Regija
MJERILI TLAK I ŠEĆER

Baranjcima treba lakša hrana, političari zdravi
Objavljeno 25. svibnja, 2016.

BELI MANASTIR - Rezultati zdravstvene volonterske akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, Prevencijom do zdravijeg života, koju je organizirao volonterski centar Mirovne grupe Oaza, u partnerstvu s Alergom i Gradom Belim Manastirom, nisu previše iznenadili.

- Zaključak je kako bi Baranjci, odnosno Belomanastirci, trebali konzumirati zdraviju hranu i više se kretati - istaknuli su organizatori, dodavši kako, ipak, rezultati nisu baš tako poražavajući. Od 255 osoba koje su se odazvale akciji u njih 15 zabilježena je količina šećera iznad 11,1 mmol/l, a u jedne je osobe ispod 3,8 mmol/l. Inače, normalne se vrijednosti kreću od 3,8 do 6,9 mmol/l, a granične od 7,8 do 11 mmol/l. U prosjeku, Belomanastirci imaju 7,2 mmol/l šećera u krvi, što je iznad normalne, ali u graničnoj vrijednosti. Alarm za uzbunu oglasio se u jedne osobe, kojoj je izmjereno 22,8 mmol/l šećera u krvi.

Slično je i s tlakom. U 75 osoba (36,76 posto) izmjeren je visok sistolički tlak (iznad 140), a kod 31 osobe (15,20 %) visok dijastolički tlak (iznad 90). Kod tlaka su, pak, optimalne vrijednosti 120/80 milimetara živinog stupca.

- U prosjeku tlak je u osoba koje su se odazvale akciji bio 137/80, ali izmjereni su i tlakovi čije su vrijednosti zabrinjavajuće. Tako je najviši sistolički tlak bio 200, a najniži 85. Najviši dijastolički tlak bio je 120, a najniži 40 - kažu o Oazi. Akcija se, inače, sastojala od besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka te besplatnog liječničkog savjetovanja o rizicima kojima se građani izlažu s obzirom na srčane bolesti i šećernu bolest. Tlak i šećer u krvi mjerilo je 255 osoba, ali ih je na savjetovanje s liječnicima o rizicima visokog tlaka i šećera pristupilo pedesetak manje. Prosječna starost svih prijavljenih bila je 63 godine, a najstarijem je bilo 85 godina.

Testiranju su pristupili i gradski i županijski političari. “Iz rezultata možemo zaključiti da imaju solidno zdravlje, ali malo opreza ne bi škodilo”, poručuju iz Oaze. I. Getto

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI VODOVOD DOVOZI PITKU VODU RIZIČNIM SKUPINAMA

Semeljčani i dalje provode mjere protiv arsena

NADBISKUP HRANIĆ NA CVJETNICU U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI

Donesimo odluku da ćemo nakon pandemije tim radosnije na nedjeljnu misu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNATOČ KORONI - ODRŽAN PROLJETNI VAŠAR

U Karanac su slanine stizale na fotografijama

2

BIVŠA RAZVITKOVA SAMOPOSLUGA PRODANA ZA 305.000 KUNA

Nakon uređenja, u najam - u planu su izložbeni salon, pekarnica, fast food, kafić

3

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Troje novooboljelih od koronavirusa, ukupno ih je 24