Osijek
OSNOVCI OBILAZE JADRAN, SREDNJOŠKOLCI ĆE PO EUROPI

Roditelji su čarobnjaci
kada čak i u besparici
uspijevaju platiti ekskurzije
Objavljeno 4. svibnja, 2016.
Obročna otplata spas je za mnoge roditelje koji žele priuštiti ekskurziju svom djetetu

Čak i ako mnogo toga nakon školovanja zaborave, ekskurzije će učenicima zacijelo ostati u trajnoj uspomeni.

Sudeći prema obilju destinacija ovogodišnjih putovanja, i ova će generacija učenika imati što pamtiti.

Roditelji pak za sebe kažu da su čarobnjaci kada čak i u besparici uspijevaju platiti ekskurzije. Snalaze se kako znaju i umiju, a najčešće se priklanjaju obročnoj otplati. Mnogi su, naime, već početkom školske godine počeli plaćati putovanja, posebice kada je riječ o skupljim destinacijama i višednevnim ekskurzijama.

“Kćerka mi ide na ekskurziju u lipnju, a meni je ostao još jedan obrok i otplatit ću ekskurziju. Platila sam ju kreditnom karticom, što nam je omogućila turistička agencija. Koliko čujem, ima i onih koji kasne s uplatama, što me uopće ne čudi s obzirom na to da mnogi nisu zaposleni, ili su pod kreditima. No, znate kako je s djecom, razumljivo je da baš svatko od njih želi na ekskurziju jer su one ono što se pamti cijelog života”, kaže Osječanka Sanja.

I ravnatelji dosjetljivi

I dok će učenici osnovnih škola posjetiti brojne gradove od istoka Hrvatske do Jadrana, hit-destinacija među srednjoškolcima je Španjolska, ali i Italija te srednjoeuropska odredišta. Upravo zbog cijene, primjerice, u OŠ Antuna Mihanovića godinama uopće ne organiziraju višednevne ekskurzije.

- Naši četvrti razredi idu u Zagreb, osmi razredi na terensku nastavu u Krapinu, dok su “šestaši” posjetili Plitvička jezera, a učenici trećih razreda Orahovicu. Roditeljima su višednevne ekskurzije skupe pa smo predložili ovu praksu koja funkcionira godinama, kaže Josip Manurić, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića.

U OŠ “Tin Ujević” sedmi i osmi razredi putuju u Kaštel Štafilić, dok će četvrti krenuti u Novi Vinodolski. Ravnatelj Srećko Ivković kaže kako se nakon prošlogodišnjeg odustajanja od ekskurzija zainteresiranost za školska putovanja polako vraća. Kako današnji osmaši lani nisu išli na inače uobičajenu ekskurziju u sedmom razredu, ove je godine škola s Juga 2 spojila učenike sedmih i osmih razreda u zajedničku ekskurziju. Tako su, što nije zanemarivo, s obzirom na veći broj učenika, postigli i nižu cijenu.

Ravnatelj OŠ “Malost” Josip Jukić ističe kako učenici trećih razreda putuju u Crikvenicu, učenici četvrtih razreda posjetit će Zagreb, a “petaši” i “sedmaši” ići će u Istru. Slično je i u mnogim drugim osnovnim školama.

Ne odustaju od inozemstva

Kad su u pitanju srednje škole, maturanti iz, primjerice, Matematičke gimnazije spremaju se na put u Španjolsku.

- Nakon napada u Parizu dvojili smo treba li uopće organizirati ekskurziju u inozemstvo, no učenici i roditelji bili su suglasni da ipak putuju. Primili smo samo jednu sugestiju roditelja da se umjesto u Europu ide na neko odredište u Hrvatskoj. No, prethodne su generacije bile oduševljene Španjolskom pa se za nju odlučila i ova - rekla nam je ravnateljica Snježana Barabaš-Seršić.

Učenici trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna odabrali su Italiju, što uključuje posjet brojnim muzejima i galerijama, dok će, prema riječima Antuna Kovačića, ravnatelja Elektrotehničke i prometne škole, treći razredi iz te škole obići Austriju, Češku i Mađarsku.

- Imali smo i jednodnevne izlete u Tehnički muzej i Muzej iluzija u Zagrebu za učenike prvih razreda, a za učenike drugog organizirali smo odlazak u Italiju - rekao je Kovačić.

Sudeći prema zainteresiranosti učenika, nastavnici će se naoružati strpljenjem, a roditelji (opet) odvojiti i posljednju kunu kako bi svom djetetu priuštili nezaboravno putovanje.

Marija MIHELIĆ
DESET (I VIŠE) MJESECI PLAĆAJU 3300 KUNA ZA ŠPANJOLSKU

Kako doznajemo u jednoj od brojnih agencija koje organiziraju maturalna i školska putovanja, destinacije se godinama gotovo uopće ne mijenjaju. Finacijsku muku, potvrđuju, roditeljima olakšavaju omogućujući im obročno plaćanje.

- Primjerice, dvodnevni izlet na Plitvička jezera stoji 500 kuna, višednevni boravak u Istri oko 1300 kuna, dok je Kvarner nešto jeftiniji. Nekoliko dana srednjeg Jadrana stoji pak od 1400 do 1600 kuna.

Kad su u pitanju inozemne destinacije, cijene su, dakako, više - rekao je Željko Belić, direktor turističke agencije Ortran. Najjeftinija je Srednja Europa (Beč, Prag, Budimpešta, odnosno Bratislava), za što se cijena kreću između 1600 i 1700 kuna, a sedam dana Italije stoji do 2200 kuna. Najskuplja je Španjolska - cijena aranžmana kreće se od 3100 do 3300 kuna. Neke agencije omogućuju plaćanje posljednjeg obroka i nakon povratka s putovanja, što je dodatna povlastica za mnoge roditelje.

Solidarnost na djelu

Učenici Matematičke gimnazije tijekom školske godine među sobom nastoje prikupiti novac za one učenike koji iz financijskih razloga ne mogu na ekskurziju. Slično je i u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, gdje su također učenici složni pa zajednički pomognu onima čiji roditelji nemaju novca za putovanje, a tako je i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

- Imali smo razne humanitarne akcije i prodavali razne proizvode pa čak i pekli kolače. Taj novac koristimo u svrhu pomoći drugim učenicima - rekla je ravnateljica Ina Marić.

Solidarnost je na djelu i u mnogim drugim osnovnim i srednjim školama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike