Svijet
SRPSKA NAPREDNA STRANKA UVJERLJIVI POBJEDNIK NEDJELJNIH IZBORA

Oporba sumnja u prijevaru i traži ponovno brojanje glasova
Objavljeno 26. travnja, 2016.
Vučiću gotovo apsolutna vlast * Šešeljevi radikali treća su snaga u parlamentu

Vezani članci

PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI

Vučićevi “naprednjaci” nadmoćno pobijedili

TOMISLAV ŽIGMANOV (DSHV) IZABRAN JE ZA NOVOG ZASTUPNIKA NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE

Sudjelovanjem u odlučivanju moći ćemo izravno zastupati interese hrvatske zajednice

Izbori u Srbiji donijeli su uvjerljivu pobjedu Srpske napredne stranke dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kako u samoj Srbiji, tako i u Vojvodini.

Kako nam je rekla poznata srpska novinarka Ljubica Gojgić, autorica emisije “Pravi ugao” na Radio-televiziji Vojvodine, osnovni dojam izbora je upravo ta uvjerljiva pobjeda SNS-a, s tim što podsjeća da je SNS zapravo osvojio gotovo identičan broj glasova kao na izborima 2014. godine. Ovaj put 48,25 posto glasova, a 2014. 48,44 posto.

- Razlika je u decimalama, no SNS će poslije ovih izbora imati 131 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što je apsolutna većina (za nju je potrebno 126 zastupnika od njih ukupno 250), a prije dvije godine s vrlo sličnim postotkom imala je čak 158 zastupnika u Skupštini. Gledano iz tog kuta, pobjeda koja jest velika, toj stranci donosi manji broj zastupnika u parlamentu, ali još uvijek više od polovine. I sada tu počinje politička kombinatorika. Ako se zna da su na listi SNS-a, među tih 131, njih 40 koji nisu članovi te stranke, nego su nestranačke osobe i članovi drugih stranaka, onda se već “plete” politička priča kako će SNS u parlamentu zapravo imati oko sto svojih članova. No, to može samo biti utješna priča za one koji su postigli lošiji rezultat, jer nema sumnje da će SNS kontrolirati parlament, posebice ako se odluči i ovaj put u tu priču ući sa Socijalističkom partijom Srbije, koja je osvojila 30 mandata, što bi onda bila gotovo dvotrećinska većina - kaže Ljubica Gojgić.

Bizarne situacije

Kako nam je rekla, drugi dojam izbora je sigurno povratak Šešeljeve Srpske radikalne stranke u parlament, i to kao treće po snazi stranke u Srbiji, odmah iza naprednjaka i socijalista Ivice Dačića. Prema posljednjim podacima, Vojislav Šešelj i njegova stranka imat će 21 mandat, a Demokratska stranka Srbije 13 mandata, što znači da će u parlamentu, ističe Gojgić, biti 34 narodna zastupnika koji zastupaju antieuropsku politiku. I to će prema njezinim riječima biti velika promjena u odnosu na prethodni saziv kada se ni jedna politička opcija nije zalagala za prekid eurointegracija, niti je taj proces dovodila u pitanje. Činjenicu da desne stranke pobjeđuju na posljednjim izborima (Mađarska, Hrvatska, Srbija), komentira riječima da je to europski trend i u našoj regiji.

- Imamo i jednu bizarnu situaciju. Naime, i na samoj listi SNS-a nalazi se predstavnik antieuropske politike, u liku Nenada Popovića, nekada potpredsjednika DSS-a, a sada lidera Srpske narodne partije. Oni su protiv EU-a i za savez s Rusijom, pa ipak ih je Vučić uključio na svoju listu. Tako imamo čudnu situaciju da lider stranke koja europske integracije stavlja na prvo mjesto kao strateški cilj, u parlament uvodi predstavnike stranke koja ih želi zaustaviti, ili bar žestoko propituje taj proces. Tako će praktično u parlamentu biti tri euroskeptične opcije - ističe Gojgić. Dodaje kako se oporba vrlo brzo nakon izbora ujedinila, dok su tijekom kampanje i između pojedinih njihovih predstavnika padale teške riječi.

Ispitivanje zloporaba

Sada pet stranaka oporbe - DS, Pokret Dosta je bilo, SDS, LDP i pokret Dveri, znači i Čedomir Jovanović, i Boris Tadić, i Nenad Čanak, svi nastupaju zajedno, tražeći da se prebroji svaki glas. Formirat će zajednički pravni tim koji bi trebao ispitati zloporabe i analizirati cjelokupni izborni materijal.

- Vrlo brzo su se našli na toj platformi - zaključuje Gojgić, ističući i kako Demokratska stranka gubi vlast u Vojvodini, a Srpska napredna stranka imat će ono što je i priželjkivala - da vlast bude ujednačena na svim razinama.

- Sada SNS ima vlast i na republičkoj, i na pokrajinskoj razini te u velikom broju gradova i općina, što je gotovo apsolutna vlast - zaključuje Ljubica Gojgić.

Igor BOŠNJAK

TEOFIL PANČIĆ

novinar

Nešto nije u redu, ili je Vučić genije

- Višestranački sustav je na pragu ukidanja s ovim rezultatima. Nije normalno da jedna stranka ili koalicija osvoji više od 50 posto glasova. Nešto nije u redu, ili je Aleskandar Vučić genije. Ali budući da znamo da nije, onda je došlo do debelog disbalansa - rekao je srpski novinar Teofil Pančić u izbornoj noći za Blic. “Krećemo se prema jednoj vrsti putinizacije, jer Putin dobiva sumanute postotke u Rusiji, seli se iz predsjedničke u premijersku fotelju i sve ovo u Srbiji nalikuje na to. Vučiću je cilj bio da neki BBC javi da je ovo referendum za Europu, a da nas samo on može tamo odvesti. Kad bi bili principijelni, političari bi se trebali zapitati i reći: Ne dajmo Vučiću da nas šamara i smjenjuje kako hoće”, zaključio je Pančić, dodajući kako je, pak, Vojislav Šešelj osokoljen haškom presudom, ali ne može više rasti.

I “BUGARSKI VOZ” UTJECAO NA REZULTATE?

“Činjenica je da u strankama oporbe postoji uvjerenje da cijeli izborni proces nije bio fer i demokratski, počevši od analiza koje pokazuju kako je dominantni prostor u medijskoj kampanji zauzeo vladajući SNS. Treba napomenuti i da se odmah po zatvaranju birališta iz Demokratske stranke moglo čuti kako će biti prigovora. Govorilo se o tzv. 'bugarskom vozu', sustavu kontrole kako će ljudi glasati. To znači da se svakom biraču, a koji na to pristane, da listić na kome je već zaokruženo i glasano za jednu stranku, te on s tim listićem u džepu ulazi na biračko mjesto. Tamo dobiva prazan listić koji je dužan dati onome tko mu je dao zaokruženi, čime pokazuje da je glasao za stranku od koje je dobio neku korist”, kaže Ljubica Gojgić, dodajući da to zasad ostaje na razini tvrdnji iz DS-a. Prema njezinim riječima, izborna komisija u ponedjeljak ujutro potvrdila je da su uložena dva prigovora. “Idući dani očito će proći u podnošenju i razmatranju prigovora”, ističe Gojgić.

ĐORĐE PAVIĆEVIĆ

profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti

Srbija ide putem koji nije dobar

Profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti Đorđe Pavićević rekao je da je Srbiji nužna ozbiljna desna stranka koja ne bi bila Šešelj, nego jedna modernija partija. “DSS je bio na tom pragu jedno vrijeme, ali sada, kada Dveri imaju jači utjecaj, vidjet ćemo kako će se to razvijati”, rekao je Pavićević, dodajući kako su se njegovi strahovi kada je izlazio na izbore i obistinili. “Srbija ide putem koji nije dobar. Razmišljao sam o riječima profesora Vojina Dimitrijevića, koji je rekao da je 'Vučić najtalentiraniji srpski političar i da će jednog dana postati premijer. Kada se to dogodi, zaboravite na demokraciju'. To je pokojni profesor rekao znatno prije 2012. godine”, rekao je Pavićević, zaključivši da “ne postoji jedna stranka, nego jedan čovjek”.

Najčitanije iz rubrike