Zdravlje
PROLJETNE AKTIVNOSTI MOGUĆE U SVIM SLAVONSKIM GRADOVIMA

Biciklirajte, vježbajte, trčite na otvorenom
Objavljeno 29. veljače, 2016.

Vezani članci

VJEŽBANJE DONOSI ISPUNJENOST I ENERGIJU

Najviše opušta zabava i druženje na treningu

Ferivi polumaraton, liga, Adidasova škola trčanja...

I ovoga proljeća Osijek će biti domaćin priredbe koja će se po 12. put odvijati na ulicama grada te na lijevoj obali Drave. Naravno, riječ je o Osječkom Ferivi polumaratonu koji je odavno postao poznat i izvan granica Hrvatske. Na startu, na Trgu Ante Starčevića, okuplja se i više od 500 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva. Premda je Ferivi polumaraton, uz Novogodišnju utrku, najpoznatija osječka trkačka priredba, u gradu na Dravi ima niz ostalih sličnih aktivnosti. Liga zdravo trčanje aktivna je kroz cijelu godinu, s kratkom stankom tijekom ljetnih mjeseci, kada seli u valpovački park i trči se kao Valpovačka ljetna liga. Osječani su također aktivni i na humaniratnim utrkama. Liga zdravo trčanje kroz godinu okupi oko 300 natjecatelja i ne postoji dobna granica. Ove godine najmlađa je natjecateljica bila petogodišnja Ena Blažeka, dok je najstariji sudionik 72-godišnji Slavko Vojvodić. U Osijeku danas (29. veljače), kreće i Adidasova škola trčanja. Treninzi će se održavati u Perivoju kralja Tomislava, nedaleko od Tvrđe, i na sjevernom dravskom nasipu, tri puta tjedno. (I.Li.)

Biciklom do Kopačkog rita ili po gradskim ulicama

Osječani tradicionalno Europski tjedan mobilnosti obilježavaju i biciklijadom. Tako će biti i ove godine, Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve”, biciklijadu pod imenom “BuBa - bajsom u Baranju”, zakazao je za 18. lipnja. Pozvani su svi. Tako je primjerice lani, najmlađi sudionik imao samo tri i pol, a najstariji 70 godina. Tko nema vlastiti bicikl - nije problem, jer može ga besplatno iznajmiti u “Sportu za sve” na Srednjoškolskom igralištu. Biciklijada prema običaju u Osijeku starta u Tvrđi, vozi se do Kopačkog rita i natrag. Kolona je svake godine sve duža, a u “Sportu za sve” nadaju se kako će 11. biciklijada biti i najmasovnija do sada. Također, Gradski savez za sportsku rekreaciju svake godine organizira biciklijadu do Kopačkog rita, ušća Karašice (Pozdrav ljetu), ili po gradskim ulicama (biciklijada Dan planeta zemlje)... (I.Li.)

Umjesto radničkih, rekreacijske igre

Dugo godina zvale su se Radničko sportske igre, no sada se održavaju pod imenom Rekreacijske sportske igre grada Osijeka. Promjena naziva došla je zbog poznatih razloga i okružja u kojem živimo. Stoga su u GSSR “Sport za sve” promijenili naziv i omogućili da se nadmeću bez obzira na to jesu li zaposleni ili nezaposleni. Novo izdanje Rekreacijskih sportskih igara počinje prvoga dana ožujka, a muškarci i žene moći će se natjecati u pikadu, stolnom tenisu, šahu, tenisu, boćanju, streljaštvu, košarci, odbojci, malom nogometu, nogometu, kuglanju i plivanju. Prvoga dana ožujka kreću stolnoteniski obračuni. (I.Li.)

VALPOVO

Aerobik, Zumba, tae bo, trčanje kroz park...

Tijekom proljeća se u Valpovu nastavljaju aktivnosti koje su se provodile i tijekom cijele zime u u maloj polivalentnoj dvorani u sklopu Gradsko-školsko-sportske dvorane. Rijel je o programima Aerobika, Zumbe, koja se provodi i u Vatrogasnom domu, tae boa, a utorkom Udruga umirovljenika za svoje članove organizira rekreaciju. ZŠU grada Valpova surađuje s udrugom Zdravo trčanje iz Osijeka pa se već tradicionalno organizira Ljetna liga trčanja Valpovo kroz park, a tu su još i mažoretkinje, akrobatski rock n roll... U Valpovu egzistiraju i dva registrirana fitness centra: "Body gym" i "SC Ružić", od kojih je jedno društvo za sport i rekreaciju "Lifestyle" u sklopu Teniskog centra. (L.A.)

BELIŠĆE:

Vježbanje na otvorenom

Belišće nosi neslužbeni naziv “Grad papira i sporta” pa se u njemu može uživati u nizu različitih mogućnosti za rekreaciju što u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada, što u organizaciji klubova i udruga od najmlađih uzrasta do umirovljenika. Grad Belišće u narednim tjednima kreće u opremanje svog “Street workout parka” u sklopu kojeg se nalaziti 9 sprava za vježbanje od kojih je 8 klasičnih, a jedna za osobe s invaliditetom. Prema najavama gradonačelnika Belišća dr.Dinka Burića, ovaj projekt trebao bi biti završen najkasnije do 1.svibnja kada je Dana Grada Belišća. Ovih je dana pod vodstvom voditeljice profesorice kineziologije Ivanke Mihoci i njenih suradnika, sambo trenera Zdravka Kovačevića i Roberta Valentića, započela Univerzalna sportska škola, koje se u organizaciji Sambo kluba Belišće, u maloj dvorani Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću, utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati i subotom od 10 do 11 sati. (L.A.)

NAŠICE:

Park i jezero Lapovac

Grad Našice kroz svoj Program javnih potreba u športu, a u sklopu Športske zajednice grada, ima svoju dugogodišnju tradiciju u sportskoj rekreaciji namijenjenoj svim dobnim uzrastima. Rekreacijski programi odvijaju se na otvorenim igralištima, u tri školsko-sportske dvorane, sportskom rekreacijskom centru koji je opremljen najmodernijom fitness opremom, na teniskim igralištima, ali i u Parku gdje građani mogu vježbati na fitness spravama te na prostoru oko akumulacijskog jezera Lapovac, gdje Našičani mogu šetati, trčati, voziti bicikl ili pecati. Mogućnosti sportske rekreacije nude se putem klubova i udruga, a Našičani, osim popularnog fitnessa, mogu se baviti rekreativno gotovo svim sportovima. Ne smiju se izostaviti programi koje nude Školska sportska društva za djecu i mlade. Također, mažoret ples kao jedan od oblika sportske rekreacije za mlade, također je zastupljen u Našicama. (S.F.)

ORAHOVICA:

Papuk je biser rekreacije

Ljepote Parka prirode Papuk mamac su brojnim rekrativcima. Papuk ima mnogo putova i ruta za popularni brdski biciklizam. Kilometri i kilometri staza nalaze se gotovo u samom gradu, a protežu se po cijelom Parku prirode. O natjecateljskom dijelu brdskog biciklizma brigu vodi biciklistički klub ''LOOD'', čiji su članovi uredili i nekoliko kilometara downhill biciklističkih staza. U Virovitičko-podravskoj županiji stvorena je mreža od čak 535 kilometara označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta, dvije su poznate i međunarodne biciklističke rute – Drava ruta i EuroVelo 13 – Ruta željezne zavjese. Papuk osim biciklizma nudi mogućnost i adrenalinskih utrka, a na Papuk stižu i planinari iz svih krajeva Hrvatske i susjedstva kojima se nudi 200 kilometara planinarskih staza i šest objekata koji nude smještaj. Ljubitelji jahanja također koriste obronke Papuka, ali i ostala orahovačka brda. Uređene staze kroz šumu i planine pogodne su za lagani kas, a otvoreni predjeli i uređeni rančevi za munjevite galope. (V.G.)

ĐAKOVO:

Trčanje uz “lateralac”

Suvremeno opremljen Gama sportski centar, u đakovačkoj industrijskoj zoni, nudi svojim posjetiteljima brojne sadržaje pa ne čudi veliki interes za njihove programe. Cardio programi, teretana s brojnim spravama za vježbanje, posebiceo atraktivan nogometni kavez, te nadasve popularni squash, razlog su što se u Gami svakodnevno može vidjeti velik broj posjetitelja. Brojni su i drugi programi koji su ove zime “niknuli” u Đakovu. Jedan od njih je i Fit Camp u Ulici Augusta Šenoe, utorkom i petkom, gdje se od 18 do 19 sati provodi 60-minutni rekreacijski trening, a gdje primjenjuju popularne i učinkovite principe treninga (HIIT – High Intensity Interval Training, Tabatam Crossfit) za reguliranje tjelesne težine i podizanje tjelesne kondicije. Nastavno-sportska dvorana, kako su nam pojasnili, tijekom čitavog dana popunjena je terminima za sate tjelesnog pa ne ostaje prostora za rekreaciju. Tek u izdvojenom terminima, a u okviru Saveza sportova trenira policija i članovi HVIDR-e. No, brojni su Đakovčani koji na rekreaciju odlaze u sportske dvorane u okolnim selima. Neki se pak odlučuju za trčanje ili hodanje uz “lateralac”, odnosno po njegovu nasipu, ili na trčanje na atletskoj stazi u okviru Srednjoškolskog centra. (M.Mu.)

SLAVONSKI BROD

Yoga od 7 do 77

Otkada su prije dvije godine otvoreni slavonskobrodski bazeni, brojni građani redovito idu na plivanje jer je to jedna od najkorisnijih fizičkih aktivnosti. No, u gradu se godinama na raznim mjestima, ovisno o sklonostima, može vježbati fitnness, pilates, plesati zumba, trbušni ples... Sve više je pak onih koji brinu o tome kako vježbom postići ravnotežu duha i tijela pa su se odlučili na prakticiranje yoge, drevne tehnike kojom ih već šest godina podučava instruktorica Antonija Krajina, inače diplomirana pravnica, kojoj je yoga stil života. “Usredotočenost na vježbe zbog čega se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka”, najčešći je odgovor onih koji su redoviti, a učiteljica kaže kako yogu mogu vježbati svi od 7 do 77 godina. Antonija također podučava yogu za trudnice, mame i bebe te yogu za djecu - odnosno korektivnu gimnastiku za školarce čija kralježnica trpi zbog teških školskih torbi i sjedenja uz računalo. (M.R.)

VINKOVCI

Planinari aktivni svaki vikend

Nekoliko je vinkovačkih udruga koje su opredijeljene za organizaciju sportske rekreacije. Premda ravničarski kraj vrlo aktivni su članovi planinarskih društava Dirov brijeg i odnedavno Cibalia, koji gotovo svaki vikend organiziraju izlete po Hrvatskoj, ali i BiH i Srbiji. U Teniskom klubu Vinkovci rekreativci tenisači mogu iznajmiti vanjski ili dvoranski teren, ali prije toga moraju postati članovi kluba. Oni koji se vole rekreirati na vodi imaju mogućnost u zatvorenom bazenu provesti cijeli dan solo ili s obitelji. Ulaz se naplaćuje, a moguće je platiti za sat vremena, cijeli dan, ili kupiti obiteljsku ulaznicu. (A.G.)

ŽUPANJA:

Teniski turniri za rekreativce

Teniski klub Županja djeluje još od 1881. godine, a posebno su opredijeljeni za rad s rekreativcima za koje se organiziraju turniri. Uz one klupske, tu su i otvoreni turniri na kojima nastupaju rekreativci iz drugih sredina. Vrlo aktivno je Planinarsko društvo Tikvica, koje za svoje članstvo (obvezno je da ste član društva, nap.a) organizira izlete na obližnjim gorama ili planinama. U sportskoj dvorani Osnovne škole Ivan Kozarac tijekom cijele godine u večernjim satima otvorena je mogućnost rekreacije dvoranskih sportova. U kuglani pod ingerencijom Sladorane d.d. povremeno se organiziraju turniri za rekreativce, a mogućnost je i zakupa kuglane. (A.G.)

BARANJA:

Surduk trek i biciklijada

U najvećem baranjskom gradu rekreativci zauzimaju samo dva termina u nastavno-sportskoj dvorani. Kako ističe Zlatko Novak, tajnik baranjske Zajednice sportskih udruga, cijena korištenja dvorane za rekreativce je 200 kuna za sat, a budući da je dvorana trodjelna, istovremeno se mogu rekreirati tri skupine, a tada je cijena 70 kuna na sat. Što se ostaloga rekreativnog bavljenja sportom tiče, aktivno radi SKOK klub - sportska rekreacija i ples, koji se bavi raznim tjelovježbama, ali i zumba plesom koji podučavaju licencirane trenerice. U Belom Manastiru djeluje i Centar za kulturu tijela ''Fit 4 life'. Od najava za blisku budućnost izdvajamo peti međunarodni treking i utrku brdskim biciklima, pod nazivom Surduk trek Baranja, koji će biti održan u travnju te biciklijadu u organizaciji BK Osijek 2010, koja će se po cijeloj Baranji održati 5. lipnja. (I.G.)

VUKOVAR:

Planinari u “Ravnici”

Imaju li želju izabrati neku rekreativnu aktivnost, posebice dolaskom proljeća i ljepših dana, Vukovarci imaju i jednu, za ravnu Slavoniju pomalo neobičnu mogućnost. U njihovu gradu već pet godina postoji Planinarsko društvo, k tome još i prigodnog naziva Ravnica. Trenutačno imaju 60-ak članova različite životne dobi, a među članovima ima ih i iz susjednih Vinkovaca. Obično planinare u dane vikenda, a odlaze na različita mjesta, od Papuka do Slovenije pa i do planina Grčke i Bugarske. Članovi Ravnice planinariti idu kad mogu, ovisno o slobodnom vemenu i financijskim mogućnostima, s obzirom na to da planinska odredišta nisu baš blizu slavonskom kraju, no snalažljivi su, dijele troškove pa ih je tako primjerice nedavni izlet u Ogulin, koštao 200-tinjak kuna. Ni članirana, onima željnima rekreacije, nije prevelika pa tako zaposleni izdvajaju 100 kuna, oni bez posla 50, a djeca 30 kuna. (S.B.)

Biciklom do Kopačkog rita ili po gradskim ulicama

l Osječani tradicionalno Europski tjedan mobilnosti obilježavaju i biciklijadom. Tako će biti i ove godine, Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve”, biciklijadu pod imenom “BuBa - bajsom u Baranju”, zakazao je za 18. lipnja. Pozvani su svi. Tako je primjerice lani, najmlađi sudionik imao samo tri i pol, a najstariji 70 godina. Tko nema vlastiti bicikl - nije problem, jer može ga besplatno iznajmiti u “Sportu za sve” na Srednjoškolskom igralištu. Biciklijada prema običaju u Osijeku starta u Tvrđi, vozi se do Kopačkog rita i natrag. Kolona je svake godine sve duža, a u “Sportu za sve” nadaju se kako će 11. biciklijada biti i najmasovnija do sada. Također, Gradski savez za sportsku rekreaciju svake godine organizira biciklijadu do Kopačkog rita, ušća Karašice (Pozdrav ljetu), ili po gradskim ulicama (biciklijada Dan planeta zemlje)... (I.Li.)

Umjesto radničkih, rekreacijske igre

l Dugo godina zvale su se Radničko sportske igre, no sada se održavaju pod imenom Rekreacijske sportske igre grada Osijeka. Promjena naziva došla je zbog poznatih razloga i okružja u kojem živimo. Stoga su u GSSR “Sport za sve” promijenili naziv i omogućili da se nadmeću bez obzira na to jesu li zaposleni ili nezaposleni. Novo izdanje Rekreacijskih sportskih igara počinje prvoga dana ožujka, a muškarci i žene moći će se natjecati u pikadu, stolnom tenisu, šahu, tenisu, boćanju, streljaštvu, košarci, odbojci, malom nogometu, nogometu, kuglanju i plivanju. Prvoga dana ožujka kreću stolnoteniski obračuni. (I.Li.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike