Novosti
SABOR IZGLASAO NEPOVJERENJE OREŠKOVIĆU

PALA VLADA - Predsjednica Republike za petak sazvala konzultacije na Pantovčaku
Objavljeno 16. lipnja, 2016.
"Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini"

Vezani članci

PREMIJER OREŠKOVIĆ SE OBRATIO SABORU

Nekima nije odgovaralo što sam počeo raditi na rješenju spora Ina-MOL

ZAGREB (Hina) - Hrvatski sabor iskazao je u četvrtak poslijepodne nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i hrvatska Vlada.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdražana.

"Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini, dao sam sve od sebe i vjerujem da će budućnost biti bolja za Hrvatsku", rekao je prije opoziva Orešković.

U kratkom obraćanju, Orešković je izrazio nadu da su hrvatski građani danas dobili jasnu sliku o razlozima ove političke krize.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović za petak je najavila konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i njegova Vlada.

Konzultacije na Pantovčaku počinju u 9 sati, a njihovo održavanje već sutra potvrda je najave predsjednice Republike da će postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i "neće gubiti niti jedan trenutak". Rekla je to u četvrtak u Delnicama na novinarsko pitanje kada će sazvati prve konzultacije.

Predsjednica će, kako se doznaje, najprije primiti pojedinačno zastupnike, a potom klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta.

Sinčić: Neuspjeli eksperiment tehnokratske vlade


ZAGREB (Hina) - Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u četvrtak kako smo svjedoci "neuspjelog eksperimeta tehnokratske Vlade" u koju je premijer Tihomir Orešković ušao "i sam znajući kako bi to moglo završiti".

"Previše je tu bilo interesa i na kraju smo došli do krize do koje smo došli" ustvrdio je Sinčić u saborskoj raspravi o opozivu premijera Oreškovića. Premijeru je zamjerio jer, kako je kazao, građani nisu vidjeli nikakvu ozbiljnu reformu.

Korupcija u sudstvu će i dalje biti velika, nismo vidjeli ni monetarnu, ni reformu uprave, a i dalje ćemo imati isti broj općina županija i gradova, nabrajao je Sinčić.

"Nemate pravo ponovno nas izvrgavati eksperimentu“, poručio je HNS-ov Goran Beus Richembergh vladajućoj većini, prozvavši ih da su jedno govorili kada su Oreškovića dovodili na vlast, drugo mislili, a „treće je ispalo“.

Izvrgnuli ste nas eksperimentu, a cijelu hrvatsku javnost tretirali ste kao pokusne kuniće, rekao je Richembergh i pozvao vladajuće da vrate mandate i daju narodu priliku da se izjasni na novim izborima.

Premijerovo obraćanje ocijenio je predizbornim govorom, u kojemu se Orešković htio prikazati žrtvom, rekavši da se može očekivati da će sudjelovati na idućim izborima samo se još ne zna s kojom opcijom.

Manjinski zstupnik i predstavnik romske manjine Veljko Katazi poručio je kako će podržati prijedlog za opoziv premijera obrazlažući to općom situacijom u društvu zadnjih mjeseci, aposebno zadnjih tjedana.

"Nije bilo povoda da vam dam punu podrušku imajući u vidu opću situaciju i odnos Vlade prema nacionalnim manjinama i njihovim zastupnicima", rekao je dodajući kako je odluku donio u konzultacijama s predstavnicima nacionalnih manjina koje zastupa

Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

U PREGOVORIMA O VLASTI - DAN STANKE

Plenković: Znao bih za anketu da postoji

Najčitanije iz rubrike