Novosti
POTIČE GOSDPODARSTVO, INOVATIVNOST, ZNANOST

Tržišno natjecanje jedan od temelja ekonomskog sustava, zakonodavni je okvir ključan
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Dobar zakonodavni okvir ključan je za ekonomski rast, slobodno tržište i društvenu koheziju, ustvrdio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji o tržišnom natjecanju u četvrtak u Opatiji.

Konferencija "Meet to Compete Competition Law and Policy Conference – Tools for the New Rules" održava se 9. i 10. svibnja u organizaciji Međunarodne trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

Ministar Malenica je podsjetio da je Europska unija nastala kao sljednica Europske zajednice za ugljen i čelik, osnovane kako bi se ostvarila dublja suradnja među zapadnoeuropskim zemljama. Danas se EU prvenstveno vidi kao političku uniju, a ne kao uniju ekonomije i slobodnog tržišta. Zato su potrebni ovakvi skupovi kako bi podsjetili na potrebu da ekonomija zauzme veće mjesto u javnim politikama, rekao je.

Malenica je naveo da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u proteklih nekoliko godina potaknulo niz zakonskih odredbi kojima se poboljšava djelovanje trgovačkih i upravnih sudova. Moderniziran je i olakšan postupak registracije novih tvrtki, a s druge strane utvrđen je način provjere ima li nadležna osoba u tvrtki zabranu obavljanja djelatnosti, čime se sprečavaju druge mogućnosti zlouporaba, dodao je. Za poslovanje je važno i prošlogodišnje osnivanje Centra za mirno rješavanje sporova, koja olakšava rješavanje sporova u međusobnom dogovoru stranaka preko medijatora. Očekuje se usvajanje u Hrvatskoj EU Direktive za održivo poslovanje, kojom se razvoj poduzeća usmjerava prema održivom razvoju, rekao je Malenica.

U uvodnom dijelu konferencije obratili su predsjednica Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja ICC-ja Hrvatske Dunja Šimunić Mehdin, glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural i predsjednik ICC-ove komisije za globalno tržišno natjecanje Francois Brunet,

- Tržišno natjecanje jedan je od temelja pravnog i ekonomskog sustava i jedan od glavnih pokretača napretka društva, ne samo u smislu povećanja razine gospodarske aktivnosti nego i poticanja inovativnosti i znanstvenog razvoja, zbog čega su i pravna pravila kojima se štiti tržišno natjecanje iznimno važna - poručila je Dunja Šimunić Mehdin.

- HGK i ICC Hrvatska su prije svega glas realnog sektora. To se posebno odražava kroz rad naših komisija na raznim politikama, a jedna od njih je upravo ova koja se tiče tržišnog natjecanja. Na nacionalnoj i globalnoj razini cilj nam je harmonizirati nacionalna pravila koja reguliraju spajanja poslovnih subjekata na tržištu kako bismo pružili veći stupanj sigurnosti i predvidljivosti za tvrtke koje posluju na međunarodnoj razini - kazala je Marina Rožić. D.S.R./H
Možda ste propustili...