Regija
POTPISANI UGOVORI

Za poticaje su najviše interesa pokazali pčelari
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

BELI MANASTIR

Od 1. travnja ove godine do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga ove godine, na području jedinog baranjskog grada traje natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi, koji će biti raspisan i za 2017. odnosno 2018. godinu. Kako ističe Zoran Kranjčec, dogradonačelnik Belog Manastira, natječaj je podijeljen u pet mjera, a ukupni rasploživi iznos za ovu godinu je 300.000 kuna.

Poticaj početnicima

- Natječaj se odnosi na potpore u plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potom proizvodnju meda, biljnu i stočarsku ekološku te organsku poljoprivrednu proizvodnju. Isto tako, potičemo početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnostima te projekte kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima - kaže Kranjčec, ističući kako su, za sada, najveći interes pokazali pčelari, koji su maksimalno prepoznali svrhu raspisanog natječaja. No, dodaje, veseli ga što se, doduše “stidljivo”, na natječaj javljaju i ostali za koje je raspisan, u prvom redu oni koji se bave plasteničkom te organskom i ekoproizvodnjom.

- Krajnji nam je cilj razvitak poljoprivrednih grana koje smo, u suradnji sa strukom, prepoznali i koje bi mogle donositi određeni profit - naglašava Kranjčec, dodajući kako je potrošena tek polovica novca, pozivajući sve zainteresirane da se jave, ne zanemarujući pri tome one koji se planiraju početi baviti primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Do sada je, naime, dodijeljeno 27 potpora, čiji je najveći iznos desetak tisuća kuna. I jučerašnje potpisivanje ugovora po natječaju pokazalo je kako su za sredstva najviše zainteresiran pčelari.

- Dodijeljena sredstva mi puno znače za nabavu opreme, s kojom planiram unaprijediti svoju proizvodnju - kaže medar Zlatko Skeledžija.

Novca još ima

Slične riječi čuli smo i od Pavla Kraljika, inače pašnog povjerenika za Baranju, koji će od poticaja iz gradskog budžeta kupiti električnu vrcaljku kako bi brže obrađivao med.

Ona mu, nažalost, ove godine neće mnogo koristiti, budući da se priroda poigrala s medarima. Očekuju, doduše, još zriobu suncokreta kako bi, bar djelomično, ublažili gubitke. Nada se i županijskim potporama koje bi, podvlači, dobro došle svima od 50-ak registriranih gradskih medara.

Sve belomanastirske poljoprivrednike koji se “uklapaju” u raspisane mjere, na javljanje na natječaj pozvao je i belomanastirski dogradonačelnik, Marko Bogatić.

- Novca još ima, a bit će ga i u iduće dvije godine, možda čak i više. Nadamo se da ćemo dio sugrađana potaknuti da se bave poljoprivredom, posebice njezinim profitabilnijim dijelom. Vjerujem da će pojedinci ono što im nudimo iskoristiti za tržišno natjecanje - istaknuo je Bogatić. Jučer je u prostorijama belomanastirske gradske uprave potpisano deset ugovora, a prošlog mjeseca “parafe” je stavilo 17 poljoprivrednika.

Ivica GETTO
Ukupno 37 potpora

Prilikom predstavljanja natječaja naglašeno je kako je za ovu godinu planirana isplata ukupno 37 potpora. Svaka od mjera, objašnjeno je, ima određene uvjete, kao što su površine, podmirena dugovanja prema gradu Belom Manastiru, vlasništvo poljoprivrednih površina i slično, a kroz svaku mjeru točno je određeno za što će potencijalnim korisnicima sredstva biti odobrena. Najveći dio “kolača” planirano je bilo podijeliti kroz mjeru 1, koja obuhvaća plasteničku proizvodnju cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja. Ovo je prvi put da Grad Beli Manastir raspisuje sličan natječaj, osim onog koji je svojevremeno raspisan za nasade.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike