Osijek
POUČNO ISKUSTVO OVRŠENE OSJEČANKE

Ovrha joj stigla nakon čak 11 godina od nastanka duga, no zastare nema!
Objavljeno 24. ožujka, 2016.
DUG UTVRĐEN KAD JE VLASTA KRUPIĆ IMALA 50, A OVRHA JOJ PRIJETI SADA, U 61. GODINI

Rješenje o ovrsi nakon čak 11 godina od nastanka duga? Da, moguće je. A zastara tako “starog” dugovanja? Nema je!

Sažetak je ovo slučaja 61-godišnje Osječanke Vlaste Krupić kojoj prijeti ovrha na plaću koju zarađuje u suprugovoj tvrtki. Krupić je nemalo iznenađena; kaže, slučaj je to za rubriku “vjerovali ili ne”. Ovrhovoditelj je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a na ime, prema izvodima Zavoda, njezina duga za dopunsko zdravstveno osiguranje još iz 2005. Za ilustracije o dužini protoka vremena, naša je danas 61-godišnja sugovornica u vrijeme nastanka duga bila znatno mlađa - imala je 50 godina.

Osnovni dug narastao četiri puta

- Prema tom prijedlogu o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave još od 13. lipnja 2005., a koje je Općinski sud u Osijeku zaprimio 12. srpnja te godine, navodno na ime dopunskog osiguranja nisam platila osnovni dug od 214,74 kuna, a koji je sa zateznim kamatama 988,55 kuna. Inače čuvam račune godinama, no ne i 11 godina. Čak već desetak godina nisam ni korisnik dopunskog zdravstvenog osiguranja pa ga i ne plaćam. Tko bi pomislio da će vam danas-sutra trebati račun još iz 2005.? - pita se naglas Vlasta Krupić koja živi u zemlji ovrha, s više od 321.000 blokiranih i dugom od 36,3 milijarde kuna. Ovrha sada prvi put u njenih 60 ljeta prijeti i njoj. Krupić kaže kako rješenju nije prethodila ni opomena.

– Bez opomene, Općinski sud rješenje je poslao s danom 8. veljače 2016. - kaže Krupić. Na rješenje se žalila, no tom je žalbom, dodaje, “dobila” – sudsku pristojbu od 100 kuna.

– Ako pristojba ne bude plaćena u roku osam dana, slijedi opet rješenje o novoj pristojbi od 100 kuna… Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Neka HZZO istraži moju karticu i vidi ima li uopće duga. Pa, prošlo je 11 godina, nastupila je apsolutna zastara, ako dug, naglašavam, uopće i postoji. Kriv je onaj tko je prijedlog, rješenje, držao u svojoj ladici čak 11 godina - ogorčena je Krupić.

Zapamtite što je nastavni prijedlog!

Njen slučaj treba zanimati sve one koji se nađu u sličnoj situaciji, s tolikim protokom vremena, pa u slučaju nekog iznenadnog, prijašnjeg duga računaju na institut zastare. No, u ovom slučaju zastare nema, postoji samo dug, ali, navode u Općinskom sudu u Osijeku, i rješenje s datumom 18. listopada 2005. koji je, kaže njegova glasnogovornica, sutkinja Snježana Androš, ovršenica uredno primila, ali na nj, kaže, nije reagirano. Ističe, sve je u skladu s Ovršnim zakonom.

– HZZO je 2005. pokrenuo prijedlog za ovrhu na plaći ovršenice Vlaste Krupić za iznos od 988,55 kuna i izdano je rješenje o ovrsi s datumom 18. listopada 2005. koji je gospođa uredno primila 2. ožujka 2006. i na njega nije izjavila pravni lijek, žalbu, prigovor. Sud je rješenje poslao njenom poslodavcu, no on po njemu nije postupio - pojašnjava sutkinja Androš. Nastavlja, HZZO je doista 2016., sukladno Ovršnom zakonu, čl. 5. st. 3 podnio nastavni prijedlog radi naplate svog potraživanja i taj je postupak u tijeku.

- HZZO se te 2005. nije naplatio i, prema OZ-u, čl. 5, st. 3, ima pravo na nastavni prijedlog koji je Zavod i podigao - pojašnjava sutkinja Androš.

– Skupa je ovo država, očito joj treba novca - tako Vlasta Krupić gleda na cijeli slučaj koji svjetlo baca na pravo ovrhovoditelja na nastavni prijedlog. U zemlji ovrha, koje se (više) ne događaju drugima, termin je to koji, za svaki slučaj, treba zapamtiti!

Suzana ŽUPAN
HZZO: PLAĆEN SAMO DIO DUGA PA JE POKRENUT OVRŠNI POSTUPAK

Za komentar smo zamolili i HZZO, gdje ističu kako je prvotno plaćen samo dio duga.

- Iz evidencije HZZO-a utvrđeno je da je dužnik bio pozvan da podmiri dug, no osoba se nije odazvala. Iako je dio duga plaćen, ipak nije plaćen u cijelosti te je iz tog razloga pokrenut ovršni postupak od strane HZZO-a - navode u Službi za odnose s javnošću HZZO-a. Pozivaju dužnicu Vlastu Krupić da se javi Regionalnom uredu Osijek kako bi joj objasnili zašto je dug nastao, te da se pokuša riješiti njezin problem.

U Općinskom sudu u Osijeku ističu kako je ovršenica primila rješenje o ovrsi još 2005., no da na nj nije reagirano, pa je HZZO 2016. podigao nastavni prijedlog

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike