Osijek
SKUPŠTINA OSJEČKE ŽUPANIJE

Vijećnici poručili policiji da je pretjerala s represijom
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
- Djelovanje policije ima za cilj isključivo punjenje proračuna - kaže vijećnik Ilić

Vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije nisu prihvatili informaciju o stanju sigurnosti na području županije koju je za 20. skupštinsku sjednicu pripremila Policijska uprava osječko-baranjska.

Vijećnici su u diskusiji jasno dali do znanja da ovo negodovanje nije upereno pojedinačno protiv policijskih službenika i kako nije riječ o pritisku da se ne poštuju zakoni u prometu.

No, vijećnici su izlaskom za govornicu, bilo u ime kluba zastupnika stranke, bilo kao pojedinačan stav, jasno dali do znanja kako je opći dojam da je ovdje riječ o pretjeranoj policijskoj represiji.

- Sa samo jednim ciljem, a to je punjenje državnog proračuna - ustvrdio je vijećnik Goran Ilić (HKS). HDZ-ov vijećnik Goran Ivanović bio je podrugljiv pa je rekao kako će PU za ovakve rezultate zaslužiti “prijelaznu zastavicu” za najbolju PU u državi. HSS-ov Nikola Lelas požalio se kako je obišao “pola Europe”, a onda ga je policija zaustavila “ispred kuće”.

- Ovime je narušeno povjerenje u policiji - u ime HDSSB-a rekao je vijećnik Igor Medić. Bilo je i pohvalnih tonova, Domagoj Hajduković (SDP) istaknuo je pozitivni ulogu policije u vrijeme izbjegličkog vala. Kaže, domaće stanovništvo cijelo vrijeme osjećalo se sigurno. Ipak, i Klub SDP-a ostao je suzdržan prilikom glasovanja, jednako kao i vijećnici HDZ-a. Svi ostali bili su protiv prihvaćanja ove informacije, no to nema nikakvih obvezujućih posljedica prema podnositelju izvješća - PU osječko-baranjskoj.

Druga tema koja je u prvom dijelu zaokupila pažnju vijećnika bila je odlazak županijskog radnoaktivnog stanovništva, ali i pad populacije.

Primjerice, 2015. godine u OBŽ-u su rođena 2384 djeteta, godinu dana ranije 2538. U obje godine smrtnost je bila veća, pa ako se tome pribroje odlasci stanovništva, najveća slavonska županija je između dva popisa stanovništva izgubila oko 35 tisuća stanovnika. Vijećnici su se zanimali može li Županija poduzeti određene mjere, primjerice SDP-ov Boris Ljubojević pitao je može li višečlane mlade obitelji osloboditi županijskog poreza na cestovna vozila.

- Čak ni to nije moguće jer, iako je riječ o županijskom prihodu, riječ je o zakonskoj odredbi koja se ne donosi na Županijskoj skupštini nego u Hrvatskom saboru - replicirao je župan Šišljagić.

Dario KUŠTRO

Između dva popisa stanovništva Osječko-baranjska županija izgubila je oko 35 tisuća stanovnika

POVJERENJE

u policiju narušeno je, mišljenja su županijski vijećnici

2384

djeteta rođeno je 2015., a godinu dana ranije 2538

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike