Sport
TOUR OF CROATIA U SLAVONIJI I BARANJI

Iznenađenje: Policija u Osijeku
nije kaznila ni jednog biciklista
Objavljeno 20. travnja, 2016.

Vezani članci

BRITANSKI BICIKLIST, NAJVEĆA ZVIJEZDA UTRKE KROZ HRVATSKU

Cavendisha oduševila vožnja uz Dravu, ali i naljutili nervozni vozači

U OSIJEKU STARTAO TOUR OF CROATIA

Svjetski biciklistički spektakl u Slavoniji

Biciklistička karavana nije se dugo zadržala u Osijeku. Biciklisti i njihovi timovi u Slavoniji i Baranji počeli su se okupljati u nedjelju, u utorak su zagospodarili središnjim gradskim trgom i prostorom oko Konkatedrale, u revijalnom tonu provozali se Osijekom, prošli i kroz drevnu Tvrđu, a potom krenuli prema Višnjevcu, gdje je bio i službeni start prve etape duge 231 kilometar. Cilj prve etape je u Varaždinu, a uvodna dionica dobila je ime “Slavonska etapa”. I vozačima bi ta etapa bila mnogo ugodnija i lakša da baš u utorak nije odlučio zapuhati vjetar, koji je zapravo i najveći neprijatelj biciklistima.

Osijek i Slavonija nisu do sada ugostili biciklističku utrku ove kvalitete i ranga. Nikada na istok Hrvatske nisu došle takve momčadi poput Astane, Date, Tinkoffa, ili pak Trek Segafreda, kao ni imena biciklističkog sporta kao što su Mark Cavendish, Jay McCarthy, Matteo Pelucchi, Michele Scarponi... Osijek im nije bio dugo domaćin, ali ostavio je dobar dojam. I ne samo Osijek, nego cijela Slavonija i Baranja. Vozači su imali potpuni tretman, organizatori i volonteri pazili su na svaku sitnicu, a biciklisti su se mogli “dopingirati” prirodnim pripravcima - kulenom, čvarcima, slaninom... Neki su navodno itekako poklekli pod ponudom slavonskih delicija?

Na visini zadatka ovaj put je bila i policija, kojoj su u Osijeku biciklisti omiljena meta. I, gle čuda, ovaj put nisu čekali na svakom “ćošku”, mahali palicama te zaustavljali bicikliste jer nemaju zvonce, signalizirajući prsluk, ili svjetlo. Ovaj put je policija bila isključivo u službi čuvanja sigurnosti biciklističke karavane pa stoga tijekom vožnje sudionika Tour of Croatia kroz Osijek, kako doznajemo, nije napisana ni jedna kazna!?

Na granici strpljena zato su bili pojedini vozači automobila, veći dio Osijeka je zbog utrke nakratko bio blokiran. Međutim, većina Osječana shvatila je da je ipak riječ o događaju koji promovira slavonsku metropolu.

- Prvi put smo ovdje i sve je doista sjajno. Ovo je drugo izdanje, ali već sljedeće godine potrudit ćemo se dići utrku na višu razinu, tako da možemo ugostiti više od pet momčadi iz najviše svjetske biciklističke klase - rekao je Vladimir Miholjević, glavni “krivac” što je u Hrvatsku došla jedna ovako velika sportska i turistička priredba.

Dodatnu draž utrci dali su gledatelji uz cestu, na trasi gdje se vozila utrka školarci, slučajni prolaznici, zaljubljenici u biciklizam davali su podršku vozačima, a dio biciklističkih zanesenjaka u Osijeku čak se pokušao utrkivati s najvećima. Uostalom, takve se prigode ne propuštaju. I. Liović

Najčitanije iz rubrike