Sport
OSIJEK GRAND PRIX ŽITO CHALLENGE CUP 2016.

Seligman, Ude i Marković prije
Vatre izvlačit će startne brojeve
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Marković je zabranio obitelji dolazak u dvoranu, da se ne sramoti. No, on se uopće nije osramotio

Nisu zakazali, ni radili krive korake, a tri hrvatska gimnastička “senatora“ pokazala su kako već rutinom mogu ući u finale.

Robert Seligman i Filip Ude u subotu će se boriti za medalje na konju s hvataljkama, a isto će pokušati ostvariti i Tomislav Marković na parteru.

Tetiva je izdržala

Put u finale ovog posljednjeg koji je zapravo i najstariji od trojca iz “černobilske generacije“ rođenih 1986. godine bio je i najteži. Tomiju se nakon četiri godine vratila ozljeda tetive zbog koje je odustao od nastupa u Dohi i Ljubljani, a u Osijeku je uz podeblje bandaže ipak stisnuo zube. Na kraju je odradio vježbu s ocjenom 14.750. Odlično s obzirom na stanje njegovih nogu i činjenicu da je trenirao tek tri dana prije nastupa u kvalifikacijama osječkog Grand prixa. Međutim, za potvrdu nastupa u finale trebalo je čekati jer slijedili su tek oni najbolji, Rus Abljazin, Nijemac Fahrig, Amerikanci Legendre i Ruggeri, pa i Izraelac Shatilov ili Slovenac Klavora ili sugađanin Korosteljev. Dva Amerikanca, Nijemac i sjajni Rus, koji je zapravo prvo ime natjecanja na parteru, na kraju su dobili veću ocjenu od Markovića. Shatilov i Slovenac Klavora jednaku kao i Osječanin, ali s višim startom pa je bio i veći odbitak. Andrej Korosteljev na kraju je druga pričuva, ispred njega u finale još se ugurao i Turčin Ahmet Onder. Pobijedio je Amerikanac Legendre (15,200), ispred sunarodnjaka Ruggerija (15,150) i Nijemca Fahriga (15,000).

Marković je stoga više nego zadovljan bio petim mjestom. Odmah je išao javiti svojima kako je prošlo.

- Zabranio sam im dolazak na kvalifikacije. Rekao sam im da ne dolaze jer će ih samo biti sramota. Stvarno nisam bio maksimalno spreman pa ako se ja moram sramotiti, ne moraju i oni.

Njegova izvedba na kraju nije bila sramotna, samo za pohvalu, pa će u finalu biti ponovno cijela obitelj i svi ostali brojni Markovićevi navijači.

- Brat se uspio nekako “zamaskirati“ i sada na vrhu tribine. U kvalifikacijama je bila tu i tamo koja pogreška što mogu sigurno popraviti. Više od ove tetive koja boli trebam samo mijenjati glavu. Ipak je sada manji pritisak. Ali je konkurencija strašna, kao malo finale Svjetskog prvenstva, pa čuda neću najavljivati - rekao je Marković, koji će tako biti u prilici prvi put kao finalist izvlačiti startni broj svoga nastupa u subotnjem finalu na parteru.

Stari znanci

Zato će finale na konju s hvataljkama biti kao neko regionalno natjecanje, kao Boltižarov ili Šalamunov memorijal. Najbolji u kvalifikacijama bio je naime Slovenac Sašo Bertoncelj (15.000) ispred dvaju Hrvata, Osječanina Roberta Seligmana (14.950) i Čakovčanina Filipa Udea (14.900). Cjeloživotna konkurencija, reći će o njima Seligman.

- Uh, znamo se već 20 i više godina. Dobri smo prijatelji i drago mi je da smo svi još uvijek tu. A i osjećamo se svi kao da smo deset godina mlađi - pričao je Filip koji se tijekom vježbe ipak odlučio izbaciti element „busnari“ pa je vježba ipak bila „ziher“ za finale.

- Znate kako je. Glava hoće, ali tijelo nije slušalo. Tek se okrećem iz ove moje višebojske faze.

U subotu ćemo zato vidjeti najbolje od Filipa Udea?

- Nema kalkuliranja. Idem probati vježbu sa startom 7,0-7,1. S tom vježbom kojom ciljam zlato na Olimpijskim igama. Osijek mi je prvi pokušaj, a do ljeta sve mora biti savršeno - rekao je Ude.

Velike ambicije u Osijeku pred domaćom publikom ima i Seligman:

- Očito smo sva trojica išli sa sigurnijim vježbama jer nam je lijepo nastupati u Osijeku u finalu. Siguran sam da nas očekuje u subotu lijepa predstava - rekao je Seligman koji se unatoč ozljedi šake želi prvi put kod kuće popeti na najviše postolje.

- Zašto ne, nakon toliko srebra u Osijeku osvojiti zlato. Bio bi to dobar uvod uoči Europskog prvenstva u Bernu. Možda je čak dobro da nisam odmah u kvalifikacijama kao u Ljubljani ili Dohi bio prvi pa imam za finale dosta rezerve.

Prvi put naći će se i u ulozi izvlačenja startnih brojeva.

- Da, izvući ću startne brojeve i zaplesati tango - rekao je Seligman aludirajući na hit grupe Vatra koja će u petak najaviti gimnastička nadmetanja za vikend.

Krešimir LACKOVIĆ

POZNATA LICA

U finalu konja s hvataljkama Osječani će vidjeti dobra, stara, već nam znana lica

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike