Regija
ZAVRŠNICA PROJEKTA “PUTOVIMA MADAM CLIQOUT”

Uređeno odmorište na izletištu na Klikunu
Objavljeno 27. svibnja, 2016.
S Klikuna se vino konjskim zapregama vozilo i do Beča

POŽEŠKA KOPRIVNICA/KLIKUN – Poznata vinska lokacija Klikun, iznad Požeške Koprivnice, nedaleko od Pleternice, s koje se vino konjskim zapregama vozilo i do Beča, krajem prošlog stoljeća potpuno je zapuštena. Brdo je ostalo samo ruta ponekim planinarskim znalcima i dionica križnog puta. No, posljednjih godina ta staza koja vodi kroz šumske predjele i izbija na brdo iznad nekadašnjih lokacija vinograda postaje sve popularnija. Zaslugom obitelji Markota prije pet godina zapušteni vinogradi i teren su uređeni te je posađeno 26 hektara novih vinogradskih nasada. Sada je vrh popularnog Klikuna postao još popularniji pa je pleternička udruga Čoraci pripremila projekt uređenja samog kraja šetnice i nazvala ga “Putovima madam Cliqout”.

Projekt im je podržala Zaklada Slagalica s 13 tisuća kuna, u sve su se uključili Grad Pleternica i njihova turistička zajednica. Stoga je na vrhu Klikuna - odakle seže pogled na vinograde i cijelu južnu Požešku kotlinu, tok rijeke Orljave, koja ovdje polako vijuga prema Savi, i velika šumska prostranstva - uređeno i popločano odmorište te postavljena dva velika teška hrastova stola i četiri klupe za sve putnike namjernike. Odmorište je na samom rubu šume tako da odličan pogled putnike mami da ovdje zastanu i odmore i dušu i tijelo.

Kako je ovo još jedna u nizu uspješno riješenih akcija Čoraka, sve pohvale uputili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, saborski zastupnik Franjo Lucić i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

– Nećemo na tome stati, napravit ćemo ovdje i neku nadstrešnicu da se putnici i šetači mogu zaštititi od kiše – obećala je predsjednica Čoraka, Anka Dorbić, koja je okupljenima ispričala priču o madam Cliqout, po kojoj je ovaj lokalitet dobio ime Klikun. Legenda se godinama prenosila usmenom predajom, a ovim projektom udruge Čoraci ide dalje novim generacijama. (AGM Kruna)

Madame Cliqout uzimala hrast za bačve, a dala trsove

Povijest Klikuna seže daleko u prošlost dolaskom francuske udovice, cijenjene proizvođačice najboljih francuskih šampanjaca koji i danas visoko kotiraju u enološkim krugovima, madame Cliqout. Ona je za izradu svojih bačava koristila samo najbolji slavonski hrast koji je pronalazila u ovim krajevima, a zbog velike srdačnosti mještana s kojima je surađivala odlučila je oživiti njihovo brdo te im je poslala različite sorte trsova. Vino tih sorti dobiva naziv Klikun, kao i brdo na kojem su zasađene. Kako su mještani bili zahvalni na donaciji, tako su marljivim radom uspjeli stvoriti kvalitetna vina koja se godinama moglo kušati u bečkom restoranu Rathauskellerei.

Najčitanije iz rubrike