Regija
MJERILI TLAK I ŠEĆER

Baranjcima treba lakša hrana, političari zdravi
Objavljeno 25. svibnja, 2016.

BELI MANASTIR - Rezultati zdravstvene volonterske akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, Prevencijom do zdravijeg života, koju je organizirao volonterski centar Mirovne grupe Oaza, u partnerstvu s Alergom i Gradom Belim Manastirom, nisu previše iznenadili.

- Zaključak je kako bi Baranjci, odnosno Belomanastirci, trebali konzumirati zdraviju hranu i više se kretati - istaknuli su organizatori, dodavši kako, ipak, rezultati nisu baš tako poražavajući. Od 255 osoba koje su se odazvale akciji u njih 15 zabilježena je količina šećera iznad 11,1 mmol/l, a u jedne je osobe ispod 3,8 mmol/l. Inače, normalne se vrijednosti kreću od 3,8 do 6,9 mmol/l, a granične od 7,8 do 11 mmol/l. U prosjeku, Belomanastirci imaju 7,2 mmol/l šećera u krvi, što je iznad normalne, ali u graničnoj vrijednosti. Alarm za uzbunu oglasio se u jedne osobe, kojoj je izmjereno 22,8 mmol/l šećera u krvi.

Slično je i s tlakom. U 75 osoba (36,76 posto) izmjeren je visok sistolički tlak (iznad 140), a kod 31 osobe (15,20 %) visok dijastolički tlak (iznad 90). Kod tlaka su, pak, optimalne vrijednosti 120/80 milimetara živinog stupca.

- U prosjeku tlak je u osoba koje su se odazvale akciji bio 137/80, ali izmjereni su i tlakovi čije su vrijednosti zabrinjavajuće. Tako je najviši sistolički tlak bio 200, a najniži 85. Najviši dijastolički tlak bio je 120, a najniži 40 - kažu o Oazi. Akcija se, inače, sastojala od besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka te besplatnog liječničkog savjetovanja o rizicima kojima se građani izlažu s obzirom na srčane bolesti i šećernu bolest. Tlak i šećer u krvi mjerilo je 255 osoba, ali ih je na savjetovanje s liječnicima o rizicima visokog tlaka i šećera pristupilo pedesetak manje. Prosječna starost svih prijavljenih bila je 63 godine, a najstarijem je bilo 85 godina.

Testiranju su pristupili i gradski i županijski političari. “Iz rezultata možemo zaključiti da imaju solidno zdravlje, ali malo opreza ne bi škodilo”, poručuju iz Oaze. I. Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike