Autoglas
CITROEN JUMPY I PEUGEOT EXPERT

Dostava preko
francuske veze
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Grupcija PSA Peugeot Citroen na području lakih komercijalnih vozila ima velike planove s novim tehnološkim blizancima Peugeot Expertom i Citroenom Jumpyjem.

Ovaj je dvojac svjetsku premijeru imao na sjeveru Francuske, u Sevel Nordu, gdje se nalazi i tvornica u kojoj će se proizvoditi spomenuti LKV modeli. Koliko je bio važan ovaj događaj svjedoči i prisutnost glavnog direktora Grupacije PSA Carlosa Tavareza koji je najavio kako im je glavni cilj s ova dva tehnološki napredna i suvremena LKV vozila pokušati povećati tržišni udio, u prvom redu ciljajući na Volkswagenovu gamu lakih komercijalnih vozila.

Oba modela, dakle Expert i Jumpy, napravljena su na novoj modularnoj platformi EMP2 koja je svojim prednostima pridonijela poboljšanju kvalitete, kompaktnosti i smanjenju mase, dok su učinkoviti motori rezultirali smanjenjem prosječne emisije CO2 koja je 133 g/km. Novi modeli u teretnoj izvedbi, dakle kao furgoni, odlikuju se nosivošću od 1400 kilograma, te dolaze u tri dužine i dva ili tri sjedala sprijeda: compact (4,60 m), standard (4,95 m) i long (5,30 metara).

Kod Peugetovog i Citroenovog dostavnjaka kompaktne dimenzije su idealno ukomponirane s najvećim obujmom teretnog prostora. Izvedba Compact duljine 4,60 metara jedinstvena je u segmentu, a omogućuje prijevoz tereta do 5,1 metar kubični uz korisnu duljinu od 332 centimetra (nosivost do 1400 kg).

Učinkoviti motori

Peugeot Expert i Citroen Jumpy opremljeni su suvremenim i učinkovitim motorima BlueHDi snage između 95 i 180 KS, s okretnim momentom od 210 do 400 Nm uglavnom uparenim sa sustavom Stop&Start. Spomenuti motori nude izvrstan užitak u vožnji, ali i rekordno nisku potrošnju goriva, kao i emisiju CO2. Konstrukcija prednjeg ovjesa, uključujući razmak i visinu nosača te geometrija prednje osovine omogućuju ugradnju 1.6-litrenih i 2.0-litrenih BlueHDi motora. U ponudi su dva 1.6-litrena turbodizelaša s 95, odnosno 115 KS, te tri 2.0-litrena BlueHDi agregata snage 120, 150 i 180 KS, a mogu biti upareni s 5 i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, te automatskim mjenjačem, također sa šest stupnjeva prijenosa. Najučinkovitiji je 1.6-litreni BlueHDi agregat sa 115 KS uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem čija je prosječna potrošnja 5,1 l/100 km, što je ekvivalent emisiji CO2 od 133 g/km. Kompletna gama turbodizelaša u prosjeku troši 5,4 l/100 km, odnosno ima emisiju CO2 od 140 g/km.

Brojna oprema

Za udobnost, učinkovitost i sigurnost poslovnih korisnika Expert i Jumpy nude brojnu opremu najnovije generacije koja je rijetka ili čak jedinstvena u segmentu. Primjerice, bočna klizna vrata s automatskim otvaranjem jedinstvena su na tržištu.

Modularnost prostora za putnike je poboljšana uz sustav Moduwork, a dostavnjaci su dobili head-up displej i sustav prepoznavanja prometnih znakova i upozorenje na ograničenje brzine, koji su također jedinstveni u klasi. Istodobno, Active Safety Brake i automatsko uključivanje dugih svjetala prava su rijetkost na tim vozilima.

Uz to, novi 3D navigacijski sustav povezan s internetom s glasovnim upravljanjem, te informacije o stanju u prometu u stvarnom vremenu, kamera za vožnju unatrag sa stražnjim vidnim poljem od 180 stupnjeva iz zračne perspektive i uvećanom slikom stražnjeg prostora VisioPark1 ili sustav praćenja pozornosti – prvi put se ugrađuje u ova dva tehnološki ista modela.

Mato PAVLIČEVIĆ
Dvostruka kabina

Dostupne su u dvije duljine, standard i long, te omogućuju prijevoz do šest osoba, a istodobno nude sve pogodnosti lakog gospodarskog vozila. Nude se dvije vrste, s fiksnom ili preklopivom pregradom, ovisno o navikama i potrebama za dodatnim obujmom teretnog prostora. Izvedbe s fiksnom pregradom nude od 3,2 m3 do 4 m3, uz tri razine opreme, a s preklopivom pregradom do 5,5 m3. Izvedba s produljenom kabinom s preklopivom klupom i pregradom omogućuje povećanje obujma teretnog prostora za 1,5 m3 uz prijevoz tri osobe u kabini.

Kombi

Dostupan je u tri duljine namijenjene prijevozu putnika, nudi više konfiguracija sjedala, od 2 do 9 mjesta, te jamči udobnost za sve putnike. Robustan je i funkcionalan te je namijenjen, među ostalim, poduzećima, udrugama i sportskim klubovima. S 9 osoba u kabini obujam prtljažnika dostiže 1300 litara do visine naslona sjedala. Ta zapremnina može se povećati do čak 4900 litara zahvaljujući sjedalima u drugom i trećem redu koja se mogu potpuno izvaditi. Jedinstvena u segmentu, izvedba Compact također može u kabini udobno smjestiti 2 - 9 osoba, odnosno ponuditi obujam prtljažnika do 3600 litara uz duljinu od samo 4,60 m.

Sigurnost je dosegnula visoku razinu u ova dva modela, tako da su na EuroNCAP testovima dobili maksimalnih pet zvjezdica

Važno je istaknuti

Compact i standardni furgon visoki su točno 190 centimetra, čime su prilagođeni kretanju po gradu, a i prilikom plaćanja cestarine pripadaju u nižu kategoriju (osobni automobili).

Možda ste propustili...