stranica iz romana Sto godina samoće G. G. Márqueza.

U bogatom glazbenom programu koji otvara tenor José Cura i koji broji više od 20 koncerata, dominiraju klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, održat će recitale u atriju Kneževa dvora. Osim večeri posvećene svom ocu Arsenu Dediću, Matija Dedić nastupit će uz Mateja Meštrovića i Hakana Ali Tokera. To će ujedno biti i svjetska premijera obrade Vivaldijevih godišnjih doba za tri klavira, koju potpisuje Matej Meštrović. Violinist Roman Simović nastupit će s pijanistom Ratimirom Martinovićem, a violinist Davide Alogna uz pijanista Alexandera Freya. Izdvajaju se nastupi Nordijskog komornog orkestra s Radovanom Vlatkovićem te Ansambl Bečke filharmonije. Dubrovački simfonijski orkestar muzicirat će s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Na koncertu posvećenom maestru Ivu Dražiniću bit će praizvedena Simfonija skladatelja Frana Đurovića, a 67. će Igre zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a, uz mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović, sopranisticu Valentinu Fijačko te prošlogodišnje dobitnike Orlanda Kvartet Henschel.

Misleći na budućnost festivala i želeći promicati mlade umjetnike, Igre su osmislile novi program nazvan U susret budućnosti, koji uključuje šest koncerata na kojima će se publici predstaviti laureati prestižnih međunarodnih natjecanja: pijanist Andrew Tyson, violinist Stephen Waarts, pijanist Andrej Gugnin, violinist Alexey Semenenko i pijanist Yury Favorin. Program ne bi bio potpun bez Aljoše Jurinića.

Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika će proslaviti 50 godina nastupa na Igrama, a nastupit će i ansambl LADO. Atrij palače Sponza i Lazareti biti pretvoreni u galerijske prostore za izložbe Joséa Cure, Tihomira Lončara, Jagode Buić te Mare Bratoš i Dejana Stokića. Predstavljena će biti i monografija Iva Dulčića, autora Igora Zidića te Ratni dnevnik Pava Urbana urednice Dubravke Vrgoč. Suvremene izvedbene prakse festivalskoj publici donosi i umjetnički kolektiv BADco. N.Vek.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike