Sport
U OSIJEKU STARTAO TOUR OF CROATIA

Svjetski biciklistički spektakl u Slavoniji
Objavljeno 19. travnja, 2016.
Talijan Nizzolo u finišu prve etape pobijedio ispred “kralja sprinta” Cavendisha

Vezani članci

BRITANSKI BICIKLIST, NAJVEĆA ZVIJEZDA UTRKE KROZ HRVATSKU

Cavendisha oduševila vožnja uz Dravu, ali i naljutili nervozni vozači

TOUR OF CROATIA U SLAVONIJI I BARANJI

Iznenađenje: Policija u Osijeku nije kaznila ni jednog biciklista

Biciklistima je od Osijeka do Varaždina trebalo nešto manje od pet i pol sati vožnje, a prvu etapu Tour of Croatia, u dužini od 235 kilometara, najbrže je prošao Talijan Giacomo Nizzolo, član momčadi Trek Segafredo.

Talijan je u završnom sprintu u središtu Varaždina bio brži od najvećeg favorita za uspjeh u ovoj etapi i “kralja sprinta” Britanca Marka Cavendisha (Dimension Data), koji je na cilj na Franjevačkom trgu ušao kao drugi, dok je treći bio Belgijac Timothy Dupont (Veranda's Willems).

- Samo da ne bude kiše i vjetra - poručio je Vladimir Miholjević, čovjek koji je drugu godinu uzastopce doveo veliki biciklistički, ali i turistički događaj u Hrvatsku. Na žalost, Miholjeviću se ipunilo samo pola želje. Kiša je prijetila, ali nije pala, no vjetar je itekako smetao biciklistima i ravničarku etapu koja je krenula u Osijeku, a zatim išla preko Valpova, Donjeg Miholjca, Slatine, Virovitice, Koprivnice i Ludbrega do Varaždina, učinio poprilično zahtjevnom.

Revija Osijekom

Biciklistička je karavana na put do Varaždina, a zatim i kroz Hrvatsku, krenula s Trga pape Ivana Pavla II., ispred osječke konkatedrale, jučer točno u 10 sati. No, vožnja do Tvrđe, pa povratak u središtr grada i nastavak prema Višnjevcu, bio je samo “turistički” dio utrke.

- Ovo je revijalni krug kroz Osijek da ga vozači upoznaju i da se kroz kadrove iz helikoptera pošalje u svijet slika grada - dodao je Miholjević. A slika iz Osijeka, odnosno cijele Slavonije, otišla je putem TV ekrana u 90-ak država svijeta. I gledatelji su imali što vidjeti, ljepotu slavonske ravnice u punom smislu. Za razliku od drugih sredina gdje utrka kreće, ili samo prolazi, u Osijeku nije bilo posebnih kulturno-umjetničkih ceremonija. Službeno su predstavljene momčadi i vozači, gradski, županijski i turistički čelnici održali su prigodne govore dobrodošlice, a zatim je krenula vožnja. Prvo revijalna, a od 10.24 sata sa službenog starta u Višnjevcu i ona prava. Bilo je dosta ljudi na osječkim ulicama, moglo je biti i više, jer ovakav sportski spektakl zaslužuje golemu navijačku podršku, ali hladno vrijeme vjerojatno je mnoge ostavilo kod kuće.

Nizzolu prva etapa

Odmah na početku utrke iz skupine su se izdvojila četiri vozača, Slovenac Matej Drinovec (Adria Mobil), Rus Aleksej Kurbatov (RusVelo), te dvojac iz momčadi Cycling Academy - Kanađanin Guillaume Boivin i Izraelac Guy Sagiv. No, ni jedan od te četvorice nije u krugu favorita za ukupnu pobjedu, pa ih je favorizirano društvo pustilo naprijed. Imali su desetak minuta prednosti nad karavanom, no kada je peleton odlučio krenuti u lov, stvari su se bitno promijenile. No prije toga, na jedinom usponu, kod Ludbrega, oko 35 kilometara prije cilja, iz vodeće skupine izdvojio se Boivin, koji je uspijevao odolijevati naletima glavne skupine sve do tri kilometra prije cilja. U samoj završnici skupina je krenula naprijed, Boivin je jednostavno otpao, a u toj brzoj završnici kao najbolji pokazao se 27-godišnji Nizzolo kojemu je pripala prva ovogodišnja etapa utrke kroz Hrvatsku. Iako je u tom završnom sprintu Cavendish bio favorit broj jedan, Talijanova pobjeda nije iznenađenje. Naime, riječ je o vrlo dobrom vozaču, majstoru za sprinteve koji je na lanjskom Giro d'Italia osvojio naslov pobjednika u natjecanju po bodovima. Tour of Croatia nastavlja se danas, društvo s Plitvica kreće prem Splitu, a nakon toga čekaju ih još četiri etape i konačni cilj u Zagrebu.

Ivana LIOVIĆ

TALIJANU NIZINA

Ravničarsku etapu najbrže je završio Talijan Giacomo Nizzolo

Panorama slavonskih gradova na Eurosportu

Drugo izdanje biciklističke utrke kroz Hrvatsku, Tour of Croatia, počelo je jučer u slavonskoj metropoli. Osim nedvojbenog sportskog značaja uvrštenja Slavonije u ovogodišnje izdanje utrke, dolazak biciklističke karavane u Osijek i ostale gradove duž ravničarske rute do Varaždina mnogo znači i za turističku promidžbu kontinentalne Hrvatske. Putem Eurosporta, kadrovi o ljepotama ovog dijela Lijepe Naše išli su u desetke zemalja svijeta pa čak i onih koji nisu bili na ruti. Iz Osijeka je tako prikazano predstavljanje biciklista i momčadi pred konkatedralom, odakle su i krenuli te pogled na Tvrđu iz zraka. Slijedili su kadrovi đakovačke katedrale i ergele, Pejačevićevog dvorca u Našicama, prolaska biciklista kroz Valpovo, snimke pokraj Drave i Dunava. Uz kratak opis voditeljskog dvojca, koji je gledateljima najavio kako će zasigurno uživati u brojnim ljepotama Hrvatske idućih šest dana. (G.R.)

SPRINT KROZ VALPOVO I DONJI MIHOLJAC

Valpovčani ovacijama ispratili Brunu Maltara

U ruti “slavonske etape” Tour of Croatia našli su se i Valpovo te Donji Miholjac, koje biciklisti nisu zaobišli, nego su ušli baš u grad. U Valpovo je karavana ušla s obilaznice kod Spara, prošla ulicama bana Jelačića, Osječkom i Matije Gupca, sve do izlaska na obilaznicu kod groblja. Na ulicama ih je dočekao veliki broj građana uz prigodni program, naravno najveću podršku imao je Valpovčanin Bruno Maltar, koji vozi za slovensku momčad RAR Radenska. Turistička zajednica Grada Valpova pobrinula se za veliki bicikl od slame na ulasku u grad, kao i za transparent podrške svom sugrađaninu Maltaru, a svoj doprinos predstavljanju grada dali su i puhački orkestar, KUD te mažoretkinje. Ništa manje oduševljeno svjetske i domaće biciklističke zvijezde su dočekane i u Donjem Miholjcu na Trgu Ante Starčevića, gdje su ih pozdravili stanovnici grada na hrvatsko-mađarskoj granici. (L. A.)

Najčitanije iz rubrike