Osijek
OBNOVA ZGRADE SUDA U OSIJEKU

Investicijom teškom tri milijuna eura obnavlja se zgrada iz 19. stoljeća
Objavljeno 7. lipnja, 2016.
Suci rade iako bruje bušilice, a prašina leti posvuda.

U proteklih godinu dana u tijeku je obnova zgrade Županijskog suda u Osijeku. Investicija vrijedna oko tri milijuna eura financirana je u dijelu od 85 posto iz fondova EU-a, a ostalih 15 posto financira država.

Zgrada stara više od 120 godina, sagrađena davne 1894. godine, mora ostati ista kao i u 19. stoljeću. Ipak, u zgradi se mijenjaju sve instalacije, parketi, sanitarije i grijanje te se ugrađuju klime. Novost koja će krasiti obnovljenu zgradu suda je dizalo, kao i pristup za invalide, što je dobrodošlo jer invalidi nisu mogli ući u zgradu bez tuđe pomoći s obzirom na to da su na ulazu bile jedino stepenice.

Upute restauratora

- Prema uputama restauratora, koji su sudjelovali i u izradi projekta obnove, sve mora ostati kao kada je zgrada i sagrađena. Dakle, restauratori sudjeluju u svemu, od izbora materijala za keramičke pločice, vrste drva za stolariju, kao i stakala u njima. Jednako tako moramo se pridržavati i originalne boje fasade i svih pravila restauratora kako bi se zgrada vratila u prvobitno stanje - kaže Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda Osijek.

Obnova zgrade suda počela je u lipnju prošle godine, a do danas je obnovljeno cijelo zapadno krilo. Suci i sudski službenici sada oslobađaju istočno krilo kako bi se radovi nastavili. Oko temelja zgrade kopalo se na dubini od četiri metra te je radi sanacije vlage postavljena izolacija. U podrumu je već obnovljen dio prostorija u kojima će biti arhiva. I ondje su postavljene nove pločice te nove police. S dvorišne strane zgrade fasada je u cijelosti dovršena, dok se trenutačno radi na fasadi od Neumanove ulice i Europske avenije.

Suci rade bez zastoja

U tijeku su i radovi u istočnom krilu suda, no ipak se svima koji rade u zgradi suda to ne čini baš brzo. Suci rade svoj posao iako bruje bušilice, majstori hodaju po skelama uz prozore, a prašina leti posvuda.

- Svima koji radimo ovdje čini se da radovi sporo napreduju, jer su svi morali napustiti svoje stare prostorije. Međutim, suci su nastavili normalno svakodnevni rad. Nije bilo nikakvih zastoja. Općinski se sud već vratio u prizemlje, Županijski na drugi kat, a Građanski i drugostupanjski sud su u potkrovlju - dodaje predsjednik Županijskog suda. Kako dalje navodi, svakodnevno se radi raspored sudnica, jer je jedan broj njih i dalje u renoviranju.

- Za sada još sve teče otežano. No, kada sve bude završeno, suci i ostali koji rade na sudu imat će izvrsne uvjete za rad. Oni koji su se već preselili u nove prostorije vrlo su zadovoljni - kaže predsjednik suda.

Prema ugovoru, završetak je radova predviđen za lipanj sljedeće godine.

Sandra LACIĆ
STIGLO 800 PREDMETA S DRUGIH SUDOVA, IZ RIJEKE I ZAGREBA

Iako osječki Županijski sud radi u vrlo teškim uvjetima, rezultati koje suci tog suda postižu uistinu su respektabilni. Naime, prema ocjeni Ministarstva pravosuđa, Županijski je sud u Osijeku drugi u Hrvatskoj, odmah poslije Visokog upravnog suda, prema brzini rješavanja predmeta.

- Na našem se sudu predmeti rješavaju u roku od prosječno 75 dana. Kao sud koji brzo i uspješno radi, samo ove godine već smo primili 500 drugostupanjskih predmeta Županijskog suda iz Rijeke i 300 od Županijskog suda u Zagrebu - ističe Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda.

financiranje

85 POSTO IZ FONDOVA EU-a, 15 POSTO IZ PRORAČUNA

Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike