Osijek
STOTA TRANSPLANTACIJA BUBREGA U OSIJEKU

Jocković: U šali mogu govoriti
da sam dobio “jubilarni” bubreg
Objavljeno 13. veljače, 2016.
Poljoprivrednik iz Trpinje imao je sreće - samo je pet dana bio na listi Eurotransplanta

Samo trinaest dana nakon što je transplantacijski tim Kliničkog bolničkog centra Osijek najavio kako s nestrpljenjem očekuju stotu transplantaciju, to se i dogodilo! Priliku za novi život dobio je 39-godišnji Dragan Jocković iz Trpinje, koji se odlično oporavlja od operacije.

Da mu je netko rekao da će deset mjeseci nakon što je krenuo na dijalizu dobiti novi bubreg, ne bi vjerovao. Još mu je veće iznenađenje bilo kad je, nakon samo pet dana provedenih na listi čekanja za bubreg, u 0,40 sati u ponedjeljak primio poziv iz bolnice.

- Išao sam na dijalizu tri puta tjedno po četiri sata pa sam se tako i u ponedjeljak vratio navečer kući s još jedne dijalize. Kad sam primio telefonski poziv da se javim radi transplantacije, bio sam presretan. Pitali su me mogu li u 7 sati ujutro doći u bolnicu, operirali su me i odlično se osjećam. Sada u šali mogu govoriti da sam dobio “jubilarni” bubreg - ispričao nam je Jocković kad smo ga jučer posjetili na Zavodu za urologiju KBC-a Osijek.

Da nešto, zapravo, nije u redu s bubregom nije niti pomislio kad je u travnju prošle godine zamijetio otjecanje nogu. Međutim, nakon pretraga utvrđeno je zatajenje bubrega i uslijedile su dijalize. Nije mogao vjerovati, kaže, da se to njemu događa, a sada, dok se oporavlja od gotovo četverosatne operacije, od srca zahvaljuje svim liječnicima i medicinskim sestrama. Tijekom pretraga, kaže, obišao je gotovo polovinu KBC-a i, naglašava, svuda su svi bili vrlo ljubazni.

– Hvala im mnogo svima - poručuje ovaj mještanin Trpinje i u šali kaže kako će se taman oporaviti do ljeta, kad ponovno planira krenuti s radom na poljoprivredi.

Da postoperativni oporavak dobro protječe potvrdio je urolog, dr. sc. Damir Prlić, rekavši kako treći dan nakon operacije uredno prolazi te da očekuju Jockovićev potpuni oporavak. Prvi su nalazi dobri, kaže dr. Prlić, i odgovor bubrega je odličan. Kad će točno kući još se ne zna, no najvažnije je da je sve dobro prošlo. Velika je sreća, dodaje, što je od trenutka prijave u sjedište Eurotransplanta u Leidenu do pronalaska odgovarajućeg bubrega prošlo samo pet dana.

- Ovu su stotu transplantaciju, uz mene, obavili urolozi dr. Ivan Ćosić, dr. Bojan Sudarević i dr. Vinko Krajina, anesteziologinja dr. sc. Nevenka Miličević te nefrolozi mr. sc. Goran Samardžija, dr. Ivana Begić i prof. prim. dr. sc. Lada Zibar. Ovo nam je jubilarna transplantacija i na to smo ponosni, s obzirom na to da smo mali operativni transplantacijski tim i najmlađi transplantacijski centar u Hrvatskoj. To je velika stvar! - poručio je dr. Prlić.

Marija MIHELIĆ

PROF. PRIM. DR. SC. LADA ZIBAR

voditeljica transplantacijskog programa u KBC-u Osijek

Mi smo dio hrvatskog transplantacijskog čuda!

- Ovo je stota bubrežna transplantacija otkako smo koncem 2007. u Osijeku počeli izvoditi ove operacije. Tako smo i dio tzv. hrvatskog transplantacijskog čuda, kako ja volim reći. Hrvatska je, naime, od 2011. godine vodeća u svijetu prema broju donora organa za transplantaciju, kao i po transplantacijama bubrega, jetre i srca. Uglavnom se nalazimo na prvome ili na jednome od prvih mjesta prema ovim postupcima, računajući na milijun stanovnika. Za ovo je, osim rada i entuzijazma sudionika transplantacijskih programa, zaslužan i hrvatski zakon o doniranju organa. On kaže da smo svi potencijalni donori organa nakon moždane smrti, ako se tomu za života nismo izričito protivili (postoji registar nedarovatelja pri Ministarstvu zdravstva). Drugi značajan trenutak za ovaj uspjeh je uvođenje bolničkih koordinatora, kao i ulazak u međunarodnu organizaciju za transplantaciju organa Eurotransplant. Osijek je četvrto i najmlađe transplantacijsko središte u državi i sretni smo što naši bolesnici i pacijenti iz cijele istočne Slavonije imaju mogućnost imati najbolji oblik nadomještanja bubrežne funkcije i u ovom dijelu naše države, što im sigurno pruža bržu pristupačnost postupka i poboljšava kvalitetu života - kaže prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, voditeljica transplantacijskog programa KBC-a Osijek.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike