Osijek
TRŽIŠTE ŠKOLSKIH KNJIGA

Srednjoškolci i njihovi roditelji
već u potrazi za udžbenicima
Objavljeno 27. lipnja, 2016.
Cijena za otkup kreće se od 20 do 45 kuna, a počela je i prodaja

Tržište školskih knjiga u Osijeku tradicionalno oživi sredinom lipnja, čim završi nastava u školama. Tako je i ove godine. Srednjoškolci i njihovi roditelji već su počeli nabavljati udžbenike jer ih, za razliku od osnovaca, srednjoškolci ne dobivaju besplatno.

Počeo je otkup i prodaja rabljenih udžbenika, a u knjižarama su spremni za novu sezonu prodaje školskih knjiga, bilježnica, torbi i školskog pribora.

- Imam dva školarca, osmaša i maturanta. Računam da će me rabljeni udžbenici, radne bilježnice i školski pribor ukupno stajati oko 2000 kuna. U osnovnoj smo školi posljednjeg dana nastave dobili rabljene školske knjige, a trebaju nam još radne bilježnice, kutija za tehničku kulturu, mapa za likovnu kulturu, bilježnice i školski pribor - kaže majka Danijela.

Svojoj srednjoškolki neće kupovati nove udžbenike, već će ona koristiti rabljene, kao i prošle godine. “Kći se već dogovorila s prijateljicom preko Facebooka pa će od nje kupiti udžbenike koji joj odgovaraju, a ja sam njezine stare školske knjige prodala kolegici s posla. Ostale ćemo rabljene udžbenike nabaviti u antikvarijatu, no nadamo se da će i ove godine biti sajmova rabljenih knjiga koji su se prošlog ljeta održavali svaki vikend u Tvrđi - kaže naša sugovornica.

Rabljeni se udžbenici mogu kupiti i prodati u antikvarijatu Libar. Voditelj poslovnice Bojan Vukas kaže kako su otkup počeli još 31. svibnja, cijena za otkup kreće se od 20 do 45 kuna, a počela je i prodaja, no još uvijek je veći interes roditelja i učenika za otkup nego za prodaju.

- Od 20. lipnja do 10. srpnja imamo popuste na prodaju kompleta udžbenika i veći broj školskih knjiga, primjerice, ako roditelj kupuje pet i više udžbenika. Otkupljujemo udžbenike za sve škole, bitno je da su sačuvani i upotrebljivi te da su na popisu obveznih udžbenika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - zaključuje Vukas.

Većina osječkih škola još nije na svojim mrežnim stranicima objavila popis obveznih udžbenika za sljedeću školsku godinu, međutim, u osječkim knjižarama kažu nam da kupaca već ima. “Počele su predbilježbe za udžbenike. No veća je potražnja za pojedinačnim izdanjima u slobodnoj prodaji nego za kompletima. Za osnovnu je školu stiglo 98 posto udžbenika, a za srednju školu imat ćemo sve u kolovozu. Želimo izbjeći gužve na jesen, a s obzirom na to da se udžbenici i radne bilježnice neće mijenjati, mogu se već sada kupiti”, ističe Ivica Vuletić, vlasnik knjižare Nova.

Vesna LATINOVIĆ
SAJAM ŠKOLSKOG PRIBORA I TORBI

U knjižari Nova organizirali su Sajam školskog pribora i torbi, u suradnji sa svojim dobavljačima. Izložili su kompletan asortiman, naglasak stavili na školske torbe, posebice one anatomske za prvašiće, a kupcima nude popuste. Te torbe stoje od 350 do 850 kuna, u onim skupljim je pernica sa školskim priborom, vrećica za papuče, a na njima su likovi iz filma Frozen, iz animiranih filmova Walta Disneya, ili iz najpoznatije filmske sage Star Wars, ali i Spiderman, te one sa znakom nogometnog kluba Barcelona, koje najviše traže dječaci.

komplet

UDŽBENIKA ZA SREDNJU ŠKOLU STOJI 1800 KUNA

Mia

buduća gimnazijalka

UDŽBENIKE SAM REZERVIRALA KOD PRIJATELJICE IZ ULICE

Mia se nada upisu u Matematičku gimnaziju, zbog čega je već riješila pitanje udžbenika potrebnih za tu školu. “Prijateljica iz ulice završila je prvi razred Matematičke gimnazije pa sam kod nje rezervirala sve udžbenike. Jedino ću udžbenik iz njemačkog kupiti od drugog prijatelja. Željela sam riješiti pitanje udžbenika već početkom ljeta i spremna dočekati početak nastave. Sviđa mi se što su prijateljičini udžbenici dobro očuvani, i što će roditelji imati umnogome manji trošak nego da su mi kupovali nove knjige”, kaže Mia.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike