Regija
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Jubilarni 10. Strojarski izazov u Slavonskom Brodu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Jubilarni, deseti Strojarski izazov jedinstvena je manifestacija koja povezuje lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo, a protekla dva dana ponovo su ga zajedno organizirali Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Bilfinger Đuro Đaković Montaža. Tema ovogodišnjeg Strojarskog izazova je 4. industrijska revolucija – Industrija 4.0, a temelji se na modelu tzv. pametnog poduzeća (Smart Factory ili Smart Enterprise) koje integrira znanja i vještine sudionika na svim razinama, od znanstvenika, menadžera, inženjera do radnika u neposrednoj proizvodnji.

- Osnovne značajke pametnog poduzeća su pametni personalizirani proizvod, objedinjavanje uloge proizvođača i pružatelja usluga, visok stupanj suradnje na razini poslovnog sustava i okruženja da bi se omogućili zajednički razvoj proizvoda i kooperativna proizvodnja - pojasnio je dekan Strojarskog fakulteta Ivan Samardžić.

Rekavši kako je industrijska revolucija nešto u što je suvremena Europa već ušla, dok se u Hrvatskoj u tome smislu mora prionuti puno jače, zapitao se koji je to hrvatski model pametnog poduzeća, prilagođen specifičnom regionalnom načinu razmišljanja, proizvodnoj i organizacijskoj tradiciji i specifičnoj edukaciji.

- Prva industrijska revolucija bila je vezana uz parni stroj, druga uz proizvodnju automobila na linijama, treća je pojava računala, a četvrta je ova koja povezuje informatičko-komunikacijske tehnologije s konvencionalnim proizvodima, tehnologijama i proizvodnim postupcima. U Hrvatskoj o toj temi ne stojimo baš dobro i moramo dati puno više ako želimo praviti visoko isplative proizvode i nove tehnologije - naglasio je dekan. Nizom zanimljivih predavanja, i ove je godine na afirmativan način studij strojarstva predstavljen srednjoškolcima koje zanimaju prednosti ovog fakulteta, poput mogućnosti lakog zaposlenja u Europi i izvan njezinih granica.

Zbog toga je proteklih godina značajno porastao interes za upis ne samo brodskih maturanata nego i puno šire. Da se zajedničko organiziranje Strojarskog izazova pokazalo kao dobra, vizionarska ideja, potvrđuje i Darko Katić, član Uprave Bilfinger Đuro Đaković Montaže.

- Dosadašnja iskustva su jako dobra. Mi smo u popuni stručnog kadra i u sklopu proizvodnog procesa uzimali dobre i kvalitetne studente ovog fakulteta i to se pokazalo jako korisnim, pa i sada je čitava jedna nova generacija strojarskih inženjera spremna polako preuzimati rukovodeće funkcije u Montaži i na našim gradilištima. To je posebice važno zbog zahtjevnog izvoznog tržišta, jer 96 posto svojih proizvoda isporučujemo zemljama Europske unije. Da bi se osigurali rokovi i potrebna kvaliteta, nužno je pravo znanje, a studenti ga na ovom fakultetu mogu steći - kazao je.M.Radošević

ZAPOSLENI NA SVIM KONTINENTIMA

Ove godine Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu bilježi 54. akademsku godinu izvođenja studijskih programa strojarstva. Svake je godine za upis sve veće zanimanje djevojaka, koje se kao ni kolege nisu željele slikati, no svi potvrđuju pozitivna iskustva kako s kolegama, tako i s profesorima i nadaju se brzom nalaženju posla. Tome u prilog ide i statistika prema kojoj su završeni inženjeri s ovog fakulteta, osim u Hrvatskoj, zaposleni diljem Europe i na svim kontinentima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike