Sport
KVALIFIKACIJE NA PREČI

Možnik priprema doktorsku disertaciju, Srbić polaže novi ispit
Objavljeno 29. travnja, 2016.

Vezani članci

OSIJEK GRAND PRIX ŽITO CHALLENGE CUP 2016.

Seligman, Ude i Marković prije Vatre izvlačit će startne brojeve

Zanimljive kvalifikacije danas će se dogoditi na preči gdje će Hrvatska imati dva predstavnika. Marijo Možnik u Osijek je stigao kao aktualni europski prvak, a titulu će imati prigodu braniti za mjesec dana na Europskom prvenstvu u Bernu. Dosad nije propustio ni jedan Osijek Grand prix, a u prethodnih sedam, šest je puta uspješno prošao kvalifikacije. Prijašnjih godina na preči je nastupao mladi Anton Kovačević, a ove godine svojim rezultatima posebno se istaknuo Tin Srbić koji je Možniku postao opasna konkurencija. Ne samo na državnoj već i klupskoj razini, jer Marijo i Tin članovi su istog zagrebačkog kluba.

- Moram pohvaliti Tina. Ovo je njegova godina, a ovo je jedno od rijetkih natjecanja gdje se natječemo jedan protiv drugoga - pričao je pohvalno Možnik o svom mladom kolegi koji se ove godine na Challenge cupovima u Bakuu i Ljubljani penjao na postolje osvojivši bronce.

Tinu će ovo biti drugi nastup u Osijeku. Lani je zapeo u kvalifikacijama. Ove godine očekivanja su mnogo veća.

- Prošla godine bila mi je uvod u seniorsku karijeru, a ove sam godine puno bolje krenuo. Želja mi je napraviti vježbu na razini prethodna dva natjecanja i onda mogu vjerovati u finale.

Za kvalifikacije sprema vježbu s nešto nižim startom od 6.0.

- Dosta je ona već čista pa i s njom mogu ući u finale. A onda, ako uđem u finale radit ću vježbu sa startom 6,5.

Konkurencija na preči je iznimna?

- Ovo je najjači svjetski kup, bar što se tiče moje vježbe. Ali tim bolje. Baš zato vjerujem da ću i ja biti bolji i ući u finale. Naravno, zajedno s Marijom. A želja mi ga je, naravno, i pobijediti.

Dok Srbić tek polaže prve ispite u karijeri, iskusni Možnik, inače profesor na Kineziološkom fakultetu, u Osijek je došao s još jednim ciljem. U Osijeku, naime, priprema doktorsku disertaciju.

- Ovo mi je iznimna prigoda da na mjestu gdje dolaze neki od najboljih svjetskih gimnastičara iskoristim i za izradu moje doktorske disertacije. Moj mentor Tomislav Krstičević, profesor gimnastike, i ja zamislili smo jedan projekt pa vježbe na preči u Osijeku snimamo s četiri kamere. Točnije, snimamo saskok dupli pruženi s okretom 720 stupnjeva koji je jedan od najtežih saskoka. Cilj je analizirati biomehaničku analizu pripremnih velekovrtljaja i kakvi oni moraju biti kako bi se što uspješnije napravio saskok.

Sadrži li obrana disertacije i prikaz u praksi i kada bi mogli Marija Možnika predstavljati titulom doktor Možnik?

- Ne moram prikazati saskok, uostalom ja ga u svojoj vježbi i ne izvodim. Obrana je planirana najkasnije za kraj iduće godine. Sigurno će moj rad koristiti u trenažnom procesu da bi i treneri i gimnastičari naučili kako što bolje izvesti saskok. K. Lacković

Možda ste propustili...

VALJDA GORICA OPET NEĆE BACITI OSIJEK UNATRAG

Znam koji su problemi, nije trenutak da govorim o njima

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

MACCABI I BARCELONA POVELI S 2-1

Uzbudljive završnice Eurolige košarkaša

Najčitanije iz rubrike