Magazin
ANDREJ PLENKOVIĆ:

BiH ima našu podršku za dobivanje statusa EU kandidata u 2017. godini
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

Radi donošenja odluke na Vijeću EU-a o davanju naloga Komisiji da pripremi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u, Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, uvjeren je da će odgovarajuće odluke Vijeća biti donesene na početku predsjedanja Slovačke u srpnju.

- Države članice EU-a pažljivo promatraju vjerodostojnost i kontinuitet reformskih poteza u zemlji i stoga je velika odgovornost na vlastima u BiH da predano rade na ispunjavanju obveza kako bi BiH mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU-u 2017. godine - naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je važno nastaviti europski put kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvariti napredak u pogledu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u te postići dogovor s MMF-om.

- Europski put pridonijet će stabilnosti BiH, potaknuti gospodarski rast i razvoj, kao i dostizanje viših standarda socijalne zaštite. Nužno je stvaranje bolje investicijske klime koja će potaknuti zapošljavanje, osobito mladih, što predstavlja ozbiljan problem za zemlju.

Plenković je napomenuo da će budući rad na pripremi odgovora za Upitnik Komisije biti najzahtjevnija zadaća s kojom se dosad suočila administracija BiH.

- Vlasti BiH moraju fokus aktivnosti staviti i na gospodarsko-financijski aspekt integracijskog procesa kako bi se zemlja pravovremeno pripremila za ekonomsko upravljanje na razini EU-a i sustav Europskog semestra. Sugeriramo i aktivniju komunikacijsku strategiju u procesu integracije u EU kako bi se građani BiH identificirali s europskim procesom.

Plenković je također rekao kako je ključno postići punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito poboljšati položaj hrvatskog naroda.

- Više od 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, kao i želje za jačanjem kohezije zemlje, politički akteri u BiH mogu razmotriti, uz potporu međunarodne zajednice, i temu ustavnih reformi. BiH, kao višenacionalna država, u kontekstu procesa pristupanja u EU treba se organizirati na učinkovitiji i pravedniji način, a na tragu načela koja su spomenuta u ovogodišnjoj Rezoluciji EP-a o BiH, uzimajući u obzir i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i potrebu donošenja izbornog zakona.(D.J.)

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike