Osijek
U OSIJEKU PREDSTAVLJENA KNJIGA „GRUDSKI ŽRTVOSLOV“

Sjećanje na 1301 žrtvu 2. svjetskog rata i poraća
Objavljeno 13. veljače, 2016.
O nastanku knjige govorili su autori Vlado Bogut i Ljubo Leko
OSIJEK - U prostorijama Vikarijata u Osijeku predstavljena je knjiga „Grudski žrtvoslov“ 2. svjetskog rata i poraća koja trajno podsjeća na 1301 žrtvu iz općine Grude, te 126 žrtava koje nisu iz Gruda, a stradali su u Grudskoj općini. Svaka je žrtva predstavljane imenom i prezimenom, datumom i mjestom rođenja, životnim putem, važnim događajima (vjenčanje, rođenje djeteta), a većina i originalnom fotografijom.
Organizatori osječkog predstavljanja bili su Općina Grude, ogranci Matice hrvatske Osijek i Grude, Institut za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. i Braća Hrvatskog Zmaja - Zmajski stol Osijek. Uz organizatore i predstavljače te brojne posjetitelje, koji gotovo nisu stali u dvoranu Vikarijata, na predstavljanju su bili saborski zastupnik Branimir Glavaš, osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin te gradski viječnik Drago Medvidović. Među brojnim posjetiteljima najviše je bilo Osiječana, podrijetlom s područja Gruda, koji već desetljećima žive i rade u Osijeku ili su rođeni u Osijeku. Zanimljivo je bilo čuti razmišljanja i veselje Osječana, čiji su preci objavljeni u ovoj vrijednoj povijesnoj knjizi.
Uz predsjednika osječkog ogranka Matice hrvatske Ivicu Završkog i načelnika općine Grude Ljubu Grizelja, o značaju knjige kritički su govorili  prof. dr. Srećko Tomas, mons. dr. Marin Srakić, prof. dr. Josip Jurčević, te autori knjige Vlado Bogut i Ljubo Leko.
Svakako najznačajnije i najzanimljivije je bilo svjedočenje Ljube Leke, suautora knjige, koji je opisao dugogodišnji mukotrpan put prikupljanja podataka, a posebno su bili zanimljivi događaji o dolasku do fotografija žrtava, koje su u doba komunizma, na različite načine i različite svrhe, uništavane.
Na kraju promocije uz druženje brojni su se Osječani hercegovačkog podrijetla prisjetili rođaka i prijatelja iz prošlosti, a zainteresirani su knjigu mogli i kupiti po cijeni od 100 kuna. D. Kovačević
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike