Objavljeno 27. lipnja, 2016.
Britanski MasterChef Dhruv Baker, u sklopu posjeta istočnoj Hrvatskoj, posjetio je Osijek, gdje je u restoranu “Kod Ruže” kušao riblje specijalitete, a potom ih na Kopiki, uz rijeku Dravu, pripremao u društvu osječkog kolege Roberta Batraca, zamjenika šefa kuhinje hotela “Osijek”.
Riječ je o projektu Croatia's Finest, prvom velikom hrvatskom gastronomskom putopisu na engleskom jeziku koji se snima na području cijele Hrvatske, a čija je zvijezda britanski MasterChef Dhruv Baker, poznat po tome što kuha na otvorenom.
U Glasu Slavonije od ponedjeljka, 27. lipnja, pisali smo o ovom zanimljivom projektu, a sada nastavljamo priču događanjem na Kopiki. “Pripremamo smuđa u umaku od kopra s domaćim rezancima napravljenim od špinata, a za dekoraciju koristimo ljutu papriku i bundevu”, objasnio je kuhar Robert Batrac.
Njihovo kuhanje privuklo je mnoštvo Osječana koji su došli na kupanje na Kopiku. Svi su bili oduševljeni da će se i Osijek naći u ovom velikom putopisnom serijalu od 20 epizoda u trajanju od 25 minuta, koji će se emitirati putem National Geographic Channela u 90 zemalja svijeta.
Dhruv Baker, pobjednik na britanskom MasterChefu 2010., zaljubljenik je u svjetske kuhinje, a u Londonu ima svoj restoran Jolly Gardeners. Na pitanje što misli o slavonskim specijalitetima, odgovorio je: “Kušao sam vaše specijalitete za doručak i jako su mi se svidjeli, posebice kulen i kobasice, jer su malo ljutkaste, a ja volim taj okus. Do sada sam obišao različite dijelove Hrvatske, kušao hranu u mnogo restorana, no ovdje u Slavoniji hrana je potpuno drugačija”.
Naš sugovornik kaže da je ljubitelj ribe, stoga mu je zadatak da kuha smuđa uz rijeku Dravu, novi izazov u kojem uživa. Dodaje da nema dobre ili loše ribe, bitno je da je dobro pripremljena i ukusna. Ipak, ne može zaboraviti okus kulena. “Kulen je fantastičan. Svi su mi govorili da ga moram probati i doista su bili u pravu. Iznenađen sam okusom slavonske gastronomije. Jako je dobar, sviđa mi se i drugačiji je od svega što sam do sada probao u Hrvatskoj”, zaključuje Dhruv Baker.
Vesna LATINOVIĆ
Ovaj putopisni serijal emitirat će se na National Geographic Channelu u 90 zemalja