Autoglas
VOZILI SMO: VOLKSWAGEN TIGUAN

Bolji nastavak
uspješne priče
Objavljeno 14. lipnja, 2016.
Tiguan druge generacije postavljen je na modularnoj MQB platformi

Porsche Croatia, generalni zastupnik za marku Volkswagen u Hrvatskoj, na cestama Gorskog kotara i Vinodola svojim poslovnim partnerima, klijentima i medijima, predstavio je najnovije izdanje popularnog Tiguana.

Ovaj kompaktni SUV već godinama je važan oslonac marke Volkswagen kad su u pitanju njeni proizvodi. Od 2007. prodano ih je više od 2,8 milijuna primjeraka na više od 170 tržišta svijeta.

S novim modelom Volkswagen želi nastaviti ovu uspješnu priču, a pri tom nije samo usavršio područje komfora i funkcije, nego je novi dizajn postao elegantniji i istovremeno zrači snagom i superiornošću. U odnosu na prethodni model istovremeno je unutrašnjost postala prostranija, a dorađeno je područje infotainmenta. Interijer krase vrhunski materijali i veliki obujam prostora, čime odgovara zahtjevima modernog obiteljskog i poslovnog života.

U odnosu na dosadašnji model, u novom Tiguanu imate osjećaj da ste u klasu većem automobilu. Napredniji paketi Comfortline i Highline imaju displej u boji veličine osam inča s navigacijom i podrškom za sustave iOS i Android.

Motori

Novi Tiguan pruža izbor benzinskih TSI i turbodizelskih TDI motora koji udovoljavaju ekološkim normama Euro 6. Benzinsku ponudu predstavljaju motori 1.4 TSI sa 125 i 150 KS te 2.0 TSI sa 180 KS. Uz motor od 150 KS može se doplatiti pogon 4Motion, dok je on uz najjači motor dio standardne opreme, jednako kao i mjenjač DSG.

Turbodizeli su svi dvolitreni te u verzijama od 115, 150 i 190 KS, te se kao i kod benzinaca uz dva snažnija motora nudi i pogon na sve kotače i mjenjač DSG (standardno kod 190 KS). Pogon 4Motion ima četiri načina rada: Onroad, Snow, Offroad i Offroad Individual. Napredniji modeli opremljeni su 4Motion sustavom s petom generacijom spojke Haldex. Uz opcijski paket „off-road“ Tiguan, osim atraktivnijeg izgleda, dobiva i sposobnost da svlada nagib od 25,6 stupnjeva.

Sa svojih 4486 cm novi model je za 60 mm duži i 30 mm širi od svojih prethodnika. Veličina novih modela ogleda se i u međuosovinskom razmaku koji je porastao za 77 mm, dok je prostor za koljena putnika na stražnjim sjedalima dulji za 29 mm, čime se dobilo više mjesta za koljena. I uz povećane dimenzije koje omogućavaju veću udobnost u vožnji, ovogodišnji Tiguan, zahvaljujući platformi MQB, 50 je kilograma lakši u odnosu na prethodnika. Prtljažnik raspolaže s 50 litara obujma više nego ranije, sada ukupno 520 litara. Preklapanjem stražnjih naslona dobija se prostor volumena 1665 litara. Međutim, i brojni sitni detalji pridonose tome da vožnje i putovanja budu što udobnija. Tu pripadaju i nova opcijska sjedala ergoActive, niski utovarni rub prtljažnika i sustav “Easy Open and Close” za jednostavniji utovar i istovar prtljage.

Sigurnost

Sigurost putnika još jedna je njegova izražena odlika. U sva vozila su kao standardna oprema ugrađeni moderni sigurnosni sustavi u koje se, između ostaloga, ubrajaju Front Assist s City funkcijom kočenja u slučaju prijeke potrebe i integriranom funkcijom prepoznavanja pješaka, Lane Assist, proaktivna zaštita putnika, kao i aktivna hauba motora za zaštitu pješaka i biciklista.

Tri su paketa opreme, Trendline, Comfortline i Highline, a Porsche Croatia za ovu godinu nudi posebno pripremljeni startni model Trendline plus koji u odnosu na baznog nudi još poneku korisnu stavku s popisa dodatne opreme. Cijene se kreću od 182.000 kuna naviše.

Mato PAVLIČEVIĆ
Krenule nagrade

Čitatelji najvećeg europskog časopisa za terenska vozila Auto Bild Allrad, izabrali su novi Tiguan za “Automobil godine s pogonom na sva četiri kotača”. Ovaj uspješni kompaktni SUV marke Volkswagen dobio je nagradu u kategoriji “Terenska i SUV vozila do 30.000 eura”. Od uvođenja na tržište 2007. godine, Tiguan je s ovom nagradom ukupno pet puta osigurao ovu laskavu titulu.

182

tisuće kuna startna je cijena novog Tiguana. Ona će biti podebljana ovisno o odabranom paketu opreme

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce