Regija
NAKON POPLAVE POKRENUTA INICIJATIVA

Predmeti spašeni od poplave idu u Muzej Cvelferije
Objavljeno 30. travnja, 2016.

GUNJA - Nakon poplave u Gunji, Rajevu Selu, Račinovcima i Strošincima, odnosno Cvelferiji, na inicijativu Janje Juzbašić, ravnateljice Zavičajnog muzeja “Stjepan Gruber” Županja, pokrenuta je akcija spašavanja vrijednih predmeta muzejske vrijednosti ostalih nakon poplave. Veliku potporu pružilo je Ministarstvo kulture, tada kao i sada, kada je u Gunju došla ekipa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da pohranjene predmete evidentira i presloži u adekvatniji prostor.

- Ovdje je vrijedna ekipa koja je došla na obradu građe skupljene u akciji koju su realizirali muzealci Slavonije, pa i cijele Hrvatske, za sakupljanje predmeta ostalih nakon poplave. Prikupili smo 3000 komada građe, a tu je više od 700 tekstilnih predmeta, ostalo su drveni plugovi, kolečke, sijaćice, drljače... za obradu zemlje, te predmeta kućanstva, tradicijskog namještaja i drugog - ističe Juzbašić.

S osnivanjem Muzeja Cvelferije ravnateljicom je imenovana Katarina Mišetić, koja je također na obradi tih predmeta, a Muzej će biti u Drenovcima. Županjski će muzej pomoći u tome. Ravnateljica je zahvalna svima iz potopljenih sela koji su darovali predmete u velikoj akciji i ocjenjuje da će biti zadovoljni kada vide obnovljene predmete u muzeju. Kako je gunjanska crkva iz 1845. pod zaštitom, u suradnji s Nadbiskupijom moguć je plan da ona bude muzej za misno ruho i crkvene predmete spašene iz poplave, koji se sada nalaze u restauratorskoj radionici u Ludbregu. U ekipi koja marljivo radi u Gunji su docentice dr. Petra Kelemen i dr. Marijeta Rajković te studentice Petra Marčinko, Dejana Dejanović, Silvija Škoda, Martina Novosel, Marija Valentina Žuvić i spomenuta Katarina Mišetić.

- Ovdje smo na stručnoj praksi, koju provodimo u suradnji sa muzejom iz Županje. Pratila sam zbivanja tijekom poplave, a sada sam prvi put u Gunji, kao i većina studenata. Vidimo uživo na terenu što se događalo, a u Zagrebu je održan stručni skup na kojem je Juzbašić predstavila djelovanje muzeja iz Županje. Ovoga ćemo tjedna raditi na popisivanju predmeta i uvidu u građu koja je spašena. Studenti se iz prve ruke susreću sa specifičnim predmetima spašenim iz tužnog događaja. Zahvljujući lokalnom stanovništvu i stručnjacima muzealcima puno je spašenog. Uspoređujemo dosadašnje popise rađene tijekom akcije i pravimo novu inverturizaciju predmeta jer težimo pomoći muzeju u Županji i budućem u Cvelferiji u sastavljanju predmeta - naglasila je dr. Petra Kelemen.

Stjepan BOGUTOVAC
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike