Svijet
ZAJEDNIŠTVO I ISPUNJENJE CILJEVA

Glavne teme samita NATO-a: Podjela tereta za obranu i pomoć Ukrajini
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Glavne teme sastanka na vrhu država članica NATO-a u srpnju u Washingtonu bit će izdvajanja za obranu i pomoć Ukrajini, rekla je u četvrtak američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith. "Veliki naglasak, posebice sa strane Sjedinjenih Država, bit će na raspodjeli tereta za obranu. To je toliko važna tema i želimo poslati poruku našoj javnosti da se Amerika prisjeti zašto smo stvorili ovaj Savez, zašto je i danas relevantan", rekla je veleposlanica Smith u razgovoru s nekoliko novinara iz jugoistočne Europe.

Raspodjela tereta za obranu uključuje dva zasebna pitanja, jedno je da sve članice što prije ispune cilj o izdvajanju najmanje dva posto svoga BDP-a za obranu, a drugo je koliko svi saveznici pomažu Ukrajini, koja se brani od ruske agresije. "Želimo osigurati da javnost u Sjedinjenim Državama, ali i javnost u Europi razumiju da se radi o kolektivnom pothvatu", rekla je veleposlanica. Rekla je kako očekuje da će sljedeći mjesec, kada NATO objavi nove podatke, 22 ili 23 zemlje ispuniti cilj o izdvajanju najmanje 2 posto BDP-a za obranu. Deset godina prije, 2014., kada su saveznici obećali da će nastojati ispuniti cilj o povećanju obrambenih troškova na dva posto BDO-a, samo su tri članice tada ispunjavale taj cilj.

Hrvatska je među članicama NATO-a koje još nisu dosegnule zacrtani iznos od dva posto BDP-a izdvajanja za obranu, a prema podacima za prošlu godinu, koje je u ožujku objavio glavni tajnik Jens Stoltenberg, na to je potrošila 1,75 posto svoga BDP-a. Hrvatska je najbliže cilju od dva posto bila 2021., kada je plaćena najveća tranša za nabavu borbenih zrakoplova Rafale - 1,97 posto BDP-a. Sljedeće godine to je palo na 1,79 posto.

Odgovarajući na pitanje o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, veleposlanica Smith ističe da SAD podržava euroatlantske aspiracije tih zemalja. Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su članice NATO-a, vode pregovore o članstvu u Europskoj uniji. H
PROZIVKE NA RAČUN SRBIJE I RUSIJE
Govoreći o Srbiji, veleposlanica Smith rekla je kako je njezino suvereno pravo odlučiti želi li se ili ne pridružiti NATO-u. “Ali naša su vrata otvorena ako u nekom trenutku u budućnosti želite krenuti prema članstvu”, rekla je Smith, pri čemu je upozorila Beograd na odnose s Kinom i Rusijom. “Upozorili bismo na veze s tvrtkama u kineskom vlasništvu, gdje vjerujemo da postoje rizici i izazovi u suradnji s takvim tvrtkama. Također ne vjerujemo da je ovo vrijeme za produbljivanje odnosa s Rusijom, koja je pokrenula najveći kopneni rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata”, kaže veleposlanica Smith. Istaknula je da će SAD nastaviti prozivati Rusiju zbog cijelog niza “zloćudnih aktivnosti koje provodi u susjedstvu”.

Možda ste propustili...

POTVRĐENA SMRT JEDNE OSOBE, A JOŠ DVIJE VODE SE NESTALIMA

Zbraja se šteta od nevremena u Švicarskoj

PREDSJEDNIČKE DEBATE

Stroga pravila za Bidena i Trumpa