Kultura
15. IZDANJE FESTIVALA EUROPSKE KRATKE PRIČE

Festival na kojem se u kratku priču zaljubljuje publika ove godine i u Osijeku
Objavljeno 28. svibnja, 2016.
Ovogodišnje je izdanje festivala posvećeno temi granica i njihovim prelascima

Volite i pratite vrhunsku književnost? Želite upoznati ljude koji je pišu? Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s Gradom Osijekom, knjižarom Nova, Galerijom Kazamat i Odjelom za kulturologiju organiziraju Festival europske kratke priče. U srijedu i četvrtak, 1. i 2. lipnja, u Osijeku će nagrađivani svjetski, europski i domaći autori svojim pričama pokazati zašto je EFKP već 15 godina događaj na kojem se publika zaljubljuje u kratku priču, a pisci u publiku.

Petnaest je godina iza Festivala europske kratke priče, jednog od prvih u Europi i jedinog festivala u Hrvatskoj koji je posvećen ovoj književnoj formi. Gostovanje više od 150 svjetskih literarnih imena iz 15 zemalja svijeta potvrđuje uspješno kratkopričaško putovanje. FEKP ne popularizira samo kratku priču nego i potiče suradnju s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja putem prevoditeljskih radionica te sustavno radi na promociji suvremenih hrvatskih pisaca u Europi.

Do sada je šest hrvatskih gradova ugostilo festival, a u sklopu njega objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, dok je prema uzoru na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.

Ovogodišnje je izdanje festivala posvećeno temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima.

U srijedu, u 18 sati, u knjižari Nova (uz moderiranje Igora Gajina) održat će se razgovor o temi Granica:Rat, u kojem će sudjelovati Josip Novakovich, Faruk Šehić i Ivana Šojat.

Iako još uvijek zaokupljena nekim drugim dnevnim obvezama i za vikend se, kaže, planira predanije posvetiti temi festivala i svom nastupu, osječka književnica Ivana Šojat veseli se što se u Osijek vraćaju ovakve književne manifestacije, koje su važne i imaju tradiciju, poput ovog festivala koji se održava već 15 godina.

Legenda kaže da Borges za vrijeme Drugog svjetskog rata nije čitao novine, čitao je Tacita. Ponavlja li se doista jedan te isti rat, i jedan te isti čovjek koji o njemu svjedoči pisanjem? Kakva je rat granica, i što znači u životu i opusu pisca, u očekivanju njezinih/njegovih čitatelja i njegove zajednice, u književnosti prostora koji je pogodio? Zastarijevaju li književni ratovi? Pomaže li pisanje da bolje shvatimo sukob i sebe koji o njemu čitamo te može li nas književnost (ako već ne povijest) ičemu naučiti – samo su neka od pitanja o kojima razgovaramo s hrvatsko-kanadskim piscem Josipom Novakovichem, dobitnikom Europske nagrade za književnost Farukom Šehićem i zvijezdom hrvatske književnosti Ivanom Šojat.

Istoga dana u Galeriji Kazamat u 20 sati slijedi čitanje “Priče bez granica. Pristup dopušten”, a sudjeluju: Hassan Blasim (IRQ/FIN), Rumena Bužarovska (MKD), Afonso Cruz (PRT), Frode Grytten (NOR), Zoran Malkoč (HRV), Ivana Šojat (HRV).

U četvrtak se u Kazamatu u 20 sati održava drugi dio čitanja, a ovaj put sudjeluju: Staša Nikolić Aras (HRV), Kerry Hudson (GBR/SCT) Senko Karuza (HRV), Josip Novakovich (HRV/CAN), Cosmin Perța (ROU), Faruk Šehić (BiH).N.Vekić

Jedini je ovo festival u Hrvatskoj koji je posvećen ovoj književnoj formi

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike