Osijek
HEP I ŽIVI ZID DOGOVARAJU KAKO POMOĆI DUŽNICIMA

Ubuduće bez nemilih scena zbog isključivanja iz električne mreže?!
Objavljeno 28. svibnja, 2016.
Isključenje će se primijeniti kada se iscrpe sve ostale mogućnosti dogovora

Lijep primjer domaćim političarima koji ne uzmiču sa svojih suprotstavljenih strana jest dogovor koji su u Osijeku postigli predstavnici također dvaju suprotstavljenih tabora.

Prošlog su se tjedna na sastanku našli regionalni predstavnici Živog zida te Elektroslavonije, kao jedne od sastavnica HEP Operatora distribucijskog sustava. Povod za održavanje sastanka bila je zamolba Živog zida da se prema socijalno ugroženim građanima na području Baranje ne primjenjuje mjera isključenja električne energije radi neplaćanja, te da vide koje su mogućnosti reprogramiranja dugova i obročne otplate duga za egzistencijalno ugrožene obitelji s područja Osječko-baranjske županije.

Nedavno smo naime na našim stranicama pisali kako trenutna dugovanja prema Elektroslavoniji samo dužnika s područja Osijeka iznose više od sedam milijuna kuna.

- Živi zid će pomoći na način da ćemo ugrožene kupce koji nam se jave uputiti u proceduru koju moraju proći kako bi izbjegli isključenje iz mreže, a onima koji su već iskopčani pomoći da ih HEP ponovno uključi u mrežu i reprogramira dug u skladu s njihovim mogućnostima - priopćili su u ime Živog zida članovi Glavnog odbora Hrvoje Runtić i Damir Kovač, te Ivan Pavoković.

Hepovci, u čije ime je “pregovarao” Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije, upoznali su Živi zid s činjenicom kako je djelatnost Elektroslavonije regulirana i da ona ne može samostalno odlučivati o oprostu dugovanja. Ipak, predstavljena je mogućnost da se isključenje primjenjuje samo kao krajnja mjera, dakle kada se iscrpe sve ostale mogućnosti dogovora.

- Ugroženi kupci, osim HEP ODS-u, mogu se obratiti i drugim nadležnim institucijama kao što su centri za socijalnu skrb (koji izdaju vaučere za električnu energiju) ili drugim nadležnim tijelima gradova i općina, koji sufinanciraju troškove života, a time i troškove za električnu energiju - naglašavaju u Elektroslavniji.

U Živom zidu su izuzetno zadovoljni ovim dogovorom, jer ovo je svojevrsni presedan koji može poslužiti kao primjer drugim institucijama i kompanijama u Hrvatskoj.

- Konstruktivnim razgovorom uvijek se može doći do zajedničkog rješenja, kako bi se pomoglo sugrađanima koji su žrtve krize koja traje predugo - mišljenja je Runtić. Zadovoljan je što je ovakav prvi sastanak održan upravo u Osijeku, no nažalost razlog nije dobar - situacija u Slavoniji nije optimistična, nezaposlenost u pet slavonskih županija veća je od 30 posto.

Dario KUŠTRO
KORACI ZA POSTUPANJE

Živi zid će u komunikaciji prema javnosti predstaviti sve socijalne mjere koje se već primjenjuju te građane s poteškoćama u plaćanju pristiglih obveza primarno uputiti na mogućnost dogovora i rješavanja problema u nadležne centre za socijalnu skrb, tijela lokalne zajednice te službe i pogone Elektroslavonije, čiji su djelatnici educirani za pomoć kupcima i informiranje o njihovim pravima.

OBROČNA OTPLATA

Već ranije u HEP-u su naglasili kako obročna otplata dugovanja zakonski nije regulirana. “Međutim naša poslovna praksa predviđa obročnu otplatu dugovanja ako za to postoje pretpostavke, odnosno u ovisnosti o povijesnim podacima kupca kao što su raniji postupci kupca i pridržavanje prethodno preuzetih obveza”, pojašnjavaju u HEP-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike