Osijek
PROBLEMATIČNA NAPLATA NAJMA

Zakupnici poslovnih prostora gradu
duguju čak osam milijuna kuna!
Objavljeno 6. svibnja, 2016.
Nisu, dakako, svi dugovi nastali prošle godine, dapače, neki se vuku toliko dugo da su ušli u apsolutnu zastaru

Grad Osijek u svojem vlasničkom portfelju ima 350 poslovnih prostora, različitih prostorija i garaža. Svi su oni predmetom najma i to je jedan od opipljivijih izvora prihoda gradskog proračuna. Na godišnjoj razini riječ je o oko devet milijuna kuna.

Međutim, gotovo je istovjetan iznos koji sadašnji i bivši zakupnuci, neuredni platiše, duguju Gradu za najam lokala u gradskom vlasništvu.

Prošle je godine s pozicije zakupa poslovnih prostora u korist gradske blagajne naplaćeno 8,9 milijuna kuna. S druge strane, dug iznosi 8,1 milijun kuna. Nisu, naravno, svi dugovi nastali samo prošle godine, dapače, neki se vuku toliko dugo da su ušli u apsolutnu zastaru!

Što čini Grad?

- Jasno je da je za prethodnih mandata bio viši prag tolerancije, davalo se puno više slobode zakupnicima - komentira situaciju David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu pri Gradu Osijeku. Jamačno je riječ o vremenu prije 2008. godine, kada je bilo mnogo više gospodarskih aktivnosti, više zaposlenih i kada se gradski proračun bolje punio, pa nije bilo nužno toliko “ganjati” dužnike. No potom je došla ekonomska kriza, a jedna od njezinih posljedica je i smanjenje zanimanja za zakup gradskih prostora.

Presporo pravosuđe

- S ciljem povećanja naplate zakupa, prošle smo se godine koristili svim raspoloživim redovitim sredstvima, počevši od telefonskog pozivanja do slanja opomena pred otkaz ugovora o zakupu, a zbog dospjele, a nenaplaćene zakupnine pokrenuli ovršne postupke nad 27 zakupnika - kaže Krmpotić. Samo njihov dug iznosi oko 700.000 kuna. Za stotinjak zakupnika, odnosno svakom trećem zakupniku, poslane su opomene i pokrenuti postupci za prisilnu naplatu. Opomene su, čini se, djelovale, jer su od ukupnog iznosa duga koji se tražio - a riječ je o milijun kuna - dužnici uplatili 928 tisuća kuna.

No, kada dođe do prisilne naplate, odnosno kada Grad pokrene mehanizam za iseljenje, tek tada nastaju pravi problemi za najmodavca.

- Naime, kad zbog nepoštovanja ugovora zakupnika pokušamo iseliti, odnosno zatražimo ovrhu, on se na tu našu odluku uglavnom žali i tada sa strankom ulazimo u sudski spor. Koji ponekada, zahvaljujući stanju u pravosuđu, potraje i nekoliko godina. Cijelo to vrijeme zakupnik se nastavlja bespravno koristiti prostorom. Kada naposljetku Grad dobije sudski spor, ne možemo se naplatiti jer je zakupnik ipak tvrtku u međuvremenu “upokojio”. I to je osnovni razlog kako i zašto dolazi do ovolikog duga, bez obzira na to što je Grad pred zakonom zaštićen - objašnjava Krmpotić.

Tako je i Povjerenstvo za popis potraživanja Grada ovaj put predložilo otpis tri milijuna kuna potraživanja po osnovi neplaćenog zakupa za poslovne prostore. Devetsto tisuća kuna predlaže se za otpis jer su bivši zakupnici brisani iz sudskog registra, a 2,1 milijun kuna jer su ugovori otkazani prije više od 15 godina. Kako se Grad nije uspio naplatiti, predmeti su otišli u zastaru. A cijela polovina spomenutog iznosa ide na dušu samo jednog nekadašnjeg zakupnika!

Inače, o ovoj je temi bilo riječi na sjednici Gradskog vijeća u utorak, a kompletni je materijal dostupan na www.osijek.hr.

Dario KUŠTRO

1. Darko Šimurda 1,180.614 kn 2. Darko Bilić 257.407 kn 3. Đelal Rakipi 98.144 kn 4. Dalibor Krznarić 55.692 kn 5. Vesna Marinov 43.668 kn

1. Antun Radoš 100.000 kn 2. Antun Radoš 79.468 kn 3. Status d.o.o. 77.364 kn 4. Cipelić d.o.o. 65.629 kn 5. Spektar d.o.o. 43.941 kn

148

je dužnika koji su do posljednjeg dana 2015. bili dužni Gradu iznos veći od jednog pojedinačnog zaduženja

1,1

milijuna kuna dug je samo jednog zakupnika i apsolutno najviši iznos koji će biti brisan zbog zastare

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike