Svijet
STANJE I DALJE UISTINU OZBILJNO

Slovački premijer podvrgnut još jednom operativnom zahvatu
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Slovački premijer Robert Fico u petak je podvrgnut još jednom operativnom zahvatu, izvijestili su njegov zamjenik Robert Kalinak i ravnateljica bolnice u Banskoj Bystrici Miriam Lapunikova, dodavši da je njegovo stanje stabilno, no još uvijek teško. "Uklonjeno je nekrotično tkivo zaostalo od prostrijelne rane. Pacijent je sada pri svijesti, stabiliziran, no i dalje je zadržan na liječenju na Odjelu za intenzivnu njegu. Njegovo je stanje uistinu ozbiljno", rekla je ravnateljica bolnice.

Zamjenik premijera i potpredsjednik vlade Kaliniak je, nakon što je posjetio premijera u bolnici, kazao kako će trebati proći nekoliko dana da liječnici budu sigurni u to da će se on oporaviti. "Bolje sam raspoložen jer vidim da ima napretka. I dalje je vrlo ozbiljno, ali puno nade", rekao je. Dodao je da se u državi sve nesmetano odvija. Mađarski premijer Viktor Orban, Ficov politički saveznik, rekao je u petak za javni radio da čak i ako se slovački čelnik potpuno oporavi, neće moći raditi mjesecima - i to u kritičnom trenutku za kontinent koji se suočava s izborima za Europski parlament početkom lipnja.

Slovačka policija u petak je pretražila dom muškarca optuženog da je teško ranio Fica. Po snimkama televizijskog kanala Markiza, istražitelji su osumnjičenog napadača, odjevenog u pancirni prsluk i kacigu, odveli u stan koji dijeli sa suprugom u gradu Levice. "Policija je u stanu provela nekoliko sati, odande je odnijela računalo i dokumente", objavio je privatni TV kanal.

Policija je odbila AFP-u prokomentirati tijek istrage i ne želi otkriti ime osumnjičenika, no mediji su ga identificirali kao 71-godišnjeg umirovljenika Jurja Cintulu. U četvrtak je optužen za pokušaj ubojstva i napad koji policija smatra "politički motiviranim".

Premijer Fico je napadnut u srijedu u Handlovi. Napad je šokirao je Slovačku i potaknuo bojazan od daljnjeg nasilja u ovoj izrazito polariziranoj zemlji. H
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIČKE DEBATE

Stroga pravila za Bidena i Trumpa

PALESTINSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE POLITIKE I ISTRAŽIVANJA

Anketa pokazuje porast potpore oružanoj borbi među Palestincima