Osijek
POMAGAO PA ZARADIO PRIJAVU

Odvezao djevojku u Hitnu,
a oni pozvali policiju?!
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

Kad je 3. lipnja oko podneva vidio na uglu Kašićeve i Stepinčeve ulice u Osijeku djevojku kako leži zgrčenih ruku i nogu, gotovo bez svijesti, dok joj je lice poprimilo plavkastu boju, Osječanin Antun Janković nije ni trenutka dvojio pozvati Hitnu pomoć. Slučaj je za njega, međutim, završio zarađenom prekršajnom prijavom, a policiji su ga prijavili djelatnici Hitne pomoći!

- Jedva je govorila i nije mogla disati. Prolaznik je pozvao Hitnu pomoć i čuo sam gdje dispečerka pita za lokaciju te traži da djevojka priča na mobitel. Kako to nije bilo moguće, uzeo sam ga ja i kad sam pojasnio da je u polusvjesnom stanju, da se grči i da hvata zrak, dispečerka je rekla da je vjerojatno u pitanju napad panike. Rekao sam da je moguće, ali da ne može takvo što prognozirati preko telefona. Djevojka je loše izgledala, a kad su naposljetku gosti iz obližnjega kafića rekli da je treba odvesti na Hitnu, rekao sam da treba ponovno zvati, da se ne mimoiđemo, iako nisam znao jesu li krenuli, budući da mi je dispečerka spustila slušalicu - ispričao je Janković, inače poznati osječki veterinar, pojašnjavajući da je ponovno pitao dispečerku, ovaj put drugu, hoće li doći. Tražio je da mu se predstavi, no nije željela i rekla mu je, tvrdi, da tako s njom ne može pričati. U međuvremenu, djevojci nije bilo bolje i Janković ju je odvezao u Hitnu pomoć te potom ondje zatražio razgovor s dispečerkom, odnosno s dežurnim liječnikom za kojeg je čuo da ima slobodan dan. Došao je dežurni tehničar i u miru porazgovarao s Jankovićem te ga uputio da ako želi neka napiše pisani prigovor. Iako priznaje da je bio iznerviran i glasnije razgovarao, nije očekivao da će biti pozvana i policija. Kako je zatečen bez osobne iskaznice, a i zbog, kako je ocijenjeno, remećenja javnog reda i mira, zaradio je prekršajnu prijavu.

- Možda je i imala napad panike, ali to ne znači da ne može umrijeti. Kad je rekla da je nekoliko dana ranije operirana, znao sam da može dobiti ili epileptički napad ili infekciju. Osim toga, smatram da se osoba koja je javna treba predstaviti ako traži da se predstavim ja. Nisam znao ime djevojke, ni godište, a nikome nije niti palo na pamet kopati po njezinoj torbici. Nije li nužnije spasiti ljudski život - pita se Janković, baš kao i 30-godišnja Martina Mijaković koja je za Glas Slavonije ispričala gotovo istovjetan tijek događaja, dodajući da su joj tek u automobilu popustili grčevi nogu i ruku i nakon što je naposljetku iz Hitne pomoći odvezena u Centar za objedinjeni hitni prijam, ondje su dijagnosticirali napad panike. Nikada joj se to ranije nije dogodilo i kaže da bi na Jankovićevu mjestu postupila isto.

- Osjetila sam probadanje u prsima i nisam mogla disati, a odjednom su mi se ukočile i noge i ruke. Ne znam ni koliko je ljudi došlo, no ono što su učinili za mene, i ja bih na njihovome mjestu napravila. Svaka normalna osoba ako vidi nekoga u nevolji ne pita ni za religiju, ni ime, ni godine, ni ostale podatke, nego pokušava pomoći. Nije uopće bilo bitno moje ime i prezime, nego moj život u tom trenutku - kaže Martina, koja je u polusvijesti razaznala radnu odjeću i ubrzo zaključila da je riječ o veterinaru koji radi u blizini mjesta događaja. Njemu je potom zahvalila na ukazanoj pomoći, apelirajući na Hitnu pomoć da u takvim situacijama zaobiđe pravila i spašava život, a ne da kažnjava onoga tko želi pomoći.

Marija MIHELIĆ
Hitna: Pitanja su nužna zbog utvrđivanja stupnja hitnosti

Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć OBŽ, tvrdi da je Janković tražio da Hitna pomoć odmah dođe na kraj Stepinčeve, no tvrdi da nije rekao na koji.

- Izvrijeđao je dispečerku i kad je dovezao djevojku galamio je i prijetio pa smo pozvali policiju. Dispečer postavlja pitanja na koja može dobiti odgovor da bismo znali o kojem stupnju hitnosti se radi i pitao ga je li mlađa ili starija osoba u pitanju. Međutim, gospodin je galamio i vikao i tražio ime dispečera - rekla je Sabo.

Inače, u odgovoru na Jankovićev prigovor Zavodu stoji kako nije odgovarao na postavljena pitanja nužna djelatniku, a to je adresa, ali i obvezni dodatni podaci o dobi i stanju pacijentice i sl.

- Razumijem da ste bili u brizi za pacijenticu, ali niste odgovarali na pitanja, a komunikacija prema Zavodu je neprihvatljiva, kao i odnos prema njima kad ste dovezli pacijenticu na Zavod, stoji, između ostaloga, u priopćenju županijskog Zavoda za HMP.

telefon

HITNA NIJE HTJELA IZIĆI NA INTERVENCIJU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike