Novosti
PREKOMJERNO KAŽNJAVANJE

Brine li policija o građanima
ili samo o punjenju proračuna?
Objavljeno 8. travnja, 2016.
Zbog straha, građani se na policiju žale uglavnom anonimno

Vezani članci

NA JEDNU KAZNU SPLITSKIH POLICAJACA NAJMANJE PET OSJEČKIH

Policijska represija na istoku Hrvatske

LAVINA REAKCIJA NA PREREVNO POLICIJSKO POSTUPANJE

Dadić: Policijska represija ne smanjuje broj nezgoda

Rad ili “preintenzivan rad” policije u Osječko-baranjskoj županiji koji rezultira sa znatno većim brojem ispisanih prekršajnih prijava protiv vozača motornih vozila, ali i bicikla, u odnosu na druge policijske uprave u zemlji, ne prestaje izazivati reakcije građana, a ovo pitanje podignuto je i na političku razinu.

U četvrtak je HDSSB uputio otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću u kojem su mu željeli skrenuti pozornost na problematiku višegodišnjeg trenda povećanja ispisanih policijskih kazni na području Osječko-baranjske županije. “... Svake godine broj ispisanih policijskih kazni na području Osječko-baranjske županije raste, iako s druge strane zbog negativnih demografskih kretanja, siromaštva i konstantnog zanemarivanja ove regije od strane centralne države, broj stanovnika rapidno pada, a posljedično pada i broj sudionika u prometu. Zar je moguće da su stanovnici Osječko-baranjske županije najveći prijestupnici i najlošiji vozači, ili je na dijelu ono u što građani sve više sumnjaju: osiromašeni Slavonci i Baranjci kroz policijske kazne pune državni proračun? Kako drugačije objasniti da je više kazni ispisano u Osječko-baranjskoj županiji nego u jadranskim županijama u kojima tijekom ljeta boravi nekoliko milijuna turista? Ako je to zbog razvoja turizma, onda vas ovim putem želimo upoznati kako turizam ne završava sa Zagrebom, nego i Slavonija i Baranja svake godine bilježi sve veći broj turista”, stoji u pismu HDSSB-a, koje potpisuje potpredsjednik Karlo Šatvar.

HDSSB je zbog toga zatražio od Orepića da ispita razloge ovog slučaja, jer u toj stranci vjeruju kako je i ministru u interesu “da stanovnici Osječko-baranjske županije na policijske službenike gledaju kao osobe koje brinu o njihovoj sigurnosti, a ne kao službenike koji putem kazni brinu o državnom proračunu”.

Osječki gradski vijećnik Zdravko Peko zatražio je od gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da se što prije sazove predstavničko tijelo Grada i da se na sjednicu uvrsti tema prekomjernog kažnjavanja policije u Osijeku. Osječki ogranak Živog zida uputio je pismo načelniku PU osječko-baranjske Milanu Baričeviću i načelniku prometne policije, u kojem navodi kako je “opravdana sumnja naših sugrađana da se u našem gradu provodi svojevrsni 'policijski biznis' kažnjavanjem biciklista, čime se bez mnogo truda puni državna blagajna”.

U redakciju Glasa Slavonije ne prestaju stizati reakcije brojnih građana koji upozoravaju na nekorektno ponašanje policije s ciljem isključivo naplate kazne, a ne povećavanja sigurnosti u prometu, no komentari su, zbog straha, uglavnom anonimni. “Kod nas, u mjestu Zoljani, nedaleko od Našica, policija također trenira strogoću nad biciklistima. Dijele kazne i opomene za vožnju nogostupom, ali kroz cijelo mjesto prolazi cesta i jedna je od najprometnijih u županiji, njome prometuje golem broj teretnih vozila, kamiona, bagera... Prije nekoliko godina nastradala je djevojka pod kamionom, a policija je tu istu djevojku i 'potjerala' na cestu, premda je nogostup dovoljno širok, a pješaka nema...”, jedna je od reakcija.

“Svi se čude mojim reakcijama i bezobraznom ponašanju, al' kad me u jednoj večeri zaustave pet puta - poludim! Rekla sam im neka mi uzmu vozačku, jer ja očito više ne znam voziti! Voze me na hitnu, a oni zaustave i pišu kaznu, bar 15 minuta?! Ovako što nisam nikada doživjela, nadam se da će prestati, ili ćemo se početi fizički obračunavati, druge nema?!” - još je jedan komentar.

Igor MIKULIĆ
Broj prometnih nesreća u 2015.

Policijska uprava broj nesreća Zagrebačka 8365 Splitsko-dalmatinska 2907 Primorsko-goranska 2881 Osječko-baranjska 1850 Istarska 1990 Dubrovačko-neretvanska 939 Zadarska 2080 Vukovarsko-srijemska 1102 Brodsko-posavska 1051 Virovitičko-podravska 553 Požeško-slavonska 452

Prekršajne prijave u 2015.

Policijska uprava broj prijava Zagrebačka 180.453 Splitsko-dalmatinska 96.353 Primorsko-goranska 64.834 Osječko-baranjska 93.937 Istarska 42.871 Dubrovačko-neretvanska 39.102 Zadarska 29.004 Vukovarsko-srijemska 28.009 Brodsko-posavska 26.160 Virovitičko-podravska 16.660 Požeško-slavonska 12.233

Prijave zbog prebrze vožnje

Policijska uprava Prekoračenje 10-30km/h u naselju izvan naselja Zagrebačka 34.166 11.932 Osječko-baranjska 21.127 6653 Splitsko-dalmatinska 17.177 6369 Primorsko-goranska 6394 4642 Istarska 5620 5025

KOMENTARI GRAĐANA

Odvjetnica, 37 godina: “Smatram da je policija nemilosrdna, nepravedna. Osobno nemam loših iskustava s policijom, ali imam prijatelje koji su u zadnjih nekoliko godina doživjeli neugodna iskustva. Policije ima previše i kažnjavaju zbog najvećih gluposti”.

Ekonomistica, 39 godina: “Imam vrlo negativno mišljenje o policiji. Smatram da je situacija u OBŽ-u grozna i da se hitno treba nešto promijeniti. U gradu ima previše policije i smiješno je zbog kakvih stvari dijele kazne”.

Prometni tehničar, 32 godine: “Bavim se cestovnim biciklizmom i stalno sam na cestama, ali nisam imao loša iskustva s policijom. Smatram da policije ima previše te da su dosta strogi, ali ne i nemilosrdni”.

Grafičar, 25 godina: “O policiji ne mogu reći ništa pozitivno, bolje da čuvaju zlato u Zagrebu nego da ovdje sjede po kavama. U gradu ih je previše. U protekla dva mjeseca dobio sam dvije kazne. Kažnjen sam jer navodno nisam propustio pješaka kojeg uopće nije bilo.”(J.Orban/A.Mlinarević)

Možda ste propustili...

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

Najčitanije iz rubrike