Magazin
SVETOZAR MUSIĆ, AKADEMIK, U POVODU PROGLAŠENJA NOVIH ČLANOVA HAZU-A:

Hrvatska ima stručnjake koji mogu izraditi optimalnu strategiju
Objavljeno 11. lipnja, 2016.

Vezani članci

ŠUTLJIVA HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI (I.):

HAZU u rajskoj idili: Mirno teku dani dok kriza vlasti i morala potresa zemlju!

INTERVJU TJEDNA: RANKO MATASOVIĆ

Akademija nije debatni klub zaslužnih uglednika!

Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) proglašeni su u četvrtak na svečanosti u palači Akademije. Tako je HAZU od sada bogatiji za 11 novih redovitih članova.

- Zadnjih godina Akademija se čuje, ali se i sluša te se traži njen stav i glas iz svih relevantnih društvenih segmenata, a u HAZU-u je ostvareno jedinstvo nacije u jednoj instituciji - naglasio je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

U ime novoizabranih članova zahvalio je akademik Svetozar Musić, rekavši:

- Sukladno zahtjevu vremena Hrvatska mora u školskome sustavu primarnu važnost dati matematici, fizici i kemiji, jer je to preduvjet da kasnije dobijemo izvrsne stručnjake - od inženjera pa sve do liječnika, a investiranje u znanost i obrazovanje, dugoročno gledajući, najisplativija je investicija, jer je jedina koja uvijek iznjedri ekonomski probitak, a sukladno tomu rezultira i ukupnim društvenim blagostanjem.

Akademik Musić ukazao je na povezanost znanosti i umjetnosti:

- Ako osobe prirodoslovnih profesija čuvaju konkurentnost naše države u ubrzanome svijetu današnjice, tada umjetnici čuvaju njezinu prošlost i njezinu dušu. Hrvatski skulptori, glazbenici, slikari i pisci nisu obogatili samo svoj kraj i svoju domovinu, nego su njezinu slavu pronijeli i izvan njezinih granica, bivajući tako svojevrsnim ambasadorima svoga naroda i svoje države. Može se reći da strogoću hrvatskoga prirodoslovlja upotpunjuju svojim tonovima, svojim stihovima, svojim bojama.

Musić je upozorio kako zbog razvoja znanosti i tehnologije ne smije biti ugrožena zaštita okoliša:

- Svijet je shvatio da je zaštita čovjekova okoliša jedan od prioriteta naše civilizacije. To je od posebne važnosti za našu Hrvatsku koja nije zemljopisno velika država, ali je puna i prepuna prirodnih ljepota. U Hrvatskoj se ne može sve raditi i proizvoditi, ali naša država ipak ima stručnjaka koji mogu izraditi optimalnu strategiju o znanosti i tehnologiji, a jednom kada se ta strategija usvoji, ne može ju se stalno brzopleto mijenjati - zaključio je Musić.(H)

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

MATEJ HITTNER PREDSJEDNIK CENTRAZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA)

Treba se čuvati prizemnog populizma

Najčitanije iz rubrike