Novosti
PREDSTAVILO SE PRVIH 24 KANDIDATA ZA USTAVNE SUCE

Predmete na Ustavnom sudu
trebalo bi znatno brže rješavati
Objavljeno 17. svibnja, 2016.
Među kandidatima za ustavne suce bili su odvjetnici, suci, profesori prava...

Vezani članci

OTPALO TROJE KANDIDATA

Za deset ustavnih sudaca 46 pravovaljanih kandidata

Među kandidatima za ustavne suce koji su se predstavili saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav bili su odvjetnici, suci, profesori prava, ali i sudski savjetnici, a njih 24 od ukupno 46 pokušalo je članove Odbora uvjeriti zašto bi baš oni trebali biti među deset onih koji bi u konačnici trebali biti izabrani javnim glasovanjem u Hrvatskom saboru. Svi su kandidati bili jednoglasni da bi se predmeti na tom sudu trebali rješavati značajno brže nego do sada.

Predsjednica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Peto Kujundžić uvjerena je da Ustavni sud ima prevelike ingerencije kao i da bi presuda Vrhovnog suda trebala biti konačna. Upitana je li primjereno da Ustavni sud o predmetima odlučuje više godina, sutkinja na visokom prekršajnom sudu Antonija Kovačić ustvrdila je da to nije u redu te da bi taj sud morao imati dovoljno ljudi za pokrivanje velikog broja predmeta. Profesorica ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić mišljenja je da sucima treba produžiti mandat, ali i ukinuti mogućnost reizbora. Odvjetnica Lovorka Kušan, koja je klijente zastupala i pred Europskim sudom za ljudska prava, upozorila je na velik broj predmeta u kojima je Europski sud priznao povredu prava, a te su tužbe bile odbijene pred Ustavnim sudom. Glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić smatra kako broj sudaca nije presudan za učinkovitost rada Ustavnog suda, “već je važan savjetnički korpus”. Još četiri-pet savjetnika pridonijelo bi da se predmeti brže rješavaju", rekao je Antić. Ustavnosudski savjetnik Dubravko Ljubić požalio se da su savjetnici svedeni na državne službenike te da postoji problem u vrednovanju.

"Osnovni problem našeg pravosuđa je prevelik broj postupaka koji se može smanjiti ograničavanjem prava na nove sporove na dvije godine ili da se to rješava kroz pristojbenu politiku i troškove", smatra predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović. Aktualni ustavni sudac Mario Jelušić kazao je kako je netko tko ima iskustvo na Ustavnom sudu dobar odabir za još jedan mandat jer, kaže, ima iskustvo stečeno na tom sudu.

Sudac Vrhovnog suda Branko Brkić pokušao je objasniti da se suci toga suda ne javljaju za Ustavni sud zbog individualnih razloga te da kod nekih treba vremena da ta ambicija sazrije. Odvjetnica Mila Mikecin Mišetić tvrdi da Ustavnom sudu nedostaje pravnika praktičara, a mišljenja je i da bi uvjet za ustavnog suca trebao biti položen pravosudni ispit. Odvjetnik Vlado Sevšek odlučivanje o pobačaju stavio bi među prioritete. Sutkinja Visokog upravnog suda Mirjana Juričić žestoko se obrušila na činjenicu da je među kandidatima i troje članova saborskog Odbora za Ustav. Oni bi, kaže, trebali dati ostavke na to članstvo.(H)

ZAISKRILO IZMEĐU VESNE PUSIĆ I OLUJIĆA

Na sjednici je zaiskrilo kada je Vesna Pusić (HNS) optužila odvjetnika Željka Olujića da je javno lagao kako Pusić nema završenu gimnaziju. “Tužno je da vi s pozicije potpredsjednice Sabora i članice Odbora unosite subjektivan stav o nečemu o čemu ste, draga moja gospođo, imali prilike raspravljati sa mnom javno, ali ste šutjeli. Ja neću za vas upotrijebiti tako teške riječi kao što ste vi za mene, jer štujem vašu poziciju, ali tu unositi nešto što sam rekao je najblaže rečeno bezobrazno”, odgovorio je Olujić. Pusić mu je uzvratila kako se radi o činjenicama, na što je Olujić upitao zašto ga nije tužila. “Nisam se željela spuštati na tu razinu, ali pitam sada, kad ste se prijavili za ovako časnu poziciju. To je za mene nespojivo”, odgovorila je Pusić. Olujić je, međutim, ustvrdio kako je sve što je rekao istina.

Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

Najčitanije iz rubrike