Regija
I NAKON IZBORA BIT ĆE PROBLEMA U FUNKCIONIRANJU GRADSKE VLASTI

Tko će s kim: O novom proračunu Nove Gradiške odlučuje bivši gradonačelnik!?
Objavljeno 5. travnja, 2016.
Jezičac na vagi je lista bivšeg gradonačelnika Željka Bigovića

NOVA GRADIŠKA - Vinko Grgić, kandidat koalicije SDP – Hrvatski laburisti - stranka rada, novi je gradonačelnik Nove Gradiške, izabran u drugom krugu prijevremenih izbora koji su posljedica neusvajanja proračuna za 2016. godinu. S relativno slabim odazivom birača (35,16 posto) Grgić je s dvije zamjenice, Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić, osvojio 51,65 posto glasova i s prednošću od 230 glasova pobijedio HDZ-ovog Dražena Oršulića, kandidata koalicije HDZ-HSS-HSP AS, koji je novoizabranom gradonačelniku čestitao na pobjedi te “sportskoj i fer borbi”.

- Uložen je veliki trud, zalaganje i odricanje u ovoj predizbornoj kampanji, ali očito da su ljudi željeli nešto drugo, izabrali su i imat će što su željeli – nakon izbora izjavio je Oršulić. A Vinko Grgić, zahvaljujući na podršci glasača, od početka ima velike planove.

- Naglasak će biti na dodatnom poboljšanju uvjeta za investitore u Industrijskom parku Nova Gradiška jer samo to donosi nova zapošljavanja. Moje zamjenice i ja dolazimo iz realnog sektora, imamo po dvadesetak godina iskustva i nije nam problem raditi. Slijede i promjene u odnosu s udrugama s kojima će se više surađivati - izjavio je među ostalim. Uvjerljiva pobjeda SDP-a znači sedam od ukupno 17 vijećničkih mjesta, ali nitko nema apsolutnu većinu. Najveći su pak gubitnici HDZ-ovci koji su na listi Domoljubne koalicije od ukupno pet osvojili tri vjećnička mjesta. HDSSB je s ranija četiri mjesta u Gradskom vijeću pao na jedno. No lista bivšeg gradonačelnika Željka Bigovića dobro je prošla s četiri vijećnika (od kojih dva pripadaju HSLS-u) - što bi ubuduće mogao biti jezičac na vagi pri donošenju odluka. Komu će se Bigović prikloniti teško je prognozirati.

- Njegov HDZ ga nije podržao za kandidata i zbog toga su kažnjeni. A Bigović je bio najbolji gradonačelnik do sada. Riješio je neke dubioze od prije, sredio infrastrukturu... - navodi 60-godišnji Novogradiščanin, dobar poznavatelj prilika u Gradu s petnaestak tisuća stanovnika u kojem je veliki broj nezaposlenih te još niz neriješenih problema. A prijevremeni izbori osiromašeni su Grad koštali novih više od 400 tisuća kuna.

- To je bilo nepotrebno i čisto bacanje novca, pogotovo što već dogodine idemo na redovne lokalne izbore - komentiraju Novogradiščani.

Marija RADOŠEVIĆ
MOGUĆA KOALICIJA I S HDZ-om

Pred novoizabranim gradonačelnikom veliki su izazovi ako bude imao podršku vijećnika. U Gradskom vijeću, čiji bi predsjednik, kako se šuška, mogao biti bivši gradonačelnik Bigović, sve je neizvjesno. Premda ne otkriva s kim planira koalirati, Grgić dogovor očekuje vrlo brzo. Bila bi zanimljiva koalicija s HDZ-om što neki prognoziraju. Dogovora će biti, naglašava gradonačelnik jer bi, kaže, bilo suludo očekivati da proračun ne bude podržan. To bi značilo ponavljanje izbora, a Grad i tako otežano funkcionira od početka godine. No, gradonačelnik je uvjeren kako opstrukcija u funkcioniranju nove gradske vlasti neće biti, a rasplet situacije vidjet će se uskoro.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike