Mozaik
CROATIA'S FINEST I U BARANJI

Britanski MasterChef oduševljen kulenom i riječnom ribom
Objavljeno 29. lipnja, 2016.
Na kulen su me upozoravali prije dolaska u Hrvatsku i imali su pravo

Nakon snimanja u Osijeku, ekipa Croatia's Finesta i britanski MasterChef, Dhruv Baker, skoknuli su u Baranju. Za potrebe prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, koji se snima po cijeloj Hrvatskoj, probirali su kadrove iz Kopačkog rita, Baranjske kuće i Vinarije Josić.

Ovjekovječili su floru i faunu baranjskog bisera prirode ploveći ekobrodicom i čamcem te se potom zaputili put etnosela Karanac. Tamo ih je čekao Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, obavljajući posljednje pripreme za početak snimanja. Iz krušne je peći vadio pečeni kruh od koprive i heljdina brašna, inovaciju njegova restorana. Pašteta od čvaraka, kulen i kulenova seka, švargl, slanina, mirisno domaće povrće i ostale delicije bili su spremni za snimanje. Prazno mjesto ostavio je samo za čvarke koji su se topili u kazanu i čiji se miris već nadaleko širio. Bilo je to, pokazalo se, samo predjelo. Naglasak je, naime, stavljen na šarana u rašljama i riblji paprikaš. Ekipa je pomno bilježila sve pripreme te Bakerove naputke (za koje se raspitao kod Baje) o kuhanju ribljeg paprikaša i pečenju šarana u rašljama.

- Oduševljen sam svime, ali posebno hladnim narescima, poput slanine i, posebno, kulena. To je nešto najbolje što sam kušao. Na kulen su me upozoravali prije dolaska u Hrvatsku i imali su pravo. Kuhali smo i riblji paprikaš. Osobno nisam oduševljen riječnom ribom, možda i zbog predrasuda koje mnogi imaju da se riječna riba osjeti na mulj. Međutim, pokazalo se da je riječ samo o predrasudama. Ovdje se nikakav mulj nije osjetio, jer je riba pripremljena na nevjerojatan način, na otvorenoj vatri i s ukusnim začinima - rekao je. Na upit hoće li se vratiti u Hrvatsku, spremno je odgovorio kako će to rado učiniti zbog gostoljubivih ljudi, divne prirode i gastronomije. Naglasio je i kako jedva čeka da proba vrhunska baranjska vina, što mu je omogućeno u Vinariji Josić. Kuhalo se i u Vinariji. Publici diljem svijeta Baker će predstaviti dimljene filete od babuške na podlozi od tikvice i s redukcijom od baranjske crvene paprike te kao glavno jelo perkelt od pijetla s trgancima.

Ivica GETTO
Kuhanje na otvorenom

U 20 epizoda visoke profesionalne produkcije (u trajanju od po 25 minuta) cilj je prikazati hrvatske prirodne ljepote, gastronomsku ponudu i druge zanimljive lokacije i proizvode u svrhu privlačenja turista i promocije Lijepe Naše u svijetu. U svakoj od epizoda Baker kuha na otvorenom. Inspiriran je autohtonim hrvatskim jelima koje kuša na svakoj lokaciji koju posjećuje te pripravlja vlastite kreacije od svježih hrvatskih namirnica. Snimanje je održano na nizu lokacija, a nakon Dubrovnika počelo je snimanje najljepšeg i najboljeg od sjevernog i istočnog dijela Hrvatske. Snimanje će trajati do sredine srpnja, a emitirat će se preko National Geographic Channela u 90 zemalja. Planirano je i prikazivanje na HRT-u. Autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, a tehnički je producent Edvard Hudi. Projekt je podržan od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, kao i Hrvatske turističke zajednice, koja projekt i financijski podupire.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike