Svijet
OTETI NA GLAZBENOM FESTIVALU

Izraelska vojska našla tijela troje talaca
Objavljeno 17. svibnja, 2024.

Izraelske snage su u četvrtak navečer našle tijela troje talaca iz pojasa Gaze, rekao je u petak glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

Hagari ih je identificirao kao Shaniju Louk, Amita Buskilu i Yitzhaka Gelerntera, za koje je rekao da ih je ubio Hamas dok su bježali s glazbenog festivala Nova 7. listopada i odveo u Gazu.

Premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je vojnu operaciju i ponovio obećanje da će vratiti sve taoce.

"Vratit ćemo sve naše taoce, bili živi ili mrtvi", rekao je u izjavi.

Hamas je 7. listopada izveo iznenadni napad na južne izraelske baze i zajednice u kojem je 1200 ljudi ubijeno, a oko 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima. Oko 130 talaca i dalje je u Gazi.

Izrael je od tada pokrenuo zračni, kopneni i pomorski napad na blokirani palestinski teritorij, ubivši više od 35.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Bombardiranje je raselilo većinu od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, opustošilo obalnu enklavu i izazvalo tešku humanitarnu krizu.

 

IZRAEL OPRAVDAVAO OFENZIVU NA RAFAH

 

Izrael je u petak pred Međunarodnim sudom pravde (ICC) branio svoju ofenzivu na Rafah nakon što je Južnoafrička Republika tražila suce da zaustave tu operaciju. Dužnosnik izraelskog ministarstva pravosuđa Gilad Noam nazvao je južnoafrički slučaj, kojim se Izrael optužuje da krši Ženevsku konvenciju, “potpuno odvojenim od činjenica i okolnosti”. “Ovaj slučaj ismijava gnjusnu optužbu o genocidu”, rekao je Noam. Nekoliko proizraelskih prosvjednika se uoči izraelske prezentacije okupilo ispred suda, držeći fotografije taoca koje je Hamas oteo 7. listopada. Više od 35 tisuća Palestinaca ubijeno je u sedam mjeseci dugoj ofenzivi Izraela na palestinsku enklavu, objavili su njezini dužnosnici. Južnoafrički veleposlanik u Nizozemskoj Vusimuzi Madonsela zatražio je od suda da naredi Izraelu da “potpuno i bezuvjetno povuče vojsku iz cijelog Pojasa Gaze”. Južnoafrički pravni tim izraelsku vojnu operaciju predstavlja kao dio genocidnog plana čiji je cilj uništenje palestinskog naroda. H

Možda ste propustili...

DAN DRŽAVNOSTI U NAJSTARIJOJ KATEDRALI SJEVERNE EUROPE

Misa na hrvatskom prvi put u aachenskoj katedrali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana