Svijet
TOMISLAV ŽIGMANOV (DSHV) IZABRAN JE ZA NOVOG ZASTUPNIKA NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE

Sudjelovanjem u odlučivanju moći ćemo izravno zastupati interese hrvatske zajednice
Objavljeno 26. travnja, 2016.

Vezani članci

TOMISLAV ŽIGMANOV:

Hrvati u Vojvodini osjećaju se kao “glineni golubovi”

SRPSKA NAPREDNA STRANKA UVJERLJIVI POBJEDNIK NEDJELJNIH IZBORA

Oporba sumnja u prijevaru i traži ponovno brojanje glasova

Književnik i publicist Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), izabran je za novog zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Kako s pozicije hrvatske zajednice u Srbiji vidite rezultate nedjeljnih izbora?

- Koalicija oko Demokratske stranke čiji smo član prešla je prag i dio naših političkih ciljeva, kada je u pitanju mjesto na listama, bio je dogovoren tako da budemo na prolaznim mjestima. Predstavnici DSHV-a su na taj način osigurali mjesto zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Mi smo dio političke koalicije koja je ušla u skupštinu kao oporba i tako ćemo i djelovati, s primarnim ciljem da štitimo i artikuliramo interese hrvatske zajednice u Srbiji, tj. Vojvodini. Za nas je važno da postanemo relevantan politički subjekt, što mjesto zastupnika u jednom i drugom parlamentu omogućava. Na taj način bit ćemo sudionici procesa donošenja odluka, moći ćemo izravno zastupati interese hrvatske zajednice i bit ćemo relevantan, vidljiv čimbenik u hrvatsko-srpskim odnosima, za koje vjerujem da će nakon formiranja vlade Srbije dobiti institucionalno primjerene oblike suradnje. U tom smislu DSHV jest zadovoljan onime što je postignuto, naposljetku kada su u pitanju te dvije razine. Imamo vijećnike i u lokalnim samoupravama gradova Sombora i Subotice i na taj način smo osigurali da DSHV bude u političkom životu i tih lokalnih zajednica važan čimbenik.

Pokazuju li rezultati izbora da ste pravilno postupili kada ste ušli u tu koaliciju?

- Da, tako je. Izabrali smo onaj savez koji je u programskom smislu blizak nama i, s druge strane, politička povijest suradnje između DS-a i DSHV-a bila je takva da smo uspješno realizirali čitav niz programa. Devedesetih godina bili smo na istoj liniji, protivnika režima Slobodana Miloševića, a nakon 2000. godine bili smo partneri kada je riječ o ostvarivanju manjinskih prava, izgradnji manjinske infrastrukture i uopće integraciji pripadnika hrvatske zajednice u javni i društveni život Srbije, tj. Vojvodine.

Kako komentirate navode o nepravilnostima na izborima?

- Oni su, nažalost, istiniti. Mi smo također bili svjedoci određenih radnji koje ne pripadaju u ono što su standardi kada je u pitanju izborni proces. Vidljivost u vremenu prije izbora bila je u smislu ekstremne zastupljenosti jedne političke grupacije, i to one oko premijera Vučića. Bilo je velikih antagonizama spram bloka kojemu smo pripadali, a sam DSHV bio je medijski nevidljiv. Na sam dan izbora bili smo i mi svjedoci svega onoga što su druge veće političke stranke istaknule.I.Bošnjak

OPOZICIJA KAO BRANA DILETANTIZMU

Što za Srbiju znači uvjerljiva pobjeda Vučićeve stranke?

- To za Srbiju znači vjerojatno jedno vrijeme političke stabilizacije, nastavak projekata političke platforme koju je Vučić iznio i vjerojatno, kada su u pitanju europske integracije, snažnije ostvarivanje toga programa. Malobrojnost opozicije jamči mu da neće biti narušavanja političke realizacije njegova programa, ali vjerujem da će ta opozicija unatoč tome uvelike biti brana različitim oblicima diletantizma, slabosti, neprincipijelnosti itd.

Najčitanije iz rubrike