Autoglas
POVRATAK OPTIMIZMA

Vozili smo: Seat Ateca
Objavljeno 21. lipnja, 2016.

Na domaćem terenu, u katalonskoj prijestolnici i cestama koje vode slikovitim pejsažima uz more ili pak u zaleđu Barcelone (tamo je i tvornica Martorell), imali smo priliku isprobati SUV koji u Seatu smatraju trećim nosivim stupom game, pokraj Ibize i Leona.

Ta tri stupa uskoro će dobiti društvo u obliku malog crossovera te je konačno najavljeno i predstavljanje nove Ibize. U sljedećoj godini biti će još modela, no zasad o njima u Seatu ne žele previše govoriti. Jer, ipak, zvijezda premijere u Barceloni manji je brat Tiguana, koji je po svemu najnapredniji automobil koji je nosio amblem sa stiliziranim slovom S. Sasvim u skladu s tradicijom tvrtke Seat, ime vozila Ateca izvedeno je iz španjolske geografije. Selo Ateca nalazi se zapadno od Zaragoze, u samom srcu Iberskog poluotoka. Već na prvi pogled to je prepoznatljivi Seat. I u obliku SUV-a tipični jezik dizajna ove marke tvori dojmljivu kombinaciju dinamičnosti i funkcionalnosti. Brojni elementi, poput rešetke hladnjaka u obliku trapeza, bočni spojleri s minimalnim promjerom i maksimalnom oštrinom te svjetlosni potpis u obliku trokuta, tipični su za vozila ove marke, posebice kad govorimo o novom Leonu.

Poput brata

Kako izvana tako je iznutra vrlo sličan manjem bratu, no sa znatno boljim materijalima i ergonomijom. S vanjskom duljinom od 4,36 metara nudi sjajnu iskorištenost prostora i prtljažnik obujma 510 litara u standardnoj izvedbi ili 485 litara u verzijama s pogonom na sve kotače. Prvorazredna povezivost, inovativni sustavi potpore za vozača i iznimno učinkoviti motori neke su od tehnoloških značajki. Iscrpan niz tehnoloških opcija proteže se od punih LED glavnih svjetala preko širokog portfelja sustava potpore za vozača, poput inovativne potpore kod prometnog zastoja i novog sustava Emergency Assist, sve do paketa najsuvremenijih infotainment sustava sa zaslonima na dodir veličine 8" te Full Link tehnologije povezivosti. Još ćemo izdvojiti automatsku regulaciju razmaka ACC s funkcijom Front Assist, senzor prepoznavanja mrtvog kuta Blind Spot, sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, funkciju upozorenja na promet straga Rear Traffic Alert ili funkciju prikaza iz ptičje perspektive s pomoću četiri kamere Top View. Dostupno je i bežično punjenje smartphonea. Tri varijante opreme nude boje i vrhunske materijale koji će zadovoljiti svačiji ukus, a najekskluzivnija od njih svakako je Ateca Xcellence. Taj novi paket čini sam vrh ponude i dopuna je verzijama Reference i Style.

Motori

Dinamični pogon modela Ateca temelji se na paleti najsuvremenijih turbopunjenih benzinskih i dizelskih motora te u osnovi s pogonom na prednje kotače. Početni benzinski motor je 1,0 TSI sa 115 KS. Snažniji, 1,4 TSI, isporučuje se s funkcijom deaktiviranja cilindara pod djelomičnim opterećenjem i razvija 150 KS i 250 Nm. Vrijednosti su potrošnje goriva i emisija CO2 za te motore između 5,3 i 6,2 litre te između 123 i 141 g/km. Snažniji motor dostupan je i s mjenjačem DSG, kao i s pogonom na sve kotače 4drive. Kad je riječ o ponudi turbodizela, njezinu osnovu čini 1,6 TDI sa 115 KS i 250 Nm. Snažniji, dvolitreni TDI motor raspoloživ je sa 150 i 190 KS, odnosno 340 i 400 Nm. Vrijednosti potrošnje goriva sežu od 4,3 do 5 l/100 km, a vrijednosti emisija CO2 od 112 do 131 g/km. Uz dvolitreni motor dostupni su i mjenjač DSG te pogon na sve kotače.

U vožnji odaje solidnost i čvrstoću. Savršeno usklađenim voznim postrojem nudi performanse i rukovanje koje postavlja nove standarde među njegovim konkurentskim SUV vozilima.

Iz Barcelone: Mato PAVLIČEVIĆ
Ključna riječ – povezivost

Ateca nudi vrhunsku povezivost zahvaljujući najnovijoj generaciji infotainment sustava Easy Connect, SEAT Full Link tehnologiji te ekskluzivnim aplikacijama SEAT ConnectApp. Media System plus, sa svojim zaslonom veličine 8", svakako je istaknuti element, a Connectivity Box u središnjoj konzoli prvi put omogućuje bežično punjenje smartphoneova. SEAT Full Link tehnologija čini svijet povezivosti za korisnike praktički svih smartphoneova tako da zajedno s MirrorLink tehnologijom Full Link također sadržava funkcije platformi Apple CarPlay i Android Auto.

Narudžbe od srpnja

U Hrvatskoj će se Seat Ateca moći naručiti već od srpnja, a službeno predstavljanje i dolazak prvih modela očekuje se početkom listopada.Početna cijena osnovnog modela benzinskog modela, 1.0 TSI Reference, bit će 148.000 kuna, a početni turbodizel, 1.6 TDI, ali u bogatijoj opremi Style, stajat će 177.000 kuna.

Možda ste propustili...