Osijek
ZAKLADA ZA ZNANOST

Prijeti nam trajno zaostajanje
i ispadanje iz europskog
istraživačkog prostora
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
Slabiji od nas jedino su Cipar, Grčka i Latvija

- Financiranjem iz državnog proračuna sa svega 100 milijuna kuna godišnje, nije moguće održati i povećavati kvalitetu kompetitivnih znanstvenih projekata i razvoj karijera mladih znanstvenika. Stoga, ako se ništa ne promijeni, Hrvatskoj prijeti trajno zaostajanje i ispadanje iz europskog istraživačkog prostora - istaknuo je prof. dr. sc. Dean Ajduković, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, predstavljajući rad, planove i nove natječaje za istraživačke projekte te institucije osječkim znanstvenicima.

Predavanje je održano jučer u Rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayera. Analizirajući ulaganja u razvoj i istraživanje u Europskoj uniji, predavač je istaknuo da Hrvatska od 2009. do 2013. godine ima konstantan pad, s indeksom od 0,84 na 0,81. Istovremeno, ulaganja u nama susjednoj Sloveniji, s kojom se često uspoređujemo, narasla su s 1,82 na 2,59. Slabiji od nas jedino su Cipar, Grčka i Latvija, iako se i kod njih u navedenom razdoblju bilježi porast. Hrvatska je jedina zemlja EU-a koja u tom pogledu ima pad i konstantno stagnira.

- U tijeku je natječaj za zapošljavanje 150 doktoranada. No, s obzirom na sredstva koja su za doktorande, s natječajnog roka 10-2015, osigurana u državnom proračunu za 2016. godinu, u stavci Program doktoranada i poslijedoktoranada Hrvatske zaklade za znanost, u iznosu od 4,2 milijuna kuna, zapošljavanje doktoranada moguće je tek od 1. rujna ove godine. To nas frustrira, jer zapošljavanje mladih znanstvenika bilo je planirano još u siječnju ove godine - istaknuo je prof. Ajduković.

Predavač je zaključio (nimalo optimistično) da je iluzija očekivati da se nedostatak proračunskog financiranja za znanost i istraživanja može nadomjestiti sredstvima iz EU fondova, donacijama i suradnjom s gospodarstvom. V. Latinović

A GDJE JE TU OSIJEK?

Predavač je analizirao i broj financiranih projekata po sveučilištima. Tako od ukupnog broja istraživačkih projekata, a riječ je o njih 449, na Zagrebačko sveučilište otpada 201, na Institut Ruđer Bošković 159, a na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku samo 15. Od toga prednjače Poljoprivredni fakultet (tri projekta), a slijede Medicinski, Elektrotehnički, Prehrambeno-tehnološki i još neki fakulteti. Zaklada financira i doktorske studije, a ukupan broj doktoranada koje su financirali u 2014. i 2015. na Zagrebačkom sveučilištu iznosi 174, a na Osječkom sveučilištu - devet doktoranada. Ipak, raduje podatak da se povećava broj prijava na Osječkom sveučilištu, najviše na Elektrotehničkom fakultetu.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike