Novosti
NOVE PROBLEME OSJEČKOM UKOPU DONIO JEDAN OD DJELATNIKA

Nestao novac za grobnu
naknadu, a upravitelj otišao
u Dominikansku Republiku?
Objavljeno 16. veljače, 2016.
Ukop je zatražio od HZZO-a da ispita dvotjedno bolovanje Darija Soldića

Osječka tvrtka Ukop suočila se s brojnim pritužbama građana nakon slanja uplatnica za grobnu naknadu na adrese osječkih kućanstava.

Građani su se, naime, Ukopu požalili da su godišnje grobne naknade već uplatili, a provjerivši te žalbe, tvrtka koja upravlja osječkim gradskim grobljima ustvrdila je kako je bar dio toga novca - nestao.

U upravi Ukopa potvrđeno nam je kako sumnjaju da je s nestankom novca povezan Dario Soldić, upravitelj Donjogradskog groblja, koji je trenutačno na bolovanju, a navodno je otputovao u inozemstvo i to, kako neslužbeno doznajemo, u Dominikansku Republiku. Na više naših telefonskih poziva Soldić se u utorak nije javljao, a i neki su nam njegovi kolege rekli da im se već danima ne javlja.

Direktor Ukopa Saša Ljubojević u utorak nam je potvrdio kako telefoni u tvrtki dva dana nisu prestajali zvoniti, a brojni pozivi odnosili su se na reklamacije građana. Iako su uplatnice za godišnju grobnu naknadu poslane za groblje u Donjem gradu te Groblje Svete Ane, indicije da nešto nije u redu pojavile su se nakon interne provjere rada upravitelja Donjogradskog groblja.

- Upravitelj Donjogradskog groblja Dario Soldić dva tjedna je na bolovanju i priča se da je zbog velikih dugovanja otputovao u inozemstvo. I mi u Ukopu čuli smo za te informacije te smo od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zatražili da ispita Soldićevo bolovanje. To je sve što za sada mogu reći, a građane molim da se jave s dokazom o već uplaćenoj grobnoj naknadi i reklamacije će im biti priznate - potvrdio nam je Ljubojević.

Ljubojević kaže kako je prvoga dana primljeno reklamacija za iznos od 3500 kuna, koliko građani tvrde da su uplatili. Dodaje kako pretpostavlja da će u danima koji slijede taj iznos biti i veći, no ne želi prejudicirati o kojem će iznosu u konačnici biti riječ.

Direktor Ukopa, kako doznajemo, obratio se i Državnom odvjetništvu gdje mu je savjetovano da se prvo prikupe svi potrebni dokazi, a potom podnese prijava. Ljubojević to nije želio komentirati.

- Čuo sam da je otišao u Dominikansku Republiku, a na telefon se ne javlja. Ne znam doista gdje je, no službeno je još uvijek na bolovanju - dodao je Ljubojević o Soldiću.

Ustanovi li se da su sumnje vezane uz nestanak novca točne, slučajem će se, izvjesno je, pozabaviti pravosuđe. Čini se, međutim, kako upravitelju Donjogradskog groblja i neovisno o tome prijeti mogućnost otkaza ugovora o radu. Soldić, kako doznajemo, već ima prethodne dvije opomene, a utvrdi li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da je riječ o neopravdanom bolovanju, to bi, pojašnjavaju nam iz Ukopa, mogao biti razlog više za prekid radnog odnosa. O cijelom slučaju bit će obaviješten Sindikat i Radničko vijeće tvrtke.

Marija MIHELIĆ
POLITIČKI AKTIVAN, SVJEDOK U AFERI “GROBARI”

Dario Soldić godinama je, kao član više stranaka, bio aktivan na osječkoj političkoj sceni. U slučaju afere s nestancima vrijednih stvari pokojnika, nije bio među okrivljenima, ali se na Općinskom sudu u Osijeku u tom procesu pojavio u svojstvu svjedoka. Tada je rekao da otkako je on od 2006. godine upravitelj, nije čuo ništa o pronađenim stvarima u grobnicama, ali ni o njihovoj prodaji.

Saša Ljubojević

direktor tvrtke Ukop

Građane molimo da se jave s dokazom o već uplaćenoj grobnoj naknadi i reklamacije će im biti priznate

Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade

Najčitanije iz rubrike