Kultura
DANI JULIJA KNIFERA NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Nema ulicu, uređenu rodnu kuću, pa čak ni pješački prijelaz u obliku meandra
Objavljeno 28. travnja, 2016.

Vezani članci

MUZEJSKI ČETVRTAK

Knifer danas

DANI JULIJA KNIFERA

Do subote brojni programi u sjećanje na osječkog umjetnika

OSIJEK - U svečanoj dvorani Umjetničke akademije jučer su otvoreni Dani Julija Knifera, a trajat će do subote, 30. travnja. Programi će se održavati uglavnom u prostorima UAOS-a, ali i u Muzeju Slavonije i knjižari Nova u Osijeku te u Vukovaru. Dekanica umjetničke akademije prof. dr. Helena Sablić Tomić na otvaranju je podsjetila na Dane Julija Knifera prije dvije godine, kada je UAOS obilježio dvije velike godišnjice rođenja (90.) i smrti (10.) velikog, ali u vrijeme života i stvaranja u Osijeku, Zagrebu i Njemačkoj skromno priznatog umjetnika. Velika retrospektivna i Kniferove samostalne izložbe, češće su posljednjih godina, kao da sve više ukazuju na njegov rad. Ipak, rekla je dekanica, još nije uspjela inicijativa UAOS-a da jedan pješački prijelaz unutar Campusa bude u obliku meandra, da se obilježi i uredi Kniferova rodna kuća, a o imenovanju jedne ulice njegovim imenom još nije bilo ozbiljnih prijedloga. No UAOS će ustrajati uz pomoć brojnih osječkih institucija u održavanju Dana, pa će se i ostali prijedlozi nekad ostvariti. Na otvorenju su govorili dožupan Dragan Vulin, dogradonačelnik Denis Ambruš te predstavnica suorganizatora Ivana Miličević, prodekanica Građevinskog fakulteta Osijek.

- Osnivanje Dana Julija Knifera proistekla je iz naše manifestacije od prije dvije godine. Svrha ovih dana je s jedne strane promovirati lik i djelo Julija Knifera i utjecaj koji je imao na umjetnost, a s druge strane da promoviramo umjetničko stvaralaštvo i uopće kreativno izražavanje. Tako je i koncipiran program. O Kniferu govorimo na promociji zbornika, na predavanjima stručnjaka iz raznih područja, potom slijede projekcije filmova Željka Senečića. Prvi je prikaz umjetnika, a drugi, vjerojatno još nikada prikazan, u kojoj Knifer govori o nogometu. Planirane su i izložbe te promocije grafičkih mapa, monografija i knjige umjetničkih crteža. Posljednjeg dana, u subotu, imat ćemo jednu kreativnu intervenciju u javnom prostoru studenata UAOS-a na zidu Dječjeg vrtića Vedri dani”, rekla je predsjednica organizacijskog odbora doc. dr. Margareta Turkalj Podmanicki.

Nakon otvorenja promoviran je zbornik znanstvenog skupa iz 2014. pod nazivom “Osijek Kniferu”, o kojem su govorili urednici zbornika Karmela Puljiz, Hrvoje Duvnjak i Igor Gajin, s Odjela likovne umjetnosti UAOS-a, te autori tekstova i suradnici u organiziranju znanstvenog skupa i zbornika Leonilda Conti i Vlastimir Kusik iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek. Govorio je i urednik izdanja Branko Čegec, urednik u Izdavačkoj kući Meandar Media iz Zagreba, koja je s Umjetničkom akademijom Osijek nakladnik zbornika. (D.Kć.)

Zbornik skupa iz 2014. godine nosi naziv “Osijek Kniferu”

Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

Najčitanije iz rubrike